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 The Conflicts of Interest Board (the "Board") has 

received a request for an opinion from a former public 

servant as to whether, consistent with the conflicts of 

interest provisions of Chapter 68 of the City Charter, 

his former City agency (the "Agency") may retain his 

current employer, a private consulting firm (the 

"Firm"), in order to obtain his personal services.  For 

the reasons discussed below, it is the opinion of the 

Board that it would not be consistent with the post-

employment restrictions of Chapter 68 for the former 

public servant to perform such services pursuant to a 

contract between the Agency and the Firm; however, the 

former public servant may contract in his personal 

capacity with the Agency to perform those services. 

Background 

 The former public servant has advised the Board 

that he has recently retired from City employment, 

where his official duties involved active participation 

in major labor relations matters and that, while many 

of these matters have now been completed, other matters 

are still pending.  The former public servant has 
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further advised the Board that the Firm, his current 

employer, represents management in labor relations 

matters and that its clients include many government 

entities (though the City's government is not currently 

among them). 

 In addition to the foregoing, the Board has 

received a letter from the head of the Agency, who has 

advised the Board that the City has been and, for the 

next several months, will continue to be, involved in 

several labor relations matters and that this 

involvement creates a critical need for the former 

public servant's consulting and training services.  

Further, in the Agency head's opinion, the former 

public servant possesses a "greater breadth of 

experience, knowledge or insight" into this particular 

kind of matter and that the public servant is "uniquely 

qualified to guide and review this exercise."  Finally, 

according to the Agency head, the need for the former 

public servant's services has been compounded by a  

number of high-level personnel departures and staff 

reorganizations at the Agency. 

Discussion 

 Chapter 68 of the City Charter contains a number 
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of provisions governing the conduct of public servants 

who are contemplating leaving City service or who have 

left City service.  These provisions, referred to as 

the post-employment restrictions, are set forth in 

Charter Sections 2604(d)(1) through (7).  The purpose 

of these post-employment restrictions is, among other 

things, to prevent former public servants from 

exploiting public office for personal gain, 

subordinating the interests of the City to those of a 

prospective employer, or exerting undue influence on 

government decision-making.  See Advisory Opinion  

No. 94-15. 

 The Charter provides, in part, that "[n]o former 

public servant shall, within a period of one year after 

termination of such person's service with the city, 

appear before the city agency served by such public 

servant...."  Charter Section 2604(d)(2).  An 

"appearance", in turn, is defined as "any  

communication, for compensation, other than those 

involving ministerial matters."1 
                         
    1  A "ministerial matter" is defined in Charter 
Section 2601(15) as "an administrative act, including 
the issuance of a license, permit or other permission 
by the city, which is carried out in a prescribed 
manner and which does not involve substantial personal 
discretion." 
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 Charter Section 2604(d)(4) provides that no former 

public servant "shall appear, whether paid or unpaid, 

before the City, or receive compensation for any 

services rendered, in relation to any particular matter 

involving the same party or parties with respect to 

which particular matter such person had participated 

personally and substantially as a public servant 

through decision, approval, recommendation or other 

similar activities."2  Also, Charter Section 2604(d)(5) 

provides that no former public servant may disclose or 

use for private advantage any confidential information 

concerning the City. 

 The nature of the work to be performed for the 

Agency would, by necessity, require the former public 

servant to appear before the Agency less than one year 

after the termination of his City employment and to 

work on particular matters on which he had worked while 

he was employed by the City.  These activities would be 

in contravention of Charter Sections 2604(d)(2) and 

                         
    2  A "particular matter" is defined in Charter 
Section 2601(17) as "any case, proceeding, application, 
request for a ruling or benefit, determination, 
contract limited to the duration of the contract as 
specified therein,... or other similar action which 
involves a specific party or parties, including actions 
leading up to the particular matter ...." 
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(d)(4), in the absence of a Board waiver. 

 Charter Section 2604(e), which contains the 

"waiver" provision of Chapter 68, provides that "[a] 

public servant or former public servant may hold or 

negotiate for a position otherwise prohibited by this 

section, where the holding of the position would not be 

in conflict with the purposes and interests of the 

city, if, after written approval by the head of the 

agency or agencies involved, the Board determines that 

the position involves no such conflict." 

