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 A high-level public servant requested an opinion 

from the Conflicts of Interest Board (the "Board") as 

to whether, consistent with Chapter 68 of the City 

Charter, (1) the blind trust established on his behalf 

complies with Board Rule § 1-05, Definition of Blind 

Trust (the "Rule" or "Blind Trust Rule"), and (2) he 

may maintain his position on the board of directors of 

a not-for-profit organization in light of his position 

with the City. 

 For the reasons discussed below, it is the opinion 

of the Board that the blind trust agreement (the "Blind 

Trust") complies with the Blind Trust Rule.  It is also 

the opinion of the Board that it would not be a 

violation of Chapter 68 for the public servant to 

maintain his position on the board of directors of the 
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not-for-profit organization (the "Organization").   

 

Discussion 
 A.  Blind Trust Agreement 
 

 The public servant advised the Board that he has a 

number of investments and assets, the majority of which 

have been placed in the Blind Trust.1  The Board has 

reviewed the trust instrument and analyzed the 

applicable facts and law and has determined, for the 

reasons set forth below, that the trust agreement is 

consistent with the requirements of Chapter 68. 
 
 1.  Establishment of the Blind Trust 
 

   The investments placed under the control of the 

Blind Trust include investments held in brokerage 

accounts, and stocks and bonds owned by the public 

servant and/or the public servant's spouse.  The Blind 

                         
    1 All investments and holdings have been placed 
under the control of the Blind Trust, except for the 
public servant's bank accounts, his residences and 
those holdings where there are and will be no business 
dealings with the City.  These investments, therefore, 
do not raise an issue under Chapter 68. 
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Trust has two trustees.  Trustee A is a principal in an 

investment company; Trustee B is an individual investor 

and investment manager.  The trustees are independent 

of any interested party to the Blind Trust, are not and 

have not been in business with the public servant or  

any interested party to the Blind Trust, and are not 

relatives of any interested party to the Blind Trust.  

In accordance with the Blind Trust Rule, the preparer 

of the Blind Trust filed an affidavit with the Board 

representing that the Blind Trust conforms to the 

requirements set forth in the Rule.   
 2.  Applicable Charter Provisions and the Blind   
     Trust Rule                                  
 

 Charter Section 2604(a)(1)(b) provides that no 

regular employee2 shall have an interest in a firm 

which the employee knows is engaged in business 

                         
    2  The Charter, for purposes of Chapter 68,  
enumerates two categories or classes of City employees: 
 "public servants" and "regular employees."  A "public 
servant" means "all officials, officers and employees 
of the city, including members of community boards and 
members of [compensated] advisory committees...."  
Charter Section 2601(19).  In contrast, a "regular 
employee" is defined as "all elected officials and 
public servants whose primary employment, as defined by 
rule of the board, is with the city, but shall not 
include members of advisory committees or community 
boards."  Charter Section 2601(20).  The public servant 
here has his primary employment with the City and, 
therefore, is a "regular employee" for purposes of 
Chapter 68. 
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dealings with the City.  An "interest," in turn, is 

defined by Charter Sections 2601(12) and (16) as an 

"ownership interest in a firm or a position with a 

firm. . . [but not an ownership interest held] in any 

blind trust." 

 Charter Section 2601(6) defines a "blind trust" 

and requires that neither the public servant nor any 

interested party have any knowledge of the holdings in 

the blind trust and that the trust instrument must 

comply with the requirements established by rules of 

the Board. 

 In accordance with the provisions of Charter 

Section 2601(6), the Board promulgated the Blind Trust 

Rule.  The Rule sets forth the requirements for the 

establishment of blind trust instruments, including the 

qualifications of the trustees and the contents of the 

instrument.   

 The Blind Trust Rule provides, in pertinent  

part, that a trust must be under the management and 

control of certain types of professionals, including, 

among others, a licensed attorney, a broker or an 

investment advisor.  Further, the trustees must be 

independent of any interested party, must not be a 

current or past business associate with an interested 
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party and must not be a relative of any party.  See 

Rule § 1-05(a)(1). 

