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Gifts
Labor Union Conventions

Charter Sections:  2604(b)(2), (b)(3), (b)(5), (b)(13), and (b)(14)

Adyvisory Opinion No. 2006-3

The head of a City agency (the “Agency”) has requested an opinion
from the Conflicts of Interest Board (*“the Board”) concerning the
implications of the conflicts of interest provisions of Chapter 68 of the City
Charter for employees of the Agency attending certain labor union
conventions. Specifically, the Agency head has sought advice on the issue
of whether, and if so, when, Agency personnel may attend union
conventions and accept complimentary meals, lodging, and other benefits

without violating any provision of Chapter 68.

Background

Many Agency employees are invited each year to attend the
periodic conventions of the several labor unions that represent Agency
employees. These conventions last up to a few days and are sometimes
held in resort areas outside the City. The host unions have no dealings with
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the City other than their roles in representing City employees in the collective bargaining
process.

Invitations to these conventions are issued by the unions to numerous City employees,
including members of the host union, as well as other Agency employees, both unionized and
non-unionized. The host union generally offers free hotel accommodations and meals, but
typically does not pay for travel expenses.

The Agency authorizes several of its employees to attend these conventions on City
time. These employees typically make presentations at the conventions on topics of concern to
union members, topics within the area of responsibility of the presenting employees. The
larger number of Agency employees, both union members and non-union members, attend the
conventions on their own time.

Representatives of various vendors, including those that have contracts with the
Agency, as well as others that contract with the host union, attend the conventions, where they
make presentations, display and demonstrate products and services that may be of interest to
the Agency and its employees, and provide funding for events that are part of the convention
agenda and are open to all convention attendees. In addition, the vendors often staff booths at
the conventions where they provide not only information concerning their products and
services, but also free promotional hats, pins, t-shirts, coffee mugs, and the like.

The Agency head has requested the Board’s advice in particular concerning the
following:

1. Whether Agency employees may attend, at the union’s expense, a convention

held by their own union on their own time.
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2. Whether Agency employees who are not members of the sponsoring union, and
may indeed be the superiors or subordinates of the members of the host union,
may attend a union convention, again on their own time but at union expense.

3. Whether Agency employees (union or non-union) may attend a union
convention, at union expense, as part of their official duties on City time.

4. Whether Agency employees (union or non-union) who do attend a union
convention may attend a cocktail party, dinner, or similar event sponsored by a
City vendor.

5. Whether Agency employees, while attending a union convention, may accept

free items such as t-shirts, coffee mugs, and the like offered by City vendors.

Relevant Law

Charter Section 2604(b)(2) prohibits a public servant from engaging in any business, or
having any private interest, which conflicts with the proper discharge of his or her official
duties.

Charter Section 2604(b)(3) prohibits a public servant from using his or her City
position for his or her private advantage, or the private advantage of any person or firm with
which he or she is associated.

Charter Section 2604(b)(5) prohibits a public servant from accepting a valuable gift
from any person or firm which such public servant knows is or intends to become engaged in
business dealings with the City (the “valuable gift rule”).

Board Rules Section 1-01(a) defines “valuable gift” as a gift with a value of $50.00 or

more, whether in the form of money, service, loan, travel, entertainment, hospitality, thing or
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promise, or in any other form. Two or more gifis to a public servant shall be considered a
single gift if they are given to the public servant within a twelve-month period under one or
more of the following circumstances: 1) they are given by the same person; and/or 2) they are
given by persons who the public servant knows or should know are (i) relatives or domestic
partners of one another; or (ii) are directors, trustees, or employees of the same firm or
affiliated firms.

Board Rules Section 1-01(h) provides, however, that a public servant may accept
payment of travel-related expenses, even from persons or entities doing or interested in doin g
business with the City, when (1) the trip is for a City purpose, and therefore could properly be
paid for with City funds, (2) the travel arrangements are appropriate to that purpose, and (3) the
trip is no longer than reasonably necessary to accomplish the business which is its purpose. It
is recommended that such travel and such payment of expenses be approved in advance, and in
writing, by the public servant’s agency head.

