
 

 

 

 

 Advisory Opinion No. 93-2 

 

 

 The Conflicts of Interest Board (the "Board") has 

received a request from a public servant asking whether 

it would be a violation of the conflicts of interest 

provisions of Chapter 68 of the New York City Charter 

for a community board member, who is also a school 

board member, to chair a committee which will vote on 

matters which will also be voted upon by the school 

board. 

 

Background 

 Every community board has a Youth Services 

Committee which reviews proposals for the funding of 

after-school centers by the Department of Youth 

Services (the "Department").  These recommendations, in 

turn, are voted on by the community board and submitted 

to the Department for final decision.   

 The public servant in question is a member of a 

community board, and also serves as a member of a local 

community school board, which has overlapping 

jurisdiction with the community board.  The public 



 

 
 
 2 

servant wishes to chair the Youth Services Committee of 

his community board, which would vote on 

recommendations to the Department concerning the 

funding of after-school centers.  This responsibility 

is similar to his duty as a member of the local school 

board, which also votes on recommendations to the 

Department for the funding of such centers.  The Board 

has been advised that the community boards and 

community school boards compete for Department funds 

which are available for after school programs and that 

the Department asks community boards for 

recommendations as to how the local school board 

allocations should be used. 

 

Discussion 

 Chapter 68 is based on the premise that public 

service is a public trust, and that certain limits on 

the conduct of public servants are necessary in order 

to promote public confidence in government and to 

protect the integrity of government decision making.  

See Charter Section 2600.   

 Because they act as an interface between 

neighborhoods and the providers of City services, 

community boards are an important arm of City 
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government, and are therefore subject to many of the 

limitations imposed by Chapter 68.  At the same time, 

however, community boards are recognized as special 

institutions, reflecting the fact that most members are 

privately employed and are not full-time public 

servants, and the desire to attract members 

representing the wide spectrum of interests reflected 

in each community.  See Volume Two, Report of the New 

York City Charter Revision Commission, December 1986 - 

November 1988, at 154 and 170.   

 Chapter 68 therefore provides that, unlike other 

public servants, an appointed member of a community 

board may hold an interest in a firm which may be 

affected by an action on a matter before the community 

board.  See Charter Section 2604(a)(1)(a).  However, 

the member may not  

 "vote on any matter before the community ... board 

 which may result in a personal and direct economic 

 gain to the member or any person with whom the 

 member is associated."  Charter Section 

 2604(b)(1)(b). 

 The intent of this prohibition was to insure that 

actions taken by a community board are not tainted by 

questions of self-interest or divided loyalty on the 
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part of any member.  Although these questions arise 

most frequently in the context of private employment or 

interests in private enterprise, the Board has 

recognized that they can also occur where a community 

board member holds other public employment. 

 In its Advisory Opinion No. 91-3, the Board 

considered whether a community board member who was 

also employed by another City agency could participate 

in board discussions concerning matters which involved 

his or her other agency.  The Board concluded that it 

would be "[u]nseemly and inappropriate for an employee 

of a City agency to cast a formal vote [on a community 

board] which might be in opposition to a position 

theretofor or thereafter taken by his or her agency."  

See also Board of Ethics Opinion No. 359-A (1975).   

The Board also cited Charter Section 2604(b)(2),1 

reflecting its view that if a community board member 

were allowed to cast a vote on matters involving his or 

her other City agency, two governmental roles would be 

placed in direct competition, preventing the employee 

                         
     1 Charter Section 2604(b)(2) provides that "No 
public servant shall engage in any business, 
transaction or private employment, or have any 
financial or other private interest, direct or 
indirect, which is in conflict with the proper 
discharge of his or her official duties." 



 

 
 
 5 

from properly discharging either role in a fair and 

unbiased manner. 

 The Board also ruled that a community board member 

was free to participate in discussions concerning 

matters which have been or may be considered by the 

City agency where the member is employed, provided 

that, before participating, the member discloses to the 

other members of the community board the nature and 

extent of his or her interest in such matters.  This 

conclusion was based on the principle that City 

employees have a First Amendment right, albeit 

qualified, to express their personal views publicly on 

matters of public concern. 

 In our view, the same concerns which arise when a 

community board member votes on matters involving his 

or her other City agency also arise when a community 

board member chairs a committee which votes on matters 

which have been or may be considered by him or her in 

another official capacity on behalf of his or her other 

City agency.   Our position is consistent with that 

taken by the Board of Ethics in its Opinion No. 571 

(1980), where it stated that "[c]hairing a committee 

which has as a primary function considering matters 

which come or may come before an employee's City agency 
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is analogous to voting on [such] matters."  That is 

because a committee chair can, if she or he so wishes, 

greatly influence a committee by controlling the 

agenda, recognizing speakers and making rulings.  This 

would not, however, preclude a City employee from 

serving as a member of a community board committee 

which considers matters as to which his agency has 

taken or might take a position, "[p]rovided that he  

votes neither in the committee nor at meetings of the 

full board with respect to such matters."2  

 

Conclusion 

 For the reasons set forth above, it is our opinion 

that it would be a violation of Chapter 68 for a 

community board member who is also a member of a local 

community school board, to chair the Youth Services 

Committee of his community board or to vote on funding 

recommendations for after-school centers while 

continuing to serve as a member of the school board.  

He may, however, participate in community board 

discussions of such recommendations, provided that, 

before participating, he discloses the nature and 

                         
     2See Board of Ethics Opinion No. 657, which this 
Board adopts as consistent with revised Chapter 68. 
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extent of his interest in such recommendations, as a 

school board member, to the other members of the 

community board. 
 
 
      Sheldon Oliensis 
      Chair 
 
      Benjamin Gim 
 
      Beryl R. Jones 
 
      Robert J. McGuire 
 
      Shirley Adelson Siegel 
 
Dated:  January 18, 1993 
 


