
 
 
 
 
 
 
 
 Advisory Opinion No. 93-32 
 
 

 The Conflicts of Interest Board (the "Board") has 

received a request for an opinion from a member of the 

City Planning Commission (the "Commission"), as to 

whether his professional firm may, consistent with the 

conflicts of interest provisions of Chapter 68 of the 

City Charter, be listed with the Department of General 

Services ("DGS") as a qualified contractor for possible 

City contracts, in light of his City employment. 

 Charter Section 2604(a)(1)(a) provides that public 

servants who are less than full-time, regular employees 

of the City, such as City Planning Commissioners, are 

prohibited from having a position with or an ownership 

interest in a firm that does business with their 

agencies.  Charter Section 2604(b)(6) provides that no 

public servant who is less than a full-time, regular 

employee of the City shall, for compensation, represent 

private interests before his or her agency or appear 

directly or indirectly on behalf of private interests 

in matters involving his or her agency. 

 Those sections of the City Charter which define 

the scope of the powers and duties of the City Planning 
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Commission contain limitations on both the City 

Planning Commissioner and his firm vis-a-vis working on 

City contracts.  Pursuant to Charter Section 192(b), 

Commissioners are prohibited from appearing, directly 

or indirectly, before the Commission and the Department 

of City Planning. 

 Furthermore, the Board, pursuant to its rulemaking 

authority as provided in Charter Section 2603(a), has 

promulgated Rule section 1-07, which prohibits City 

Planning Commissioners from appearing, directly or 

indirectly, before high-level City officials or certain 

agencies which have shared oversight responsibilities 

with the City Planning Commission.  Under this rule, 

City Planning Commissioners are therefore prohibited 

from appearing, directly or indirectly, before another 

City agency in their private capacities where they 

would be in a position to use their official City 

positions to obtain private advantages for their firms 

or clients. 

 It is the opinion of the Board that it would not 

violate the conflicts of interest provisions of Chapter 

68 for the City Planning Commissioner to be listed with 

DGS in his private capacity as a qualified contractor, 

provided that he and his firm act in strict accordance 

with the requirements imposed by the City Charter and 
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the City Planning Commission rule.  It is also the 

opinion of the Board that the City Planning 

Commissioner's work as a contractor would not create a 

conflict of interest, provided that this work is 

performed at times when he is not required to perform 

services for the City; he does not use his position 

with the City to obtain a private advantage for 

himself, his firm, or his private clients; and he does 

not disclose or use for private advantage any 

confidential information concerning the City.  See 

Charter Sections 2604(b)(2), (3) and (4), respectively. 

 The City Planning Commissioner should contact the 

Board again for further guidance if, in the future, he 

has any questions about the restrictions to which he is 

subject or about particular contracts, especially 

contracts which involve a matter coming before his own 

agency. 

 
 
      Sheldon Oliensis 
      Chair 
 
      Benjamin Gim 
  
      Beryl R. Jones 
   
      Robert J. McGuire 
  
      Shirley Adelson Siegel 
 
Dated: December 30, 1993 
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