
  
 
 
 
 
 
 
 
 Advisory Opinion No. 93-16 
 
 

 The Conflicts of Interest Board (the "Board") has 

received a request for an opinion as to whether Board 

of Ethics Opinion Nos. 53 and 663 --- which prohibit 

Tax Commission assessors and, by extension, assessors 

for the Department of Finance ("Finance"), from owning 

real property for investment purposes in the City --- 

continue to have interpretive value under revised 

Chapter 68 of the City Charter.1 

 The Board of Ethics, in its Opinion No. 53,  

concluded that participation in real estate trans- 

actions for profit in the City by a Tax Commission 

assessor would conflict with his or her official 

                         
    1  This Opinion deals solely with ownership of real 
property for investment purposes, as distinguished from 
a tax assessor's ownership of his or her personal 
residence. 
 
 Personal residences are accorded special treatment 
under Chapter 68.  In general, a public servant is 
prohibited from having any interest in a firm engaged 
in business dealings with his or her agency or, in the 
case of a regular employee, with the City.  See Charter 
Sections 2604(a)(1)(a) and (a)(1)(b).  However, in 
defining "business dealings with the city", the Charter 
expressly states that such term "shall not include any 
transaction involving a public servant's residence".  
See Charter Section 2601(8). 
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duties.  It was that Board's opinion that an assessor's 

ownership interest in real property for investment 

purposes anywhere in the City would create a conflict 

of interest because the property was under the 

jurisdiction of the assessor's department; because 

assessors were subject to reassignment; and because all 

property assessments were the responsibility of the 

same department where all the assessors worked side by 

side. 

 In its Opinion No. 663, the Board of Ethics was 

asked to consider whether a member of the New York City 

Tax Commission could hold, for investment, an interest 

in private real estate, in light of its previous 

determination in Opinion No. 53.  The Board of Ethics 

adhered to its original opinion concerning assessors, 

but modified this view as applied to Tax Commissioners 

because they were part-time employees and, having been 

drawn from the private real estate industry, they 

inevitably had financial interests in taxable real 

estate.  Accordingly, the Board of Ethics determined 

that a Commissioner could not hear applications for the 

correction of tax assessments with respect to any 

parcel that he or she owned and, to that end, 

Commissioners were required to disclose any ownership 

interests in real property located in the City. 
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 There is no specific provision of Chapter 68 which 

would, on its face, prohibit an assessor with Finance 

from owning real property, for investment purposes, in 

the City.  However, there are several provisions of the 

City Charter which place conditions and limitations on 

the ownership of real property by public servants 

generally, and on certain conduct incidental to such 

ownership.  For example, Charter Section 2604(a)(1)(b) 

prohibits a regular employee of the City from having an 

ownership interest in a firm which is engaged in 

business dealings with the City.  "Business dealings" 

are defined as 

 
  [A]ny transaction with the [C]ity involving 

the sale, purchase, rental, disposition or 
exchange of any goods, services or property, 
any license, permit, grant or benefit, and 
any performance of or litigation with respect 
to any of the foregoing, ... . 

 

Charter Section 2601(8). 

 In addition, Charter Sections 2604(b)(2), (b)(3) 

and (b)(4) prohibit a public servant from engaging in 

any business or transaction, or having any financial or 

other private interest, which is in conflict with the 

proper discharge of his or her official duties; from 
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using his or her official position to obtain any 

private or personal advantage for the public servant or 

for any person or firm associated with the public 

servant; and from disclosing any confidential 

information concerning the City, or using any such 

information to advance any private interest. 

 In each case, these provisions limit the rights of 

public servants in terms of owning and investing in 

real property, but they do not prohibit such activity 

outright.  By way of illustration, under Charter 

Section 2604(a)(1)(b), a regular employee could not 

have an ownership interest in a real estate holding 

company engaged in leasing property to or from the 

City.  He or she could, however, retain an ownership 

interest in a similar company that had no business 

dealings with the City, assuming the arrangement posed 

no other potential conflict of interest under Chapter 

68. 

