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Advisory Opinion No. 2004-3

The Conflicts of Interest Board (the “Board”) has been asked
whether it is a violation of the conflict of interest provisions Chapter
68 of the New York City Charter for an immediate family member of
a community board member to serve on the staff of the community
board.

For the reasons set forth below, the Board determines that it
would violate Chapter 68 for anyone, including immediate family
members, who is “associated with,” or has a “financial relationship”
with, a community board member within the meaning of Chapter 68
to serve on the staff of that member’s community board.
Background

The City has fifty-nine community boards, each with up to

fifty members, appointed by the borough president in consultation
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with the Council members whose districts include the community board. See Charter
Section 2800. Community boards are empowered to “employ such other assistants as it
may require within budgeted appropriations for such purposes . . ..” Charter Section
2800(g).

Community board budgets currently average approximately $170,000 per annum,
so that the staff of a community board typically consists of a district manager and two or
three other employees. The Board has been informed that in several community districts,
relatives of community board members, including spouses and children of such members,
serve as staff to the community board. In this capacity, these relatives work at the
community board’s district office, usually under the direct supervision of the community
board’s district manager, who, in turn, is appointed by the community board and serves at
the board’s pleasure. See Charter Section 2800(f). Among other things, community
board members vote to determine how the community board budget will be allocated,
including allocating money for salary increases for the district manager and other
community board staff.

Relevant Law

Charter Section 2604(b)(2) states: “No public servant shall engage in any
business, transaction or private employment, or have any financial or other private
interest, direct or indirect, which is in conflict with the proper discharge of his or her
official duties.”

Charter Section 2604(b)(3) states: “No public servant shall use or attempt to use
his or her position as a public servant to obtain any financial gain, contract, license,

privilege or other private or personal advantage, direct or indirect, for the public servant
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or any person or firm associated with the public servant.” Charter Section 2601(5)
defines a person or firm that is “associated” with a public servant as including “a spouse,
domestic partner, child, parent or sibling; a person with whom the public servant has a
business or other financial relationship; and each firm in which the public servant has a
present or potential interest.”

Charter Section 2604(b)(14) states: “No public servant shall enter into any
business or financial relationship with another public servant who is a superior or
subordinate of such public servant.” The Charter Revision Commission indicated that,

Subordinates are not limited to individuals directly under and reporting to
the public servant, but include all individuals in lower positions in the
organizational hierarchy of the agency, whose work the public servant has
the power to direct or whose terms and conditions of employment the
public servant has the power to affect. See Volume II, Report of the New

York City Charter Revision Commission, December 1986 - November
1988, p. 178.

In Advisory Opinion No. 93-21, the Board stated that it would be a violation of
Charter Section 2604(b)(3) for a member of the City Council to nominate his or her
family member for an appointment to a community board, an unpaid position. The Board
stated that “[w]hile membership on a community board is an uncompensated position,
there is a certain degree of power and prestige in holding such a position . . ..” In
addition, the Board noted that Charter Section 2604(b)(3) is “intended, among other
things, to prevent City employees from abusing the public trust by exerting official
influence to secure financial gain or special treatment for family members. . It is also
intended to preserve public confidence in government by helping to insure that official
actions or decisions are motivated solely by the public interest, rather than private

relationships or affiliations.” (Emphasis added).
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Discussion

There are two separate bases for concluding that close relatives of community
board members, as well as others with whom the members have “financial relationships,”
may not serve on the community boards’ staffs. First, Charter Section 2604(b)(3)
prohibits public servants from using their positions to benefit anyone with whom they are
“associated,” a term which includes spouses, domestic partners, children, parents, and
siblings, and anyone else with whom the public servant has a financial relationship. The
board’s ability to hire or fire the district manager, and to allocate scarce board budgets for
staff salary increases, puts the board members in a position to directly benefit such
“associated persons” if they are members of the board’s staff,

In addition, precisely because community board members have such power to
affect the terms and conditions of employment of community board staff, the staff
members are “subordinates” of the members, so that any “financial relationship” between
a community board staff member and a community board member will violate Charter
Section 2604(b)(14). Since a member clearly has a financial relationship with his or her
spouse and dependent children, and may also have such a relationship with other family
members (as well as non-relatives), it is clear that no such persons may serve on the staff
of the community board.

In prior advisory opinions, the Board has noted that in order to avoid a violation
of Charter Section 2604(b)(3), a public servant must be able to effectively recuse himself
or herself from any issues involving “associated” persons. See Advisory Opinion No. 94-
20 (where the Board determined that a City employee could not “effectively recuse

herself” from matters involving the consulting services provided by her husband’s firm to
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her City office; Opinion No. 94-20, p. 6). Here the Board similarly believes that a
member of a community board cannot effectively be recused from all matters affecting
community board staff. The power to hire or fire the district manager, and the power to
allocate the board’s limited budget, are at the core of a board member’s function. Thus,
if a close relative is on staff, the member will inevitably take action that affects the
relative’s employment. It will thus violate Charter Section 2604(b)(3) for a community
board member to serve on a board that employs his or her spouse, child, parent, sibling,
or any of the other “associates” listed in Charter Section 2601(5). Likewise, it will
violate Charter Section 2604(b)(14) for persons with whom a board member has a
“financial relationship” to become a subordinate of the member by serving on the board’s
staff.

Conclusion

It would violate Chapter 68 for anyone “associated with” a community board
member, including the member’s spouse, domestic partner, parents, children, and
siblings, to serve as staff to that member’s community board. It would also violate

Chapter 68 for any other person with whom a board member has a financial relationship

to serve as a staff member. g | g Q
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