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Advisory Opinion No. 2010-1

The Conflicts of Interest Board (the “Board™) received a
request from a City resident who serves as a member of both a
community board and a community education council (“CEC”) of the
New York City Department of Education (the “DOE”) seeking a
determination as to the impact of the conflicts of interest provisions of
Chapter 68 of the New York City Charter on her service on these two
volunteer bodies. Because the Board’s advice in response to this
request distinguished and significantly narrowed a prior Advisory
Opinion regarding the now-superseded community school boards, the
Board publishes this Opinion to explain and set forth its current
advice regarding simultaneous service on both community boards and

CECs.
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I. Background

The City resident who sought the Board’s advice (hereinafter, “the public
servant”) serves on two bodies: a community board and a CEC.

First, she is a member of one of the City’s fifty-nine community boards, each with
up to fifty unpaid members, appointed by the Borough President in consultation with the
City Council members whose districts include the community district served by the
board. See Charter Section 2800. The members of a community board must live or work
in the community district. Community boards serve as advisory bodies that provide
recommendations to City agencies on such matters as zoning, community planning, City
budgets, and the delivery of municipal services. Although the community boards are
purely advisory, various statutory provisions require community board review before
matters may be acted upon. For example, a large number of land use applications must
proceed pursuant to the City’s uniform land use review procedure, the first step of which,
after certification by the Department of City Planning, is review by each affected
community board. See Charter Section 197-c(¢).

The public servant is also a member of one of the City’s thirty-two CECs, one for
each of the City’s thirty-two community school districts. The CECs were created by the
New York State Legislature in the school governance laws of 2002 and 2009 that,
respectively, provided for and then renewed mayoral control of the City’s public schools.
The members of each CEC include nine parents of children who attend a public school in
the district served by the CEC, as well as two additional members appointed by the

Borough President. The CEC submits to the Chancellor of the DOE an annual evaluation



Advisory Opinion No. 2010-1
December 15, 2010
Page 3 of §

of the district superintendent, reviews the district’s educational programs, and approves
the zoning lines for district schools. See N.Y. Educ. Law §§ 2590-c and 2590-e.

As is often the case, the public servant’s community board district and
community school district significantly overlap. For this reason, matters that are
considered by one body may well come before the other. In fact, in the case of the public
servant, a proposal to relocate schools in her school district appeared likely to come
before both her CEC and her community board. For this reason, she sought the Board’s
advice as to whether her consideration of the matter at the CEC would impose any
restrictions on her participation in the community board’s anticipated consideration of the

same matter.

IL. Relevant Law

Charter Section 2601(2) defines “agency” as, inter alia, a City department,
including the Department of Education, of which CECs are a part.

Charter Section 2601(19) defines “public servants™ as “all officials, officers and
employees of the city, including members of community boards and members of
advisory committees, except unpaid members of advisory committees shall not be public
servants.” (Emphasis added.)

Charter Section 2604(a)(1)(a) provides that “no public servant shall have an
interest in a firm which such public servant knows is engaged in business dealings with
the agency served by such public servant; provided, however, that, subject to paragraph

one of subdivision b of this section, an appointed member of a community board shall not
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be prohibited from having an interest in a firm which may be affected by an action on a
matter before the community or borough board.”

Charter Section 2604(b)(1)(b) prohibits community board members from voting
on any matter before the community board that may result in a personal and direct
economic gain to the member or any person or firm with whom or which the member is
associated.

Charter Section 2604(b)(2) prohibits a public servant from engaging in “any
business, transaction or private employment, or [having] any financial or other private
interest, direct or indirect, which is in conflict with the proper discharge of his or her
official duties.” This section has been described as Chapter 68’s “*catch-all’ prohibition™
(Volume 11, Report of the New York City Charter Revision Commission, December 1986-
November 1988 at 175), prohibiting public servants from taking actions incompatible
with their City duties, even though those actions might not be specifically proscribed by

any other provision of Chapter 68.

II1. Discussion

Recognizing, as provided for in Charter Section 2601(19), that members of
community boards are public servants subject to the conflicts of interest law, this Board
has issued a number of Opinions over the years addressing the application of Chapter 68
to the interests and conduct of community board members. In the first such opinion,
Advisory Opinion No. 91-3, the Board advised that Charter Section 2604(b)(1)(b)
prevented a community board member from voting on a matter that might result in a

direct economic gain to the member or to a person or firm with whom or which the
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member was associated. Nevertheless, recognizing that “City employees have a First
Amendment right, albeit qualified, to express their personal views publicly on matters of
public concern™ (id. at 3), the Board advised that a member could participate in the
community board’s discussion of that matter, provided that the member first disclosed his
or her conflicting interest.