 In our view, this approach reflects a careful 

balancing of two competing interests: the need to 

prevent both actual and potential conflicts of 

interest, so as to protect the integrity of government 

decision-making, and the recognition that government 

cannot attract or retain a qualified workforce by 

forcing public servants to forgo outside activities or 
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investments if the risk of divided loyalty or sacrifice 

of City interests is remote.2 

 

 It is the opinion of the Board that the same 

approach must be applied in dealing with ownership, by 

City tax assessors, of real property for investment 

purposes within the City.  These public servants play a 

critical role in defining the City's primary source of 

revenue.  As such, it is imperative that the assessment 

process be objective, impartial, and free from undue 

influence.  At the same time, however, there are 

measures that can be utilized to prevent conflicts of 

interest or the appearance of conflicts of interests, 

without totally disenfranchising this class of public 

servants from rights of ownership enjoyed by the public 

generally, including other employees within City 

Government.  These measures include as a minimum, 

 (1) requiring City tax assessors to disclose the 

identity and location of all real property in which 

they have any ownership interest, both upon entering 

City service, and upon acquiring any further interests 

                         
    2  This careful balance is also exemplified by 
Charter Sections 2604(a)(3) and (a)(4), which authorize 
the Board, in certain cases, to allow a public servant 
to retain an otherwise prohibited ownership interest in 
a firm engaged in business dealings with the City. 
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while employed by the City; and 

 (2) assigning assessors to work in boroughs where 

they do not own any property for investment. 

 It is therefore the Board's opinion that the broad 

prohibition against a City tax assessor's ownership of 

real property held for investment, as set out in Board 

of Ethics Opinion Nos. 53 and 663, is not mandated by 

current Chapter 68.  The propriety of any ownership 

interest should be determined on a case-by-case basis, 

employing the following factors: 
 

 (1) whether or not the assessor disclosed his or 

her ownership interest upon entering City service or 

promptly upon acquisition, as the case may be; 

 (2) whether or not the assessor works in the same 

borough in which the subject property is located; and 

 (3) whether or not the ownership interest would 

create any actual or potential conflict of interest 

otherwise proscribed under any of the provisions of 

current Chapter 68 of the City Charter.3 

                         
    3  As an example, if a tax assessor held an interest 
in a real estate partnership engaged in negotiations 
with the City, over the acquisition of a City-owned 
building site, such ownership interest would be 
prohibited under Charter Section 2604(a)(1)(b) (unless 
the Board determined, pursuant to the criteria set out 
in Charter Sections 2604(a)(3) and (a)(4), that such 
interest did not conflict with the proper discharge of 
the assessor's official duties).  This would be true 
even if the assessor disclosed his or her interest, and 
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 Accordingly, the Board hereby supersedes Board of 

Ethics Opinion No. 53 and modifies Opinion No. 663, and 

establishes a case-by-case test of ownership interests 

by City tax assessors in accordance with the forgoing 

analysis.4 

 

 The Board also notes, in conclusion, that this 

case-by-case test represents the minimum standard that 

must be applied, pursuant to Chapter 68, in assessing 

the propriety of such ownership interests.  The 

Department of Finance may adopt and implement stricter 

standards, if in its discretion it determines that such 

standards are appropriate.  See Advisory Opinion No. 

91-18.       

                                                        
the site in question was not in the borough to which 
the assessor was assigned. 

    4  Board of Ethics Opinion No. 663 has been 
superseded only insofar as it prohibits a tax assessor, 
under any circumstances, from owning real property for 
investment purposes in the City. 
 
 Board of Ethics Opinion No. 663 has not been 
superseded, and retains its interpretive value under 
current Chapter 68, insofar as it permits a City Tax 
Commissioner to own real property for investment within 
the City, provided that he or she (1) discloses the 
ownership interest, and (2) does not consider any 
application for correction of tax assessments on any 
parcel that he or she owns, or retains a professional 
relationship with respect thereto, and provided further 
that the ownership interest does not create any actual 
or potential conflict of interest proscribed under 
current Chapter 68 of the City Charter. 
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      Sheldon Oliensis 
      Chair 
 
      Benjamin Gim 
 
      Beryl R. Jones 
 
      Robert J. McGuire 
 
      Shirley Adelson Siegel 
 
Dated: May 20, 1993 
 


