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 A public servant has requested an opinion from the 

Conflicts of Interest Board (the "Board"), concerning 

the permissibility of publishing a book based on her 

experience as a public servant.  Specifically, the 

public servant has requested an opinion as to whether, 

consistent with Chapter 68 of the City Charter, she may 

enter into an agreement with a firm to publish a book 

she has authored, and whether she may accept royalties 

derived from the sale of the book. 

 Background 

 The public servant has advised the Board that she 

is an employee of a City agency charged with enforcing 

certain laws, and has been employed by that agency 

since 1972.   She has participated in the prosecution 

of several well-known cases involving laws under the 

jurisdiction of her agency, and has developed a 

professional expertise in this area. 

 The public servant has further advised the Board 

that in 1986, with the permission of the head of her 

agency, she began to write a manuscript on such laws, 

and her experience in such cases.  The manuscript was 
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initially submitted to a publisher in 1987, but was 

subsequently rewritten.  A revised manuscript was 

recently delivered to a publishing firm, which plans to 

publish it in 1993.   

 The public servant has represented that the 

manuscript was written on her own time (after hours, 

over weekends, and during vacations), and that she has 

not used City office facilities or equipment in its 

preparation. 

 The public servant has also represented that the 

manuscript, while drawing upon her experience as a City 

employee, is not an autobiography but is instead a 

review and analysis of certain laws and the manner in 

which New York State has demonstrated national 

leadership in strengthening such laws and prosecuting 

offenders.  The manuscript describes several trials and 

appeals that the public servant was involved with and 

which have been closed, and the public servant states 

that all information concerning these matters was drawn 

from public records. 

 For the following reasons, it is the opinion of 

the Board that it would not be a violation of Chapter 

68 for the public servant to enter into an agreement to 

publish the manuscript, or to receive royalties from 

its sale as a book. 
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 Publication of Books and Articles  

 In many cases, the publication of books and 

articles helps transmit information acquired by City 

employees and, in addition, helps develop recognition 

of the talents and skills of City employees, and of the 

accomplishments of City government generally.  However, 

there are also cases in which this form of outside 

activity could interfere with the proper discharge of a 

public servant's official duties, or create an 

appearance of misusing public office for personal gain. 

  As an example, if a City employee utilized 

confidential information in preparing a manuscript for 

publication, or used the authority of his or her agency 

to pressure individuals or firms into buying the 

finished product, the employee would be exploiting the 

power of public office for personal gain and 

undermining public confidence in the integrity and 

impartiality of government officials. 

 For these reasons, our predecessor agency, the New 

York City Board of Ethics, and our sister-agency, the 

New York State Ethics Commission, have both placed 

certain limitations on the ability of public servants 

to publish books or articles.   

 Board of Ethics 

 In Opinion No. 34 (1961), the Board of Ethics held 
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that an employee of the Department of Buildings, who 

taught at a City vocational high school, could publish 

a book on laws relating to building construction.  The 

book was drawn from notes that the employee used in 

teaching at the high school, but did not disclose any 

information received in confidence or information 

which, as a matter of policy, the Department of 

Buildings had elected to keep confidential. 

 In Opinion No. 55 (1962), the Board of Ethics held 

that two employees of the Board of Education could not 

form a corporation to sell books to that agency, 

including books authored by City employees.  The Board 

of Ethics reached this conclusion because the business 

relationship between the corporation and the Board of 

Education would violate the latter's by-laws, although 

the authorship of the books in question was 

unexceptionable. 

 Finally, in Opinion No. 323 (1974), the Board of 

Ethics permitted a public servant to publish a book 

based on his experience with the City, as well as in 

the private sector.  The Board of Ethics concluded that 

there was no violation of the Code of Ethics or a 

Mayoral Memorandum permitting teaching, writing and 

occasional lecture engagements because the work would 

be done on the public servant's own time and would not 
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interfere with his official duties. 

