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Appearance By Public Servant's Firm Before
His City Agency
Charter Sections 2604(b)(2), (b)(3), (b)(6)

Advisory Opinion No. 94-24

The Conflicts of Interest Board (the '"Board") has
received a request for an opinion from a high-level,
part-time public servant as to whether it would be
consistent with the conflicts of interest provisions of
Chapter 68 of the City Charter for his private law firm
(the "Firm'"), in which he is a partner, to appear on
behalf of a private litigant before the agency served
by the public servant (the 'Agency').

For the reasons discussed below, the Board has
determined that the Firm must divest itself of any
pending cases which would require appearances before
the Agency, if such cases are in the preliminary stages
of litigation, unless such divestiture would create a
substantial hardship for the client. With respect to
any matters that have already progressed beyond the
preliminary stages of litigation, the Firm may retain
such matters, under the conditions discussed in this

opinion. The Firm may not accept any new matters which
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would require appearances before the Agency.

Background

The public servant has advised the Board that the
Agency is an adjudicatory body and that, although he
works part-time for the Agency, he is actively involved
in the Agency's adjudications. The public servant has
also advised the Board that he is a partner in the
Firm; that the Firm represents several clients in cases
pending before the Agency; and that he is not
personally involved, as a member of the Firm, in any of

these matters.

Discussion

Chapter 68 prohibits public servants from having
private interests that conflict with their official
duties and, moreover, from using or attempting to use
their official City positions to advance private
interests. If the Firm were to continue handling
private matters before the Agency, except to the
limited extent provided in this opinion, the Firm's
handling of such matters could conflict with the public
servant's official City duties by creating confusion
because of the public servant's dual role as both a

partner in the Firm, which represents claimants before
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the Agency, and a City official in the Agency, which,
as an adjudicatory body, must maintain the highest
standard of impartiality. See Charter Section
2604(b)(2), which provides that no public servant shall
engage in any business, transaction, or private
employment, or have any financial or other private

interest, direct or indirect, which is in conflict with

the proper discharge of his or her official duties.

While the public servant has offered to recuse
himself from any matters which the Firm has before the
Agency, such recusal would not cure the perception of a
conflict of interest. Other officials within the
Agency might be unduly influenced in their
deliberations concerning the Firm's cases because of
the public servant's partnership in the Firm. Further,
there could be a public perception that the Firm
receives preferential treatment, or is in a position to
receive such treatment, in its representation of
clients before the Agency. See Charter Section
2604(b)(3), which provides that no public servant shall
use or attempt to use his or her position as a public
servant to obtain any financial gain, contract,

license, privilege or other private or personal

advantage, direct or indirect, for the public servant
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or any person or firm associated with the public
servant. A person or firm associated with a public
servant includes each firm in which the public servant
has a present or potential interest. See Charter
Section 2601(5).

Additionally, Charter Section 2604(b)(6) prohibits
public servants who are not regular employees of the
City from representing private interests, for
compensation, before their City agencies or appearing,
directly or indirectly, on behalf of private interests
in matters involving the public servants' agencies.1
The Firm's representation of clients before the Agency
would constitute an indirect appearance by the public
servant in such matters because the public servant is
closely identified with the Firm as one of its

partners. In particular, the presence of the public

servant's name on the Firm's letterhead would

1 ""Regular employee' means all elected officials
and public servants whose primary employment, as
defined by rule of the Board, is with the City. See
Charter Section 2601(20). Since the public servant in
this case works less than 20 hours per week for the
Agency, he is not considered a regular employee as that
term is defined in Board Rule § 1-06. Accordingly, he
is prohibited by Charter Section 2604(b)(6) from
representing private interests before the Agency, but
not from representing such interests before other City
agencies or in matters involving other City agencies.
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constitute at least an indirect appearance and would
serve to notify Agency employees that the public
servant is a partner and has an interest in the Firm.?
Any personal appearances before the Agency by members
of the Firm would also constitute an indirect
appearance by the public servant because his position
with and ownership interest in the Firm would, in most

cases, render him too closely associated with the Firm

to make his recusal from any such matters effective.

Notwithstanding the foregoing, in order to avoid
prejudice to any of the Firm's clients with respect to
matters pending before the Agency, the Board has
determined that, with respect only to those matters
which have progressed beyond the preliminary stages of
litigation, the Firm may retain such matters, but the
public servant must recuse himself from these matters,
both as a member of the Firm and as a City official.

Such recusal means that the public servant may not

2 As noted above, Charter Section 2604(b)(6), in
contrast to Charter Section 2604(d)(2), prohibits
indirect appearances by a public servant before his or
her agency. See Advisory Opinion No. 93-11, which
permits, under Charter Section 2604(d)(2), a former
public servant's law firm, but not the former public
servant himself, to communicate with the public
servant's former agency using letterhead containing his
name.
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participate in discussions concerning these matters,
may not attend any meetings in which these matters are
discussed and may not receive copies of documents
relating to these matters. Further, the public
servant's name may neither appear on the Firm's
letterhead or other documents used in the Firm's
dealings with the Agency, nor be invoked in any way
regarding these matters. Finally, the public servant
may not share in the proceeds from the Firm's

representation of clients in these matters.

Conclusion

It is the opinion of the Board that the Firm may
not appear before the Agency except to the extent
described in this opinion. Thus, the Firm must divest
itself of any pending cases involving the Agency, if
such cases are in the preliminary stages of litigation.
However, with respect to cases where divestiture would
create a substantial hardship for the client, the Board
has determined that the Firm may retain those cases.
The Firm may also retain any matters which have
progressed beyond the preliminary stages of litigation.
However, the public servant must recuse himself, both
as a member of the Firm and as a City official, from

all of the matters which the Firm retains in accordance
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with this opinion. Furthermore, the public servant's
name may neither appear on the Firm's letterhead or
other documents used in the Firm's dealings with the
Agency, nor be invoked in any way regarding these
matters. Also, the public servant may not share in the
Firm's proceeds from these matters. Finally, the Firm
may not accept any new matters which involve

\
appearances before the Agency.
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