
 
 
 
 
 
 Advisory Opinion No. 93-22 
 
 

 A public servant has requested an opinion from the 

Conflicts of Interest Board (the "Board"), concerning 

certain activities proposed to be undertaken by a 

member of a City commission (the "Commission").  

Specifically, the public servant asks whether, 

consistent with Chapter 68 of the City Charter, the 

member (the "Member") may participate in a bid to 

another City agency (the "Agency"), with respect to 

work on a City project being supervised by that agency. 

  Background 

 The Board has been advised that the Member is a 

lay member of the Commission, appointed to fill one of 

the seats on the Commission reserved for members of the 

public.   The Board has also been advised that the 

Member is a principal in a private professional firm 

(the "Firm"), which provides consulting services. 

 The Agency has issued a Request for Proposals 

("RFP"), asking qualified firms to submit proposals for 

certain work on a project being supervised by the 

Agency. 

 The public servant requesting this opinion has 

represented to the Board that a private business 
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concern, interested in responding to the RFP, has asked 

the Member to enter into a joint venture with that 

concern, by providing the consulting services of the 

Firm in connection with the project.  Although the 

Commission has had no prior involvement with the 

project, it will eventually come before the Commission 

for review and approval. 

 The public servant requesting this opinion asks 

whether the Member may enter into the proposed joint 

venture arrangement, and participate in a bid in 

response to the RFP.  The public servant represents 

that if the Member is allowed to participate, she will 

recuse herself from any Commission business pertaining 

to any aspect of the project, directly or indirectly.  

The public servant has also provided the Board with a 

letter from the head of the Commission, approving the 

Member's proposed participation in the bid and 

determining that it would not be in conflict with the 

purposes and interests of the City. 

 For the following reasons, it is the opinion of 

the Board that it would be a violation of Chapter 68 if 

the Member were to enter into the joint venture 

arrangement and participate in a bid in response to the 

RFP. 

 Prohibited Interests in Firms 
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 Members of the Commission are "public servants", 

and are therefore subject to the conflicts of interest 

provisions of Chapter 68 of the City Charter. 1  

However, because their primary employment is not with 

The City of New York, they are not considered "regular 

employees" for purposes of those provisions. 2     

 As a general rule, a public servant who is not a 

regular employee of the City is prohibited from holding 

an interest in a firm engaged in business dealings with 

his or her agency.  See Charter Section 2604(a)(1)(a). 

 An "interest", in turn, is defined as either an 

ownership interest in, or a position with, a firm.  See 

Charter Sections 2601(12), (16) and (18). 

 This prohibition, among other things, is intended 

to prevent public servants from capitalizing on their 

                         
    1  "Public servants" are defined as  
 

all officials, officers and employees of the city, 
including members of community boards and members 
of advisory committees, except unpaid members of 
advisory committees shall not be public servants. 
 

Charter Section 2601(19). 

    2  A "regular employee" of the City means 
 

all elected officials and public servants whose 
primary employment, as determined by rule of the 
[Conflicts of Interest B]oard, is with the city, 
but shall not include members of advisory 
committees or community boards. 
 

Charter Section 2601(20). 
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official positions to secure City business, and to 

safeguard the integrity of government decision-making 

by insuring that official actions are not influenced by 

considerations of private gain. 3   At the same time, 

however, the Charter Revision Commission recognized 

that the prohibition could, in certain circumstances, 

hamper government in its efforts to attract and retain 

qualified public servants.   

 The Charter therefore authorizes the Board, in 

certain circumstances, to grant exceptions or waivers 

to the general prohibition set out in Charter Section 

2604(a)(1)(a).   Under Charter Section 2604(e), the 

Board may issue a waiver permitting a public servant to 

hold an otherwise prohibited position, if the head of 

the agency involved submits his or her written 

approval, and if the Board thereafter determines that 

the holding of such position would not be in conflict 

                         
    3  Charter Section 2604(a)(1)(a), together with 
Charter Section 2604(a)(1)(b) (applicable only to 
"regular" employees) replace a former prohibition 
against owning a "substantial" interest in a firm  
doing business with the City or the holding of an 
interest in a firm whose business dealings with the 
City constitute a "substantial" part of its business 
activity.  See Volume II, Report of the New York City 
Charter Revision Commission, December 1986 - November 
1988, at p. 169.  By substituting a more precise 
standard, the Charter Revision Commission sought to 
provide public servants with clear guidance concerning 
the lawfulness of their activities.  Id.  
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with the purposes and interests of the City.  Under 

