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 Advisory Opinion No. 94-25 
 

 A high-level public servant has requested an 

opinion from the Conflicts of Interest Board (the 

"Board") as to whether a blind trust established on his 

behalf complies with the Board's blind trust rule, 

Board Rules § 1-05 (the "Rule" or the "Blind Trust 

Rule"), and, in addition, whether, consistent with the 

conflicts of interest provisions of Chapter 68 of the 

City Charter, he may own and rent out four apartment 

units and engage in certain volunteer activity.  For 

the reasons discussed below, it is the opinion of the 

Board that the blind trust agreement complies with the 

Blind Trust Rule.  It is also the opinion of the Board 

that the public servant's ownership and rental of the 

apartment units and participation in the volunteer 

activity would not violate Chapter 68. 
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Blind Trust Agreement 

 Charter § 2604(a)(1)(b) provides that no regular 

employee of the City shall have an interest in a firm 

which the employee knows is engaged in business 

dealings with the City.  An "interest" in a firm may be 

either a position with the firm or an ownership 

interest in the firm.  Charter § 2601(12).  However, 

the Charter's definition of "ownership interest" 

excludes an interest in a blind trust that holds an 

otherwise prohibited ownership interest and that meets 

the requirements of the Board's Blind Trust Rule.  See 

Charter §§ 2601(6) and (16). 

 The Blind Trust Rule, Board Rules § 1-05, sets 

forth the requirements for the establishment of blind 

trust instruments, including the qualifications of the 

trustees and the contents of the instrument.  The 

Board's review of the blind trust agreement here at 

issue, in light of those requirements, reveals that the 

agreement complies with the provisions of the Board's 

Blind Trust Rule.  See Advisory Opinion No. 94-18, in  

which, pursuant to the Blind Trust Rule, the Board 

reviewed and approved the use of a blind trust to hold 

various investments of a high-level public servant. 
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Owning and Renting Apartment Units 

 The public servant owns four cooperative apartment 

units in three separate buildings, which units he rents 

out.  The management company for each building collects 

the rent for the units, which are rent stabilized.  The 

public servant does not sit on the board of any of 

these cooperative corporations.  Furthermore, neither 

his City agency nor his City duties would place him in 

a position to make any decisions affecting the 

cooperatives.   

 The Board has concluded, under the particular 

facts of this case, that the public servant, in his 

ownership of the cooperative units, is uninvolved in 

the governance and operation of the buildings.  The 

public servant may therefore continue to own and rent 

the units.  The Board has based its determination on 

the facts set out above: that the public servant owns  

only four rental units in three separate buildings; 

does not serve on the boards of the cooperatives; does 

not collect the rent; and, as a public servant would 

not be involved in any decisions relating to the 

cooperative corporations.  However, since the Board's 

conclusion permitting the ownership and rental of the 



COIB Advisory Opinion No. 94-25 
November 21, 1994 
Page 4 
 

 

cooperative units is based on these underlying facts, 

the public servant should contact the Board if any of 

these facts change. 
 
 
 
 
 
Volunteer Activity 
 

 The public servant serves on the board of 

directors of a not-for-profit organization on Long 

Island that focuses on environmental issues in that 

area and that has no business dealings with the City.  

He receives no compensation for his services on the 

board. 

 Under the Charter, the public servant may serve on 

the board of directors of a not-for-profit organization 

which does not engage in business dealings with the  

City, provided that he works for the organization at 

times when he is not required to perform services for 

the City; he does not use his official City position or 

City resources to obtain a private advantage for 

himself or the organization; and he does not disclose 

or use for private advantage any confidential 

information concerning the City.  See Charter §§ 

2604(b)(2), (3), and (4), respectively. 
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 If, in the future, the organization becomes 

interested in business dealings with the City, then the 

public servant should contact the Board for further 

guidance.  See Charter Section 2604(c)(6), which 

provides the conditions pursuant to which a public 

servant may serve on the board of directors of a not- 

 

for-profit organization which is interested in business 

dealings with the City. 
 
 
Conclusion 

 For the reasons stated above, it is the Board's 

opinion that the provisions of the blind trust 

agreement comply with Board Rules § 1-05.  It is also 

the opinion of the Board that it would not violate 

Chapter 68 for the public servant to continue to own 

and rent out the four cooperative apartments and to 

serve on the board of directors of the not-for-profit 

organization. 

 

 
      Sheldon Oliensis 
      Chair 
 
      Beryl R. Jones 
 



COIB Advisory Opinion No. 94-25 
November 21, 1994 
Page 6 
 

 

      Jane W. Parver 
 
      Benito Romano 
 
      Shirley Adelson Siegel 
 
Dated: November 21, 1994 
 