 State Ethics Commission 

 In 1989, the New York State Ethics Commission 1  

also considered the issue of whether a public servant 

could properly write a book or article for publication. 

 In its Advisory Opinion No. 89-10, the Commission 

considered whether or not a State employee, subject to 

Section 74 of the State Public Officers Law,2 could 

publish a treatise or textbook on land use control 

problems, including zoning and planning.  The employee 

participated in various programs offered by his agency 

to train local officials on the basic principles of 

zoning.  While the agency offered these programs as a 

service to local governments, the latter were not 

required to participate, and were not subject to the 

jurisdiction of the agency in connection with their 

                         
    1  The State Ethics Commission was established 
pursuant to Section 94 of the Executive Law.  Among 
other things, it is authorized and empowered to issue 
advisory opinions interpreting the State Ethics in 
Government Act.  See Executive Law, Section 94(15). 

    2  Section 74 of the Public Officers Law provides, 
in appropriate part, that 
 

No officer or employee of a state agency ... 
should have any interest, financial or otherwise, 
direct or indirect, or engage in any business or 
transaction or professional activity or incur any 
obligation of any nature, which is in substantial 
conflict with the proper discharge of his duties 
in the public interest. 



 

 
 
 6 

exercise of zoning powers. 

 The book in question was being published by a not-

for-profit organization, for sale to local government 

officials, developers and interested members of the 

public.  Profits from the sale of the book were to be 

shared by the not-for-profit and the State employee.  

The book was written on the employee's own time, and 

without the use of State supplies or equipment. 

 The Commission concluded that while the State 

employee had a financial interest in the sale of the 

book, his interest was not relevant to or part of his 

official duties, and was not in substantial conflict 

with the proper discharge of such duties.     

 The Commission determined that under the facts and 

circumstances presented, "it is a benefit to the State 

to have an employee who is expert on [the] particular 

subject matter [at issue].  That he acted upon his own 

initiative to write a book from which he will receive 

royalties does not conflict with the proper discharge 

of his duties for the [State]."   

 Chapter 68 of the City Charter 

 Chapter 68 of the City Charter, as presently 

written, took effect on January 1, 1990.  Chapter 68 by 

its terms applies to all "public servants" in agencies 

the expenses of which are paid in whole or in part by 
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the City.3   

 

 Although Chapter 68 does not expressly deal with 

the publication of books and articles, it does contain 

a series of provisions which place conditions and 

limitations on the outside activities of public 

servants generally.  These include Charter Section 

2604(b)(2), which prohibits a public servant from 

engaging in any transaction which is in conflict with 

the proper discharge of his or her official duties; 

Charter Section 2604(b)(3), which prohibits a public 

                         
    3  A "public servant" is defined as "all officials, 
officers and employees of the city, ... except unpaid 
members of advisory committees shall not be public 
servants."  Charter Section 2601(19). 
  
 In determining whether or not an individual is a 
public servant, for purposes of Chapter 68, the Board 
considers whether the office, bureau, department or 
other entity in which the individual works is an 
"agency" of the City.  The Charter defines "agency" as  

 
[any] city, county, borough or other office, 
position, administration, department, division, 
bureau, board, commission, authority, corporation, 
advisory committee or other agency of government, 
the expenses of which are paid in whole or in part 
from the city treasury, ... . 
 

Charter Section 2601(2).  
 
 Since the expenses of the public servant's agency 
are paid, in part, from the City treasury, such agency 
is an "agency" of the City, and employees of such 
agency are "public servants" subject to the provisions 
of Chapter 68.   
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servant from using his or her official position to 

secure a private advantage for the public servant, or 

for any person or firm associated with the public 

servant; and Charter Section 2604(b)(4), which 

prohibits a public servant from disclosing information 

which is confidential to the City, or using such 

information to advance the private interests of the 

public servant or any person or firm associated with 

the public servant.  In addition, Chapter 68 places a 

restriction on the compensation which a public servant 

may derive from an outside activity, by prohibiting the 

acceptance of any compensation except from the City for 

activities which are part of the public servant's 

official duties.  See Charter Section 2604(b)(13). 