 Discussed below are, first, the qualifications of 

the trustees under the Blind Trust Rule and, second, 

the compliance of the Blind Trust with the Rule.  

 As noted above, only certain kinds of 

professionals, meeting certain qualifications, may  

serve as trustees under the Blind Trust Rule.  See Rule 

§ 1-05(a)(1).  As discussed more fully below, the Board 

concludes that the trustees here meet these 

requirements and, therefore, may serve as trustees for 

the Blind Trust. 

 The Blind Trust is under the management and 

control of two trustees.  Trustee A is a principal  

in an investment company, licensed and registered  

under the Investment Advisors Act of 1940.  15 U.S.C.  
 

§ 80b-3.  He is also a licensed attorney.  Trustee B is 

an individual investor and investment manager who 

manages major trusts for individuals and invests the 

portfolios of not-for-profit organizations.  Trustee B 

has fewer than 15 clients.   

   As a licensed attorney, Trustee A possesses the 

professional credentials required by the Blind Trust 
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Rule.  Trustee B, although not a licensed advisor, also 

possesses the credentials required by the Blind Trust 

Rule.   

 The Blind Trust Rule is modeled on the federal 

provisions governing blind trusts under the federal 

government's conflicts of interest provisions.  Under 

these provisions, an approved blind trust may be 

managed by an "investment advisor."  5 U.S.C. App. 6  

§ 102(f)(3); 5 U.S.C. App. 6 § 102(f)(3)(e).3   

 "Investment advisor" under the federal blind 

trusts provisions is not limited to investment advisors 

registered under the Investment Advisors Act. 5 U.S.C. 

§ 80b-3.  The rules of the Office of Government Ethics 

in effect at the time the Board adopted the Blind Trust 

Rule defined "investment adviser" as "a person as 

defined in 15 U.S.C. § 80b-2(a)(11)...." 5 C.F.R.  

§ 734.406(b)(5)(1991).  An "investment advisor" is 

defined in 15 U.S.C. § 80b-2(a)(11) as "any person who, 

for compensation, engages in the business of advising 

others, either directly or through publications or 

writings, as to the value of securities or as to the 

advisability of investing in, purchasing, or selling 

                         
    3 5 U.S.C. App. 6 governs financial disclosure by 
federal personnel in all three branches of government. 
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securities, or who, for compensation and as part of a 

regular business, issues or promulgates analyses or 

reports concerning securities."4    

 The Board adopted this provision because it gives 

the public servant some flexibility in the selection of 

a trustee while at the same time ensuring that the 

investment advisor is an individual who was experienced 

in investment management and did not become involved in 

investment activity merely to fulfill a request of the 

public servant. 

 Trustee B is an investor and an investment manager 

who receives compensation for advising others regarding 

investing, purchasing and selling securities.  Trustee 

 B manages major trusts for individuals and portfolios 

for non-profit organizations.  Accordingly, we find 

that Trustee B is an investment advisor under the Blind 

Trust rule.   

 In light of the foregoing facts and legislative 

history, the Board concludes that, under the Blind 

Trust Rule, both Trustee A and Trustee B are the kinds 

                         
    4  It should be noted that on April 7, 1992, the 
Office of Government Ethics amended its blind trust 
rule to require that a trustee be a financial 
institution.  See 5 C.F.R. § 2634.406(a) (1993), 
adopted at 57 Fed. Reg. 11819-20. 
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of professionals who may serve as trustees of the Blind 

Trust.   

 The Blind Trust Rule contains three provisions 

designed to ensure that trustees have the authority and 

the ability to function independent of the public 

servant and anyone else who may benefit from the trust. 

 See Rule § 1-05(a)(1)(i)-(iii).  These provisions 

require that trustees be independent of any interested 

party, not be an employee of any interested party, not 

be employed in a firm where an interested party has a 

substantial investment, not be in partnership with an 

interested party, and not be a relative of any party. 