In addition, Board Rules Section 1-01(f)(5) provides that a public servant may be a
guest at any function or occasion where the attendance of the public servant has been approved
in writing as in the interests of the City, in advance where practicable or within a reasonable
time thereafter, by the employee’s agency head or by a deputy mayor if the public servant is an
agency head.

Charter Section 2604(b)(13) provides that no public servant shall receive
compensation, except from the City, for performing any official duty, or receive any gratuity
from any person whose interests may be affected by the public servant’s official action.

Charter Section 2604(b)(14) prohibits public servants from entering into business or

financial relationships with their City superiors or subordinates.
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Discussion

L Attendance by a Union Member at His or Her Own Union’s Convention

The provision of hospitality clearly falls within the definition of a valuable gift, which
would be prohibited if given by an entity doing business with the City. See Board Rules
Section 1-01(a). However, it is the Board’s conclusion that a union’s role as an agent of its
City employee members for collective bargaining with the City does not, standing alone,
constitute “business dealings with the City”, for the purposes of Chapter 68. Thus, the
provision of such benefits by one’s union would not violate the valuable gift rule of Charter
Section 2604(b)(5), even if the amount of the benefit exceeds $50, since this provision
prohibits only gifts from persons or firms engaged in such dealings. Accordingly, assuming
the union does not have, and is not seeking, any other business dealings with the City, there is
nothing in the conflicts of interest law or rules that would prohibit a City employee from
attending his or her own union’s conventions on his or her own time, even if that City

employee receives free food and accommodation from the union.

II.  Attendance by City Employees at Conventions of Unions of Which They Are Not
Members

As noted above, the Board has determined that a union’s collective bargaining role,
standing alone, does not constitute business dealings with the City. Thus, again as noted
above, assuming the union is not doing or seeking to do any other business with the City, there
is nothing in the conflicts of interest law or rules that would prohibit a City employee from
attending the convention held by a union of which he or she is not a member, on his or her own

time, and accepting free food and accommodation from that union.
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Furthermore, the Board determines that such attendance, and the attendant
complimentary invitation, are also permissible where the host union represents City employees
who are the superiors or subordinates of the invitee. While Charter Section 2604(b)(14)
forbids business or financial relationships between superiors and subordinates, the Board has
never determined that a gift from one City employee (or his or her union) to another constitutes
a “business or financial relationship.” That said, the Board nevertheless has viewed gifts
between superiors and subordinates as possibly implicating the prohibitions against misuse of
City office set forth in Charter Sections 2604(b)(2) and (b)(3), and thus examines such gifts
(especially gifts from subordinates to superiors, where the possibility of coercion, whether
actual or perceived, is greater) to determine whether the gift is reasonable under the
circumstances. Here, absent any showing of coercion or other unusual circumstances, it is the
Board’s view that attendance at the convention of a union representing a City employee’s
superiors or subordinates, as a guest of that union, is not unreasonable and will accordingly not

violate Chapter 68.

HI.  Attendance at a Union Convention on City Time

It is permissible under Chapter 68 for any employee, union member or not, whom the
Agency has authorized to attend a conference on City time, in connection with that person’s
official duties, to attend at the expense of the host union. Because such attendance could be
paid for by City funds, it is consistent with Board Rules for the agency head to approve such
attendance on City time and also to approve the acceptance of free meals and lodging from the
union, provided that the employee’s City duties to be performed at the conventions are

delineated, and provided further that the travel arrangements, including meals and lodging, are
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appropriate for the purpose of the trip and that the trip is no longer than reasonably necessary

to accomplish its City purpose. See Board Rules Section 1-01(h).