Charter Sections 2604(a)(3) and (a)(4), the Board is 

authorized to issue an order permitting a public 

servant to maintain an ownership interest in a firm 

which, subsequent to the public servant's acquisition 

of the interest, engages in business dealings that 

would otherwise cause it to be prohibited.   The 

Board's order must be premised on a determination that 

maintaining the interest would not be in conflict with 

the proper discharge of the public servant's duties.  4 

  In making this determination, the Board is 

directed to consider the nature of the public servant's 

official duties, the manner in which his or her 

interest may be affected by any action of the City, and 

the appearance of conflict to the public.  In cases 

where the public servant holds a seat on a City board 

or commission, the Board will also consider the 

                         
    4  Charter Sections 2604(a)(3) and (a)(4) authorize 
the Board to issue similar orders in three other 
discrete situations, based on such a determination.  
These other situations are as follows:  (i) where an 
individual, prior to becoming a public servant, holds 
an ownership interest which would become prohibited 
once he or she enters public service; (ii) where a 
public servant holds an ownership interest and did not 
know of business dealings that would cause the 
ownership interest to be prohibited, but subsequently 
gained knowledge of such business dealings; and (iii)  
where a public servant acquires a prohibited ownership 
interest by operation of law. 
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statutory qualifications for service on the board or 

commission, and for the seat in question.   

 The Member's Interest 

  The Member is a principal in the Firm, and 

she therefore holds both an ownership interest in, and 

a position with, the Firm.  Since the project in 

question will eventually come before the Commission for 

review and approval, if the Firm bids on the project 

and is selected as part of the winning team, the 

Member's ownership interest and position would become 

prohibited under Charter Section 2604(a)(1)(a), because 

the Firm would be engaged in business dealings with her 

agency.5  

 The Member has offered to recuse herself from any 

involvement in Commission business pertaining to any 

aspect of the project, directly or indirectly.  The 

issue before us is whether, in light of such recusal, 

the facts and circumstances of the instant case justify 

the issuance of a waiver under Charter Section 2604(e) 

and an order under Charter Sections 2604(a)(3) and 

(a)(4), allowing the Member to participate in the 

                         
    5  "Business dealings" with a City agency include 
any "license, permit, grant or benefit" sought from or 
granted by such agency, and would therefore include any 
approvals sought from the Commission with respect to 
the project.  See Charter Section 2601(8). 
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bidding and retain her interests in the Firm. 

 Although we have in the past, where warranted, 

accepted recusal as a basis for allowing a member of a 

City commission to retain an interest in a private firm 

and perform or compete for City business, the facts and 

circumstances of the instant case are materially 

different and do not warrant such a conclusion.    

 In Advisory Opinion No. 93-19, we noted that 

because of the complex and technical nature of matters 

considered by many City boards and commissions, their 

enabling statutes frequently provide that certain 

members must be drawn from various scientific and 

professional disciplines.  Individuals working in these 

disciplines possess knowledge and experience that is 

critical for the fulfillment of the missions assigned 

to such boards and commissions.  At the same time, 

however, it is difficult to find qualified candidates 

who are willing to serve in the public interest, but 

who do not have business dealings with the City in some 

other capacity.  For this reason, although Chapter 68 

mandates a strong policy against the appearance of 

conflict of interest (as evidenced by the prohibition 

in Charter Section 2604(a)(1)(a)), this must be 

carefully balanced against the equally important public 

policy of insuring that City boards and commissions are 
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able to attract and retain their required complement of 

experts.  In appropriate cases, the Board has therefore 

accepted recusal as an adequate means of avoiding 

conflicts of interest, and has invoked the waiver 

provisions of Charter Section 2604(e) and the order 

provisions of Charter Sections 2604(a)(3) and (a)(4) to 

allow a board or commission member to retain an 

affiliation with a firm interested in business dealings  

 

with his or her agency.  See, e.g., Advisory Opinion 

No. 93-17. 6    

 In the instant case, the Member is a lay member of 

the Commission, holding one of the seats reserved for 

members of the general public.   Although the Member 

has a background in a certain area, there is no 

requirement that the holder of her seat be a member of 

any stated profession, or possess any special 

expertise; indeed, the Charter requires that her seat 

be reserved for an individual who is not associated 

                         
    6  In Advisory Opinion No. 93-17, the Board allowed 
a member of a City commission to retain his ownership 
in and position with a firm that was bidding on a City 
project.  The member in question was a professional and 
held a seat on the commission reserved for a member of 
that profession.  The Board noted that there were 
relatively few individuals in the City who practiced in 
that profession and that virtually all were engaged in 
some form of business dealings with the City. 
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with several specific professions.  The balance between 

competing policy considerations must therefore shift in 

favor of the prohibitory provisions of Chapter 68, 

since it is far easier to find qualified candidates who 

are willing to fill that seat, and who do not have 

interests in firms doing business with the agency.  

Charter Section 2604(a)(1)(a), in turn, enunciates a 

strong public policy against the appearance of 

impropriety, by prohibiting City employees from holding 

interests in such firms.  We therefore conclude that, 

even with the offer of recusal, it would not be proper 

for the Member, while remaining a member of the 

Commission, to enter into the joint venture 

arrangement, and participate in the bidding for the 

design of the project. 

 
      Sheldon Oliensis 
      Chair 
 
      Benjamin Gim 
 
      Beryl R. Jones 
 
      Robert J. McGuire 
 
      Shirley Adelson Siegel 
 
Dated:  July 13, 1993 