 The public servant advised the Board that  

Trustees A and B are not related to the public  

servant or his spouse; are not now, nor have ever been, 

 employed by the public servant or his spouse; are not 

now, nor have ever been, employed in a firm in which 

the public servant or his spouse has a substantial 

investment; are not now, nor have ever been, a partner 

with the public servant or his spouse; and neither 

trustee is, or has been, involved in a joint venture or 

other business or financial relationship with the 

public servant or his spouse.  The facts provided to 

the Board also support a conclusion that both Trustee A 
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and Trustee B are independent of the public servant and 

his spouse and that the trustees of the Blind Trust are 

free from control by the public servant and/or his 

spouse in accordance with the provisions of the Blind 

Trust Rule.  Thus, the trustees are sufficiently 

independent under the Blind Trust Rule. 
 3. Compliance of the Blind Trust Instrument with 
           Rule § 1-05                                 
  
 

 The Rule sets forth several criteria for the 

establishment of a blind trust instrument.  These have 

been met by the public servant.  The Rule requires that 

a blind trust instrument contain provisions requiring 

that the trustee exercise authority to manage and 

control the trust assets; that the trust tax return be 

prepared by the trustee or his or her designee and not 

disclosed to any interested party; that an interested 

party shall not receive a report on the trust's 

investments; that the trustee and any interested party 

shall not communicate about the trust; and that the 

interested parties shall not attempt to obtain 

information about the trust or its investments.5  See 

                         
    5  The Blind Trust Rule, § 1-05 (a)(2)(i)-(v), 
requires that a blind trust instrument provide that: 
 
 (i) the trustee in the exercise of his or her 

authority and discretion to manage and 
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Rule § 1-05(a)(2)(i)-(v). 

 The Board has reviewed the Blind Trust in light of 

the requirements of the Blind Trust Rule and found the 

following: 

 (1)  The trustees, in exercising their authority 

and discretion to manage and control the assets of  

                                                        
control the assets of the trust shall not 
consult or notify any interested party; 

 
 (ii) the trust tax return shall be prepared by the 

trustee or his or her designee and such 
return and any information relating thereto 
(except as such information may be needed by 
an interested party in order to complete a 
personal tax return) shall not be disclosed 
to any interested party; 

 
  (iii) no interested party shall receive any report 

on the holdings and sources of income of the 
trust...; 

 
   (iv) there shall be no communications, direct or 

indirect, between the trustee and an 
interested party with respect to the trust 
unless such communication is in writing...; 

 
    (v) the interested parties shall make no effort 

to obtain, and shall take appropriate action 
to avoid, receiving information with respect 
to the holdings and the sources of income of 
the trust including obtaining a copy of any 
trust tax return file or any information 
relating thereto except as such information 
may be needed by an interested party in order 
to complete a personal tax return. 
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the Blind Trust, are not allowed to consult or  

notify the public servant or his spouse.  See Rule  

§ 1-05(a)(2)(i). 

 (2)  The Blind Trust prohibits the trustees from 

disclosing any details of the trust assets to the 

public servant or his spouse and conditions disclosure 

of the specific assets to the tax preparer upon  

the preparer, the public servant and his spouse 

agreeing that the information will not be disclosed  

to the public servant or his spouse.  See Rule  

§ 1-05(a)(2)(ii). 

 (3)  The public servant and his spouse shall not 

receive any report on the holdings or sources of income 

of the Blind Trust, except periodic reports with 

respect to total cash value or net income or loss of 

the trust.  See Rule § 1-05(a)(2)(iii). 

 (4) All communications between the trustees and 

the public servant or his spouse with respect to the 

Blind Trust shall be in writing; and those written 

communications shall be limited to the general 

financial interest and needs of the public servant or 

his spouse, including requests for distribution  

of cash or other unspecified assets of the trust, 

except as otherwise provided in the Blind Trust Rule.  
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See Rule § 1-05(a)(2)(iv). 