 These provisions are, among other things, intended 

to insure that City employees devote their time and 

energy, during normal working hours, to the service of 

the public at large and the efficient performance of 

their assigned tasks; that the integrity of City 

government is not called into question by any 

appearance of divided loyalty; that official decision-

making is not compromised through preferential 

treatment, confidential information, or special access 

to those in power; and that private parties are not 

able to exert influence through payments to public 
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servants for work which they are already paid by the 

City to perform. 

 The task before us is to interpret the Charter 

provisions in a manner which, while allowing public 

servants to exercise their freedom of expression, and 

share their expertise through the publication of books 

and articles, remains fully consistent with the 

foregoing principles and with the need for City 

employees to avoid even the appearance of a conflict of 

interest. 

 We are of the opinion that a current public 

servant may, consistent with Chapter 68, write and 

publish a book or an article, and accept compensation 

for the publication of the completed work, provided 

that 

 (1)  the book or article is written on the public 

servant's own time and not when he or she is required 

to perform services for the City;4 

 (2)  the public servant does not utilize City 

facilities, supplies or equipment in writing the book 

                         
    4  This proviso is based on Charter Section 
2604(b)(2).  The Board has held, in a number of cases, 
that this Section requires that public servants 
schedule outside activities so that they do not 
interfere with the proper discharge of official duties, 
during normal working hours.  See, e.g.,  Advisory 
Opinion No. 92-34. 
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or article;5 

 (3)  the book or article does not disclose any 

information which is confidential to the City and is 

not otherwise a matter of public record;6  

 (4)  the book contains a disclaimer that the views 

expressed therein are those of the public servant 

alone, and are not necessarily the views of his or her 

agency, or of the City;7  and 

 (5)  no other facts or circumstances are presented 

which suggest that the publication of the book or 

article would result in a conflict of interest 

proscribed by Chapter 68.8 

 This opinion supersedes and replaces Board of 

Ethics Opinion Nos. 34, 55 and 323. 

                         
    5  See Charter Section 2604(b)(3).  In Advisory 
Opinion No. 91-7, the Board held that a public servant 
could, consistent with Chapter 68, maintain a private 
legal practice, provided that certain conditions were 
observed.  One condition, based on Charter Section 
2604(b)(3), was that the public servant not use City 
facilities, supplies or equipment in conducting such a 
practice. 

    6  See Charter Section 2604(b)(4). 

    7  See Charter Sections 2604(b)(2) and (b)(3). 

    8  As an example, if the facts and circumstances 
indicate that the public servant is using the power of 
his or her official position to pressure or coerce 
individuals or firms into buying the published work, 
such conduct would constitute a violation of Charter 
Section 2604(b)(3). 
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 Based on her representations to the Board and on 

the foregoing analysis, we have also determined that 

the public servant in this case may, consistent with 

Chapter 68 of the City Charter, publish the book she 

has written, and receive royalties from the publisher 

based on sales of the completed work.  The public 

servant has represented that, although the book is 

based upon her experience in the enforcement of certain 

laws, it was written with the approval of the head of 

her agency, on her own time, without the use of City 

facilities, supplies or equipment, and on the basis of 

information which is available to the public.  She has 

also represented that she is willing to include the 

required disclaimer as part of the final text which is 

published.  Finally, no information has been presented 

to the Board which suggests that the publication of her 

book would otherwise result in a conflict of interest 

prohibited by Chapter 68. 
 
 
 
      Sheldon Oliensis 
      Chair 
 
      Benjamin Gim 
 
      Beryl R. Jones 
 
      Robert J. McGuire 
 
      Shirley Adelson Siegel 
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Dated:  August 20, 1993 


