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Advisory Opinion No. 2009-4

The Conflicts of Interest Board (the “Board™) has received an
inquiry from a City agency (the “Agency”) regarding the application
of the conflicts of interest provisions of Chapter 68 of the City
Charter to three attorneys who will be working at the Agency for the
coming year pursuant to the Public Service Program (the “Program”)
of the private law firms that have hired these attorneys. For the
reasons set forth herein, the Board concludes that these attorneys will
be public servants of the City within the meaning of Chapter 68 and
will therefore, as a general matter, be subject to the provisions of the

City’s conflicts of interest law.

Visit our home page at http:/myc.gov/ethics
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I Background

The Program is a recently organized initiative, prompted by the current economic
slowdown, through which private law firms defer the full-time employment of incoming
associates by paying them a reduced salary to work for a period of one year in the offices
of not-for-profit organizations or governmental entities. Program participants will
receive a salary and benefits from the private law firm during this year-long deferral
period but will join the offices of and work on projects assigned by the governmental or
not-for-profit entity. At the completion of the year, it is expected that the law firm
associates will join the law firm as full-time employees, working solely on firm matters.

The Agency intends to accept three Program associates (collectively, the
“Associates”) who will spend a year at the Agency working on Agency matters. After
one year, one of the Associates (the “Associate™) will be employed by a law firm (the
“Firm”) that has a contract with the City to provide legal services to the Agency. While
participating in the Program, the Associate will not work on matters at the Agency related
to the Firm. However, it is possible that after departing the Program and joining the
Firm, the Associate would work on matters related to the Agency and would in the course
of such work likely need to communicate with the Agency.

The Agency now asks whether, as a general matter, the Associates will be subject
to the provisions of Chapter 68, and, more specifically, what restrictions Chapter 68
would impose, if any, on the Associates, including any restrictions on the Associates’

activities after completing their year at the Agency.
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II. Relevant Law

Charter Section 2601(19) defines public servants as “all officials, officers and
employees of the city, including members of community boards and members of advisory
committees, except unpaid members of advisory committees shall not be public
servants.”

Charter Section 2604(a)(1)(b) prohibits a public servant whose primary
employment is with the City from holding a position with a firm that is engaged in
business dealings with the City.

Charter Section 2604(b)(5) prohibits a public servant from accepting a valuable
gift from any person or firm that such public servant knows is or intends to become
engaged in business dealings with the City.

Charter Section 2604(b)(13) provides that no public servant shall receive
compensation, except from the City, for performing any official duty.

Charter Section 2604(d)(2) provides that no former public servant shall, within a
period of one year after the termination of the public servant’s service with the City,
appear before the agency served by the public servant.

Charter Section 2604(d)(4) provides that no former public servant shall appear,
whether paid or unpaid, before the City, or receive compensation for any services
rendered, “in relation to any particular matter involving the same party or parties with

respect to which particular matter such person had participated personally and
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substantially as a public servant through decision, approval, recommendation,
investigation or other similar activities.

Charter Section 2604(d)(5) provides that no public servant shall, after leaving
City service, disclose or use for private advantage any confidential information gained
from public service that is not otherwise made available to the public.

Charter Section 2604(e) provides that a public servant may hold a position or
engage in conduct otherwise prohibited by Chapter 68 if the Board determines, after
receiving written approval of the public servant’s agency head, that such position or

conduct does not involve a conflict with the purposes and interests of the City.

III.  Discussion

The Contflicts of Interest Board is presented with the question of whether these
Associates are subject to Chapter 68. In making a determination as to whether a person is
a “public servant” for purposes of Chapter 68, the Board has previously noted that
Charter Section 2601(19), which defines “public servant,” is intended “to cover a broad
spectrum of persons who act in an official capacity for and on behalf of the City,
whether or not such persons receive a salary or other form of compensation.” See COIB
Advisory Opinion No. 93-10 at 5 (emphasis added). In that opinion, the Board held that
Chapter 68 applies to the Administrative Law Judges of the Parking Violations Bureau,
relying in part on the following from the Charter Revision Commission Report on

Chapter 68:
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For the purpose of identifying those individuals who are subject to the
contlicts of interest standards [contained in Chapter 68], the term "public
servant" has been defined to include all officials, officers and employees
of the City, whether or not they are salaried or receive compensation in the
form of per diem payments, reimbursement for costs, or otherwise. The
term includes all elected officials, and all other officers and employees of
the city whether appointed or otherwise employed. The only individuals
excluded from the application of the conflict of interest standards are
unpaid members of advisory committees whether or not they receive
reimbursement for costs. See Volume II, Report of the New York City
Charter Revision Commission, December 1986 - November 1988, at 153.