 (5)  The public servant and his spouse shall make 

no effort to obtain, and shall take appropriate action 

to avoid, receiving information with respect to the 

holdings and the sources of income of the Blind Trust, 

including obtaining a copy of any trust tax return 

filed or any information relating thereto, except as 

that information may be needed by the public servant or 

his spouse in order to complete a personal tax return. 

See Rule § 1-05(a)(2)(v). 

 Based on the Board's review, the Board concludes 

that the Blind Trust complies with provisions of the 

Rule. 

 B.  Membership on the Board of Directors 

  The public servant presented the Board with a 

request regarding his continued involvement with a non-

profit organization.  The public servant seeks to 

continue on the board of directors of the Organization, 

which has business dealings with the City.  Chapter 68 

provides that a public servant may serve as a director, 

officer or consultant to a not-for-profit corporation 

or association or other similar entity interested in 

business dealings with the City, provided that the 

public servant takes no part, directly or indirectly, 
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in the business dealings; the non-profit entity has no 

direct or indirect interest in business dealings with 

the public servant's agency; the public servant 

provides services to the non-profit entity on his or 

her own time; and the public servant is not compensated 

for the not-for-profit activity.  See Charter Section 

2604(c)(6). 

 An application of the statute to the public 

servant's request reveals that the factors set forth in 

Charter Section 2604(c)(6) have been satisfied.  Thus, 

for the reasons discussed below, the Board concludes 

that the public servant may continue to serve on the 

board of directors of the Organization. 

 First, the public servant advised the Board that 

he will take no direct or indirect part in the 

Organization's business dealings with the City. 

 Second, the Organization has no direct or indirect 

dealings with the public servant's agency and is not 

subject to supervision, control or regulation by his 

agency.  In any event, the Board received, from the 

appropriate City official, written approval of the 

public servant's membership on the board of directors 

of the Organization which stated that his membership 

was in furtherance of the purposes and interests of the 
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City.  Third, his service will be performed on his own 

time.  Fourth, the public servant will receive no 

compensation for his work on behalf of the 

Organization.   

 Under the factual circumstances of this case, it 

is unlikely that the public servant's official 

responsibilities will ever involve the Organization.  

In the event, however, that the activities of the 

Organization do come before the public servant in his 

official capacity, the public servant must recuse 

himself from all involvement in that matter.  The 

public servant has also advised the Board that in his 

capacity with the Organization he will recuse himself 

from any and all matters that might come before him 

regarding dealings between the Organization and the 

City. 

 Recusal means that the public servant may not vote 

on, or otherwise involve himself in, any City matters 

involving the Organization, directly or indirectly.  

This includes, but is not limited to, participating in 

discussions, attending meetings, and receiving copies 

of relevant documents.  See Advisory Opinion No. 92-5. 

 In this way, the public servant will be fully 

insulated from the issue or issues giving rise to the 



COIB Advisory Opinion No. 94-18 
July 20, 1994 
Page 15 
 

 

recusal. 

 Based on the foregoing, it is the opinion of the 

Board that the public servant may continue to serve on 

the board of directors of the Organization consistent 

with Charter Section 2604(c)(6), subject to the 

conditions set forth in this Opinion.  Thus, the    

public servant may maintain his position on the board 

of directors of the Organization, provided that the 

public servant recuses himself, in the manner described 

in this Opinion, from all matters relating to dealings 

between the Organization and the City.  

Conclusion 

 It is the opinion of the Board that both Trustee A 

and Trustee B may serve as trustees of the Blind Trust 

for the public servant in accordance with Rule § 1-05, 

Definition of Blind Trust.  The Board further concludes 

that the substantive provisions of the Blind Trust 

comply with the requirements of Rule § 1-05.  The Board 

also concludes that it would not violate Chapter 68 for 

the public servant to maintain his position on the 

board of directors of the Organization, provided that 

the public servant recuses himself from all matters 

involving the Organization and the City, consistent 

with this Opinion. 
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