éii"% OF NEW YORK
JF §?€§ %?E%? BOARD

1t } ?;lg

Political Campaigns

Charter Sections: 2601(4) and (8); 2604(a)(1)(b); 2604(b)(2), (3),
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Opinions Cited: 93-24, 94-8

Adyvisory Opinion No. 2003-6

A high-ranking appointed City official has requested the Board’s
advice concerning the following two questions:

(1) Whether City employees who work on their own time for
political campaigns (including the re-election campaigns of their superiors)
that participate in the City’s campaign finance system have a position with a
firm “engaged in business dealings with the city,” within the meaning of
Charter Chapter 68, and hence require a waiver from the Board under Charter
Section 2604(e) in order to do so?

(2) Whether City employees who thus moonlight for political
campaigns may communicate with City agencies on behalf of campaign
organizations?

As more fully set forth below, in Advisory Opinion Nos. 93-24 and

94-8, the Board ruled that it is not a violation of Chapter 68 for public
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servants to serve as paid consultants to campaign organizations, provided that they adhere to the
several restrictions and limitations on outside activities contained in Charter Section 2604(b).

We reaffirm those Opinions, subject to the same cautions therein cited (and cited again below)
and subject to a clarification regarding communications with the City. But in those Opinions, the
Board had no occasion to consider the relationships between political campaigns and the City’s
campaign finance system, which is administered by the Campaign Finance Board, and other City
agencies such as the Board of Elections. Those relationships are the principal focus of this

Advisory Opinion.

Background

With only the most rare of exceptions, a political campaign for City elective office is

conducted by a political committee, which is an entity that obtains an Employer Identification

Number from the Internal Revenue Service, opens a bank account, designates a treasurer, and
then files with the Board of Elections in the City of New York (the “BOE”). The committee is
the entity that employs campaign staff. If the candidate chooses to participate in the City’s
campaign finance program, it is the committee that receives public matching dollars from the
City’s Campaign Finance Board (the “CFB”).

City employees who work for a political committee on a campaign might therefore have
occasion to communicate on behalf of the committee with various City agencies, including in
particular the BOE and the CFB. Background on those agencies and on those potential
communications follows.

The Campaign Finance Board is the independent City agency responsible for

administering the City campaign finance program. Candidates for City elective office who
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choose to participate in the program can qualify to have private contributions matched with
public money. In return, the participating candidates agree to full disclosure of their campaign
finances, strict limits on their contributions and expenditures, and a full audit of their finances.
Representatives of candidates, in particular the campaign’s treasurer or a designated liaison to
the CFB, therefore regularly interact with staff of the CFB, filing disclosure reports, responding
to CFB questions about those reports, meeting with CFB audit staff in connection with the
mandated audit of the campaign (which audits may continue well after Election Day), and
representing the committee before the CFB in enforcement proceedings.

The Board of Elections in the City of New York is an administrative body of ten
commissioners, two from each borough, appointed by the City Council to four-year terms upon
recommendation by the two major political parties. Among the BOE’s functions, in addition to
operating the'polling places and counting the ballots, are the receipt of reports disclosing
campaign income and expenditures, the receipt and review of the petitions filed on behalf of the
candidates in order to qualify for a place on the ballot, and the hearing of objections to a
candidate’s petitions filed by an opposing candidate. Campaign representatives therefore
communicate with the BOE, first in filing the designation of treasurer, later in filing the
designating petitions and disclosure reports, and possibly in the challenge to, or defense of,
designating petitions.

In addition, representatives of campaign committees sometimes communicate with the
Contflicts of Interest Board (the “Board”) itself, since candidates for elective City office are
required by Administrative Code Section 12-110 to file personal financial disclosure reports with
the Board. Those communications typically involve questions for Board staff concerning filing

deadlines and the required content of the report. Campaign representatives may also
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communicate with those City agencies that regulate the posting of literature on public property or

with those agencies that rent City property for campaign events.

Relevant Law

Pursuant to Charter Section 2604(a)(1)(b), a public servant whose primary employment is
with the City may not also hold a position with a firm engaged in “business dealings with the
city.” Charter Section 2601(8) defines “business dealings with the city” to mean any transaction
with the City involving “the sale, purchase, rental, disposition or exchange of any goods,
services, or property, any license, permit, grant or benefit, ...but shall not include any
transaction involving. ..any ministerial matter.” (Emphasis added.)

Charter Section 2604(e) permits the Board to grant waivers of this prohibition where the
holding of the position would not be in conflict with the purposes and interests of the City, if,
after receiving written approval by the head of the agency or agencies involved, the Board
determines that the position involves no such conflict.