(Emphasis added.)

In Board of Ethics Opinions Nos. 388, 400, and 400A, the Board of Ethics, this
Board’s predecessor entity, examined the case of employees of private firms who, in the
wake of the fiscal crisis of the 1970s, joined City agencies to provide temporary
assistance and advice, but who continued, as the Associates would here, to receive
compensation and benefits from their private employers. The Board of Ethics premised
its approval of these arrangements on the requirement that these temporary employees be
recused from matters involving their private employers.  Specifically, the Board of
Ethics emphasized that such arrangements were conditioned on the requirement that
“during their City service, [these individuals] will have nothing whatever to do” with the
business dealings between the City and their private employers. Board of Ethics Opinion
No. 400.

In the case of the Program, the Associates will spend a year working full-time in
City offices at the direction of City officials, using City resources, and performing the

same duties for the Agency as similarly-situated employees who are on the City payroll.
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To suggest that individuals with the identical authority and responsibility as City
employees are not themselves public servants, even though they will be performing the
same duties for the City as those employees compensated by the City, strikes the Board
as incorrect as a matter of law and policy. The Board therefore determines that the
Associates will be public servants within the meaning of Charter Section 2601(19) and
hence will be subject to the provisions of Chapter 68.

In applying Chapter 68 to the Associates, the Board will be guided, as is its
consistent aim, by reason and common sense. Thus, for example, inasmuch as the
Associates might be said to have positions at the private law firms, some of which may
have business dealings with the City, they may therefore be said to hold positions that
would violate Charter Section 2604(a)(1)(b). Moreover, the Associates might be said to
be receiving compensation from an entity other than the City for performing their City
duties in violation of Charter Section 2604(b)(13). In order to permit the Program to
proceed smoothly and efficiently, the Board deems the Agency’s request for advice to
contain as well a request for a waiver of these restrictions, pursuant to Charter Section
2604(e). Finding that the Associates’ holding of such positions and receiving such
compensation would not conflict with the purposes and interests of the City, the Board
accordingly grants such waivers for these Associates and for all associates participating
in the Program at any City agency.

The Board would expect to take a similarly practical approach in considering the

application of certain other provisions of Chapter 68. Because the Associates will be, for
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most purposes, “public servants,” they will be required to observe most of the basic
strictures of Chapter 68, such as the prohibitions on using their City positions for
personal or private advantage (see Charter Section 2604(b)(3)), appearing before City
agencies or against the interest of the City (see Charter Sections 2604(b)(6) and (7)),
maintaining financial relationships with their superiors or subordinates (see Charter
Section 2604(b)(14)), and engaging in the political activities prohibited by Charter
Sections 2604(b)(9) through 2604(b)(11).

On the other hand, for example, an Associate in the Program who receives an
invitation to the Firm’s annual firm-wide outing attended by all Firm associates would
probably not be deemed, if the Firm has City business dealings, to have received a gift in
violation of Charter Section 2604(b)(5). Such determinations will be made on a case-by-
case basis in each situation.

For those Associates who in their first post-employment year after leaving City
service may be required to “appear” before the City agency they served while in the
Program, a group the Board anticipates will comprise a minority of participants in the
Program, the Board will entertain, again on a case-by-case basis, applications for a
waiver of Charter Section 2604(d)(2) to permit those appearances that would otherwise

be in violation of this provision.'

! Even absent a waiver from the Board, some “year one” appearances may be permissible pursuant to the
exception, set forth in Charter Section 2604(d)}2), for communications “incidental to an otherwise
permitted appearance in an adjudicative proceeding before another agency or body, or a court, unless the
proceeding was pending in the agency served during the period of the public servant's service with that
agency.”
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Finally, the Board emphasizes that its conclusion that the Associates are “public
servants” is limited, as the Board’s jurisdiction is limited, to Chapter 68, the City’s
conflicts of interest law. This conclusion should not be read to suggest in any way that

the Associates may be deemed City employees for any other purpose.

1V.  Conclusion

For the reasons set forth in this Opinion, the Board determines that law firm
associates who defer their work at their firm to work for a year, at their firm’s expense,
for City agencies, will be public servants within the meaning of Charter Chapter 68, the

City’s conflicts of interest law, and hence will be subject to the provisions of that law.
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