IV.  Attendance at Convention Events Sponsored by City Vendors

As noted above, it is not uncommon for certain vendors to make presentations at union
conventions and to host cocktail receptions and dinners, open to all convention attendees as
part of the convention program. Attendance by an Agency employee at a convention cocktail
reception or dinner which is part of the regular agenda for the convention and is open to all
attendees is viewed by the Board as a gift from the host union, not a gift by the vendor to
individually targeted employees. Thus, if attending the convention is permissible under the
guidelines set forth above, attendance at such events would not violate the valuable gifts
prohibition of Chapter 68.

In contrast, it would violate Charter Section 2604(b)(5) for a City employee to accept
an invitation from a vendor, extended to specific convention attendees, to attend, for example,
a private dinner or golf outing worth more than $50 particularly (but not only) if the event is
held outside the regular convention agenda and/or away from the convention facilities.! The
Board cautions that even if the employee in question has no dealings with the vendor as part of
his or her City job, the employee who accepts such an invitation will have violated Charter

Section 2604(b)(5) and Board Rules Section 1-01(a). Often the employee will not be able to

' See, similarly, Opinion No. 61 (2005-06) of the New York Temporary State Commission on Lobbying, looking
at events held during the time of national political conventions and underwritten by private sector sponsors and
distinguishing between, on the one hand, attendance at events which are “part of the official program of the
national convention” and, on the other, attendance at events which are not part of the program. The Commission
explicitly rejected an argument that because the private sponsor of the latter sort of event could simply have made
a contribution of the amount in question to the political party, which in turn could have paid for the event as part
of the convention program, attendance at the off- agenda event would also fall within the exception to the gift ban.
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determine in advance the per person price of the dinner (which will include food and beverage)
or golf outing. In such case, the sensible course for the employee to follow would be to decline

the invitation.

V.  Other Gifts from Vendors to Employee

Acceptance of complimentary items offered at vendor booths, such as hats, t-shirts,
and coffee mugs, will not violate Chapter 68, provided the total value received by an employee
from any one vendor during any twelve-month period does not exceed $50. Thus, acceptance
of six t-shirts worth $10 each from six different vendors with booths at a convention would not
violate the law, because the value of the gift from each vendor would not exceed $50.
Conversely, if the employee is taken out to lunch three times during the course of the
convention by the same vendor and the price of each lunch is $20, or if the employee receives
three $20 t-shirts from the same vendor, the employee would have violated Chapter 68.

However, this advice is subject to the caveat that no gift of any value should be
accepted if it is conditioned, expressly or by implication, upon the promise of future official
action by the employee, or is given to reward the employee for having taken a particular course
of official conduct. Such gifts may violate not only the Charter’s prohibition against the
receipt of gratuities for doing one’s City job (see Charter Section 2604(b)(13)), but also
various provisions of the State Penal Law. Indeed, even the offer of such a gift or gratuity

must be reported to the Department of Investigation.
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Summary

In summary, except in the special circumstances noted in paragraph 6 below,

1.

City employees may attend their own union’s conventions, on their own time,
and receive free food and accommodation paid for by that union.

City employees may attend a convention of a union of which they are not
members, on their own time, and receive free food and accommodation paid for
by that union.

City employees who attend a union convention in connection with their official
duties may attend the convention on City time and receive free food and
accommodation paid for by that union, provided they have received prior
approval from their Agency head or the Agency head’s designee and otherwise
meet the requirements of Board Rules Section 1-01(h) as to length of stay and
appropriateness of the accommodations and meals.

City employees who attend union conventions may attend cocktail parties,
dinners, and similar events which are part of the regular agenda of the
convention and are open to all attendees, even if those events are sponsored by
City vendors.

City employees may not accept any gift worth $50.00 or more, or a series of
gifts during any twelve-month period with a cumulative value of $50.00 or
more, from a City vendor while attending these conventions, including in
particular invitations to private dinners or recreational events which are not part
of the convention program, and also including the aggregate value of gifts of

such items as hats, t-shirts, and coffee mugs.
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6. Notwithstanding the foregoing, at no time may any City employee accept any
benefit, no matter the value, in exchange for taking, or refraining from taking,
some future action in his or her official capacity, or as a reward for having

taken, or having refrained from taking, some official action.
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