 The Board has applied Charter Section 2604(e) and 

granted waivers of the post-employment restrictions 

"where justified by compelling circumstances in a 

particular case."  The Board grants such waivers 

"sparingly, and only in exigent circumstances."  See 

Advisory Opinion Nos. 91-8 and 92-17. 

 The Board, in determining whether to issue a 

waiver of the post-employment restrictions, considers a 

number of factors, including, but not limited to: the 

relationship of the City to the public servant's 

prospective employer; the benefits to the City (as 

opposed to the public servant) if the waiver were to be 

granted; and the likelihood of harm to other 
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organizations or companies similar to, or in 

competition with, a public servant's prospective 

employer, if the waiver is granted.  See Advisory 

Opinion No. 94-15.  The Board also considers the public 

servant's particular skills and qualifications which 

make him or her uniquely suited for the position with 

the prospective employer.  See Advisory Opinion  

No. 94-19. 

 While some of the above factors are present in the 

instant case, the Board has concluded that it would be 

inappropriate to issue a waiver which would allow the 

Firm to provide services to the Agency in the manner 

described above.  The former public servant's current 

employer, the Firm, is a private consulting firm which 

would benefit by obtaining a contract with the City 

only because of the former public servant's experiences 

at and relationship to the Agency.  Further, if a 

waiver were to be granted, the Firm would be in a 

position to obtain City business which was not 

available to similarly situated companies only because 

the Firm had retained the former public servant.  See 

Advisory Opinion No. 94-15. 

 While the former public servant's ability to 



COIB Advisory Opinion No. 95-1 
January 30, 1995 
Page 7 
 
 

appear before the Agency and to work on particular 

matters on which he worked while he was employed by the 

Agency would assist the City in completing various 

labor relations matters, a waiver of the post-

employment restrictions cannot be granted solely on the 

basis that the City may secure benefits from the 

waiver.  While the Agency head has stated that his 

Agency has a critical need for the former public 

servant's services, other criteria which would justify 

a waiver, pursuant to Charter Section 2604(e), of the 

post-employment restrictions of Chapter 68 are not 

present in this case.  Accordingly, it would be 

inappropriate to grant such a waiver.  Thus, while the 

public servant may work for the Firm, in so doing he is 

required to observe the post-employment restrictions in 

Charter Section 2604(d), which are discussed above. 

 The Board notes that, while the former public 

servant may not obtain a waiver from the Board, he may, 

under other circumstances, provide services to the 

Agency.  Thus, the former public servant could contract 

directly with the Agency in his personal capacity.  See 

Charter Section 2604(d)(6), which provides that certain 

of the post-employment restrictions shall not apply to 
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"positions with or representation on behalf of any 

local, state or federal agency."  See also Advisory 

Opinion No. 93-12, in which the Board determined that a 

former public servant could, consistent with Chapter 

68, enter into a consulting contract with his former 

agency to continue working on a project he had started 

while he was employed by the agency and, in performing 

his duties under the contract, appear before the 

agency.  In rendering its determination in Advisory 

Opinion No. 93-12, the Board considered several 

factors, including, but not limited to, the reasons the 

former public servant left City service (i.e., whether 

there was any attempt to circumvent post-employment 

restrictions of Chapter 68), and the degree to which 

the agency needed the former public servant's services. 

 In the instant case, the former public servant 

retired after having worked at the Agency for many 

years, and it was the Agency which initially solicited 

his services, for which, according to the Agency head, 

the Agency has a critical need.  Thus, it would be 

consistent with Chapter 68 and the Board's Advisory  

Opinion No. 93-12 for the former public servant to 

contract directly with the Agency. 
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Conclusion 

 It is the opinion of the Board, for the reasons 

stated in this opinion, that the former public servant 

may not, as part of his employment with the Firm, 

provide services to the Agency, which would involve 

activities in contravention of Charter Sections 

2604(d)(2) and (d)(4).  He may, however, contract 

personally with the Agency to provide the services 

described above. 
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