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Charter Sections: 2601(11) 
    2601(16) 
    2604(a)(1)(b), (3) and (4) 
    2604(b)(2), (3) and (4) 
    2604(c)(6) 
 
  
 Advisory Opinion No. 94-13 and Order No. 45 
 
 

 The Conflicts of Interest Board (the "Board") has 

received a request for an opinion from a prospective 

public servant (hereinafter, the "public servant") who 

seeks to serve as the head of a City agency, as to 

whether, consistent with the conflicts of interest 

provisions of Chapter 68 of the City Charter, she may 

enter City service if her husband maintains an 

ownership interest in a firm that does business with 

the City and in several brokerage accounts, with 

portfolios consisting of municipal bonds and a large 

variety of publicly traded securities, and whether she 

may continue serving on the boards of directors of 

various professional and not-for-profit organizations.  
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Background 
 

 The public servant's husband is a partner in a law 

firm (the "Firm") which has business dealings with the 

City.  These dealings consist primarily of representing 

one specific City agency, pursuant to a contract, in 

tort matters.  In addition, however, the Firm litigates 

diverse cases involving the City, including tax 

certiorari, bankruptcy, mortgage foreclosure matters 

and challenges to the Election Law.  The City agency 

which the public servant will serve is currently not, 

and is unlikely to become, involved in these kinds of 

matters.  Indeed, the Firm has never appeared before or 

engaged in business dealings with this agency, and the 

public servant's husband has represented that, as long 

as his wife serves this agency, the Firm will not 

accept any cases requiring appearances before it. 

 The public servant and her husband also have 

several brokerage accounts.  These accounts have  

portfolios consisting of municipal bonds and a large 

variety of publicly traded securities. 

 The public servant serves on the boards of 

directors of several professional organizations which 

do not engage in business dealings with the City and 
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not-for-profit organizations which do engage in 

business dealings with the City, but not with the 

public servant's own agency. 

 

 

Discussion 

Ownership Interest In Firm 
 

 Chapter 68 provides that no public servant who is 

a regular employee of the City "shall have an interest 

in a firm which such regular employee knows is engaged 

in business dealings with the City.  See Charter 

Section 2604(a)(1)(b).  An "interest" means an 

ownership interest in or a position with a firm.  See 

Charter Section 2601(12).  An "ownership interest" in a 

firm includes an interest held by a public servant, the 

public servant's spouse or the public servant's 

unemancipated child.  See Charter Section 2601(16).  

Thus, the public servant in this case is deemed to have 

an ownership interest in her husband's firm, for the 

purposes of Chapter 68. 

 Since the Firm has a contract with a City agency, 

the public servant had an ownership interest, prior to 

becoming a public servant, which would have been 
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prohibited by Chapter 68.  See Charter Section 

2604(a)(1)(b).  In such a situation, Chapter 68 

provides that a public servant shall disclose the 

ownership interest to the Board and comply with its 

order.  See Charter Section 2604(a)(3).  When the 

public servant discloses an interest to the Board 

pursuant to Charter Section 2604(a)(3), the Board shall 

issue an order setting forth its determination as to 

whether or not such interest, if maintained, would be 

in conflict with the proper discharge of the public 

servant's official duties.  In making such determina- 

tion, the Board shall take into account the nature of 

the public servant's official duties, the manner in 

which the interest may be affected by any action of the 

City, and the appearance of conflict to the public.  

See Charter Section 2604(a)(4). 

 In this case, the City agency headed by the public 

servant is neither a party to nor otherwise involved in 

the kind of City-related matters handled by the Firm.  

Furthermore, the City agency, which deals mostly with 

matters referred to it from other City agencies, 

generally has no contracts with private firms.  Also, 

the public servant's husband has represented that the 

Firm has not and will not appear before or do business 
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with his wife's agency.  The public servant is not in a 

position to take any official action which would affect 

the Firm.  The Board accordingly has determined that 

the public servant's interest in the Firm does not 

conflict with the proper discharge of her official 

duties.  See Charter Section 2604(a)(4). 

 

 

Municipal Bonds and Publicly Traded Securities 
 

 The public servant and her husband also have 

interests in several brokerage accounts, with 

portfolios consisting of municipal bonds and publicly 

traded securities. 