In that Opinion (and of particular relevance to the instant request for advice), this
Board also determined that the considerable number of regular City employees who serve
on community boards were prohibited from voting at the community board not only on
matters in which they or persons associated with them had a personal and direct
economic interest, but also on any matter that “has been or may be considered by a City
agency employing the member.” Advisory Opinion No. 91-3 at 4 (emphasis added). The
Board adopted the view of its predecessor, the Board of Ethics, that it was "[u]nseemly
and inappropriate for an employee of a City agency to cast a formal vote [on a
community board] which might be in opposition to a position theretofore or thereafter
taken by his or her agency” (id. at 2) and based its determination that the same result was
required under Chapter 68’s “catch-all” provision, Charter Section 2604(b)(2) — i.e., that
to permit the community board member to cast such a vote might well conflict with the
proper discharge of his or her duties as a City employee.

Next, in Advisory Opinion No. 93-2, this Board considered the application of this
holding to a community board member who was not a regular City employee but rather
was also a member of one of the former community school boards. Prior to the mayoral
control legislation noted above that abolished the community school boards, these boards

had substantial executive and administrative authority. For example, they played a
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prominent role in the hiring and firing of district personnel, most prominently selecting
the district superintendent. Accordingly, in Advisory Opinion No. 93-2, this Board
determined that it would violate Chapter 68 for a community board member who was
also a member of the local community school board to chair the community board’s
Youth Service Committee or to vote at the community board on matters that could come
before the community school board. However, this Board ruled that the community
board member could participate in the board’s discussion of such matters so long as the
member disclosed his or her membership on the community school board. The Board
reasoned that the same concern identitied in Opinion No. 91-3 was present, namely, that
“if a community board member were allowed to cast a vote on matters involving his or
her other City agency [i.e., the community school board], two governmental roles could
be placed in direct competition, preventing the employee from properly discharging
either role in a fair and unbiased manner,” in violation of Charter Section 2604(b)(2).
Advisory Opinion No. 93-2 at 4-5.

Because CECs are the successors to the community school boards, the instant
request for advice required this Board to determine whether Opinion No. 93-2 applied
with full force to community board members who also serve on CECs; if so, the public
servant seeking advice would have been told that she could not vote at the community
board on the anticipated matter involving relocation of public schools in her CEC district.

CECs are, however, substantially different bodies from the community school
boards they replaced. In contrast to the community school boards’ substantial executive
and administrative authority noted above, the current school governance law explicitly

states that the CECs “shall have no executive or administrative functions.” N.Y. Educ.
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Law §2590-e. In Opinions issued since that change, addressing the application of various
provisions of Chapter 68 to CEC members, this Board has observed that the role of CECs
is “largely advisory,” noting that CECs have no “executive or administrative functions,
no involvement with contracts between vendors and their respective districts, and no
power to determine how their districts spend funds.” Advisory Opinion Nos. 2007-1 at 2
and 2006-1 at 2.

Although the authority of community boards appears to be greater than that of
CECs, the acts of community boards are themselves only recommendations. Indeed, the
members of each community board are unpaid volunteers from their City neighborhoods
who have been selected to provide a community voice in the governance of the City, but
a voice with no binding authority.

Given the largely advisory nature of hoth community boards and CECs, it was
this Board’s conclusion that the concern expressed in Advisory Opinion No. 93-2, that
“two governmental roles could be placed in direct competition, preventing the employee
from properly discharging either role in a fair and unbiased manner,” was largely absent
in the instant case. For this reason, the Board concluded that service on a community
board would not conflict with the proper discharge of an individual’s largely advisory
functions as a member of a CEC, and thus there would be no violation of Charter
Section 2604(b)(2).  Accordingly, Chapter 68 does not require community board
members who also serve as CEC members to refrain from voting on matters that have
been or might be considered by their CEC. Nor does it disqualify them from chairing
community board committees that will address matters that might involve or be

considered by their CEC. Similarly, Chapter 68 does not require CEC members who also
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serve on community boards to recuse themselves at their CEC from matters that have
been or might be considered by their community board.

The Board accordingly advised the public servant that she could serve both on the
CEC and on the community board serving the same neighborhood, could consider and
vote on matters at one entity that she had considered or might consider at the other, and
could chair community board committees that might consider matters that had been or
might be considered by the CEC.

To the extent that this Opinion is in any way inconsistent with Advisory Opinion

No. 93-2, that Opinion is hereby overruled.

Iv. Conclusion

It will not violate Chapter 68 for a person who concurrently serves on a
community education council of the Department of Education and a community board to
consider and vote on a matter at one entity that had been or might be considered at the

other entity, or to chair a committee at one entity that might consider matters that had
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