Charter Section 2604(b)(2) provides that no public servant shall engage in any business,
transaction or private employment, or have any financial or other private interest, direct or
indirect, which is in conflict with the proper discharge of his or her official duties.

Charter Section 2604(b)(6) provides that no public servant shall, for compensation,
represent private interests before any City agency or appear directly or indirectly on behalf of
private interests in matters involving the City. “Appear” means to make any communication, for

compensation, other than those involving ministerial matters. See Charter Section 2601(4).
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Charter Sections 2604(b)(9) and (11) prohibit a public servant from even asking a public
servant who is subordinate to him or her to participate in a political campaign or make a political

contribution.

Charter Section 2604(b)(12) prohibits certain high-level public servants, and those
charged with substantial policy discretion, from requesting any person to make or pay a political
assessment or contribution for any candidate for elective office of the City, or for any City
clected official who is a candidate for other elective office.

Charter Section 2604(b)(14) prohibits a City superior and subordinate from entering into

a business or financial relationship.

Discussion

In Advisory Opinion Nos. 93-24 and 94-8, the Board considered the question of City
employees working as paid consultants to campaign committees for candidates for City elective
office. In Advisory Opinion No. 93-24 we noted with favor that the employee was volunteering
his services and was not pressured to work in the campaign. In Advisory Opinion No. 94-8 we
favorably noted that work the employee wanted voluntarily to undertake on behalf of the
campaign was unrelated to the employee’s official duties. Those Opinions concluded that such
uncoerced activities did not violate Chapter 68, so long as the employees complied with other
prohibitions in Chapter 68, such as those on the use of City time or resources for outside
activities, as well as the prohibitions of Charter Sections 2604(b)(9), (11), and (12) noted above.
In so ruling, the Board relied in large measure on the legislative history of Chapter 68, in which
the Charter Revision Commission made it clear that the Conflicts of Interest Law was not

intended to prohibit City employees from volunteering for political campaign work. The Charter
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Revision Commission’s commentary stated that “(n)othing prohibits any public servant from
volunteering to participate in a political campaign.” See Volume II, Report of the New York
City Charter Revision Commission, December 1986-November 1988, p. 178.

While concluding that moonlighting on political campaigns does not per se violate
Chapter 68, the Board cautioned in those Opinions that Charter Sections 2604(b)(2), 2604(b)(3),
and 2604(b)(4) still prohibit public servants from engaging in private activities, including
political campaigning, during City time or using City resources; from using their official
positions to secure any private advantage, direct or indirect, for the public servant or for any
person or firm associated with the public servant; and from disclosing any confidential
information concerning the City, or utilize such information to advance any direct or indirect
financial or other private interest. See also Board Rules Section 1-13. In addition, the Board
reminded public servants that Charter Sections 2604(b)(9) and 2604(b)(11) prohibit them from
requesting that a subordinate participate in a political campaign, whether as an unpaid volunteer
or for pay, or make any political contribution whatsoever, and that Section 2604(b)(12) sharply
restricts the political fundraising activities of certain high-level officials and those charged with
substantial policy discretion.

But Advisory Opinion Nos. 93-24 and 94-8 did not consider the City’s then relatively
new campaign finance system, or the likelihood that campaign organizations could receive
matching funds through the CFB, thus arguably engaging in “business dealings with the city”
within the meaning of Charter Section 2604(a)(1)(b). Nor did either of those Opinions consider
whether individual public servants working for campaigns could “appear” before the CFB in
connection with such funding, or before other City agencies, such as the Board of Elections, on

behalf of the campaign organizations.



COIB Advisory Opinion No. 2003-6
November 24, 2003
Page 7

1. Does Receipt of CFB Matching Funds Constitute “Business Dealings with the
City™?

We are now called upon to consider, first, whether a campaign committee or organization
that files an application with the CFB for matching funds, and/or subsequently receives those
funds, is a firm “engaged in business dealings” with the City, so that a City employee working
for such an entity would violate Charter Section 2604(a)(1)(b). If so, then such employment
would require individual waivers by the Board under Charter Section 2604(e), which would
require the employee’s “agency head” to approve such employment and for the Board to
determine that it did not “conflict with the purposes and interests of the city.”

The above-quoted comments of the Charter Revision Commission, and our Advisory
Opinion Nos. 93-24 and 94-8 based thereon, state that an employee has the privilege to volunteer
to work in political campaigns. It would be inconsistent with those comments and Opinions for
us now to conclude that if a campaign committee participates in the CFB matching grant
program, then it is a firm “engaged in business dealings” with the City and, therefore, a public
servant may no longer exercise the privilege of volunteering to work for that campaign
commiittee.