 As to the municipal bond investments, it is the 

opinion of the Board that this kind of investment does 

not constitute a prohibited ownership interest in a 

firm.1   In the Board's Advisory Opinion No. 94-10, the 

Board ruled that the exclusion of quasi-public entities 

from the definition of firm contained in Chapter 68, 

cited in footnote 1 below, evidences a legislative 

                         
    1 "Firm" means a sole proprietorship, joint venture, 
partnership, corporation and any other form of 
enterprise but shall not include a public benefit 
corporation, local development corporation or other 
similar entity.  See Charter Section 2601(11). 
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intent to exclude public entities, including 

governmental bodies, from the definition of firm.  

Thus, the Board reasoned, it follows that a public 

servant's ownership of municipal bonds is not 

prohibited by Chapter 68. 

 With respect to the other securities in which the 

public servant and her husband have invested, these 

securities constitute shares which firms offer or sell 

to the public and are listed and registered with the 

Securities and Exchange Commission for public trading 

on national securities exchanges or over-the-counter 

markets.  As such, they are interests in "a firm whose 

shares are publicly traded."  See Board Rules Section 

1-04.2 Ownership interests in firms whose shares are 

publicly traded are not prohibited.  See Charter 

Section 2604(a)(1)(b).3 

                         
    2 Board Rules Section 1-04 states as follows:   
 For purposes of Charter Section 2604(a)(1)(b), "a 
firm whose shares are publicly traded" means a firm 
which offers or sells its shares to the public and is 
listed and registered with the Securities and Exchange 
Commission for public trading on national securities 
exchanges or over-the-counter markets." 

    3 It is also worth noting that the public servant's 
City agency does not engage in business dealings with 
any of the entities which have issued the bonds and 
securities and thus the public servant would not be in 
a position to influence the value of these interests by 
any official action.  Furthermore, the public servant 
has advised the Board that in the unlikely event that 
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Professional Organizations 
 

  The public servant serves without 

compensation on the boards of directors of several 

professional organizations, none of which engage in 

business dealings with the City.  The public servant's 

membership on these boards is not prohibited, provided 

that she works for these organizations at times when 

she is not required to perform her official duties for 

the City; she does not use or attempt to use her 

official City position to obtain any financial gain, 

contract, license, privilege or other private or  

personal advantage, direct or indirect, for herself or 

for any of these organizations; and she does not 

disclose or use for private advantage any confidential 

information concerning the City.  See Charter Sections 

2604(b)(2), (3) and (4), respectively. 
 
Not-for-Profit Organizations 
 
 

 The public servant also serves without compensa- 

tion on the boards of directors of several not-for-

                                                        
any of these entities become involved in any matter 
with the public servant's agency, she will recuse 
herself from such matter. 
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profit organizations which engage in business dealings 

with the City, but not with the agency served by the 

public servant.  The public servant is not prohibited 

from serving on these boards, provided that she takes 

no direct or indirect part in these organizations' 

business dealings with the City; these organizations 

continue to have no interest in any business dealings 

with the public servant's agency and are not subject to 

supervision, control or regulation by such agency; all 

work for these organizations is performed at times 

during which the public servant is not required to 

perform services for the City; and the public servant 

receives no salary or other compensation in connection 

with this work.  See Charter Section 2604(c)(6). 
 
Conclusion 
 
 

 For the reasons stated above, the Board has 

determined that the public servant's interest in the 

firm will not conflict with the proper discharge of her 

official duties, and it is hereby ordered that the 

public servant may retain such interests under the 

circumstances described above.  Furthermore, it is the 

opinion of the Board that the public servant's 

municipal bond and securities investments are not 
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prohibited by Chapter 68 and that she may continue 

serving on the boards of directors of the professional 

and other not-for-profit organizations, provided that 

she acts in accordance with Charter Sections 

2604(b)(2), (3) and (4) and (c)(6). 

  
 
      Sheldon Oliensis 
      Chair 
 
      Benjamin Gim 
 
      Beryl R. Jones 
 
      Robert J. McGuire 
 
      Shirley Adelson Siegel 
 
Dated:  May 16, 1994 