If we were to conclude that, henceforth, public servants must apply for a waiver prior to
voluntarily participating in political campaigns, that conclusion would have the practical effect
of rescinding Advisory Opinion Nos. 93-24 and 94-8, since nearly all campaign committees do
receive CFB matching funds. Moreover, it would create a host of new problems. For example,
City agency heads would be called upon to approve or disapprove their subordinates’ political

activities, creating at least a chilling effect, if not an actual restriction, on the political activities
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that the Charter Revision Commission clearly intended not to curtail. Likewise, the Section
2604(e) waiver process would then require this Board to decide on a case-by-case basis whether
individual campaign activities did or did not conflict with the purposes and interests of the City,
a decision process we do not think was ever envisioned for this Board under Chapter 68.

The Board accordingly construes Chapter 68 as excluding receipt of matching fund
campaign financing through CFB from the definition of “business dealings” in Charter Section
2601(8). And it follows, therefore, that a City employee who moonlights for a campaign
organization receiving matching funds from the CFB does not violate Charter Section
2604(a)(1)(b) and hence will not require a waiver of that provision from the Board pursuant to
Charter Section 2604(e).

While the foregoing ruling will apply to most City employees, there are undoubtedly
certain City employees, such as those who are employed by the CFB itself or those who have
some authority over, or responsibility for oversight of, the CFB, whose participation in a
campaign that receives CFB funds may well violate the prohibition of Charter Section
2604(b)(2) against having a position in conflict with the proper discharge of their official duties.
Employees in such positions should seek further advice from the Board before accepting paid or
even unpaid positions in campaigns for City elective office.

2. May City Workers Moonlighting on Political Campaigns Communicate with City
Agencies?

The second question presented is whether, absent a waiver from the Board under Section
2604(e), City employees working for compensation for political campaigns may communicate

with City agencies on behalf of those campaigns.
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Charter Section 2604(b)(6) prohibits City employees from communicating, for
compensation, with a “city agency” on behalf of any “private interest.” Notwithstanding the
Charter Revision Commission’s intent that public servants should be allowed to work for
political campaigns, it seems clear that a campaign committee is a “private interest,” within the
meaning of Section 2604(b)(6). While Chapter 68 does not define “private interest,” a campaign
committee operates not to serve the public, but rather, to serve an individual’s personal interest
in becoming (or remaining) an elected official. Accordingly, we conclude that Section
2604(b)(6) does prohibit City employees moonlighting on campaigns for compensation from
communicating with City agencies (including the CFB) on behalf of a campaign committee. In
appropriate cases, with the requisite written approval of the head of the City agency for which
the public servant works, the Board may, pursuant to Charter Section 2604(e), determine that
such communication would not conflict with the purposes and interests of the City and,
therefore, issue a waiver of the prohibition against such communication.

3. May a City Employee Have a Paid Position in a Superior’s Election Campaign?

Finally, consideration of the foregoing raised a related issue which was not specifically
posed to the Board, but which ought to be answered: may a City employee work for
compensation on his or her superior’s campaign for election or re-election? Outside the context
of election campaigns, an outside employment relationship between a superior and a subordinate
City employee would expressly violate Charter Section 2604(b)(14). But the City Charter
Revision Commission’s commentary on Section 2604(b)(9), which prohibits a superior from
asking a subordinate to participate in political activity, makes clear that “(n)othing prohibits any

public servant from volunteering to participate in a political campaign.” See Volume I, Report

of the New York City Charter Revision Commission, December 1986 — November 1988, p. 178.
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We are confident that, had the Charter Revision Commission addressed the question of whether
campaign workers could be compensated for voluntarily working on their superiors’ campaigns,
they would have answered that question in the affirmative. In other words, we do not think that,
in using the word “volunteering,” the Charter Revision Commission meant to preclude a public
servant from voluntarily seeking and obtaining a paid position on a campaign. We believe that
“volunteer,” as used in the quoted passage, refers to lack of coercion, not to the absence of
compensation.

The Board believes that there is even less cause for concern that a public servant who is
being paid for his or her campaign services has been or will be pressured by his or her City
superior to engage in campaign work. City employees may therefore volunteer to work on their
superiors’ election or re-election campaigns, and may also accept payment for those services
without violating Section 2604(b)(14), so long as they are not coerced into doing so, nor
requested to do so, by a City superior.'

We also take this opportunity to repeat the cautions, set forth in Advisory Opinion Nos.
93-24 and 94-8, accompanying outside political work. Public servants may not use City time or
resources for such work, may not use their City positions to benefit the campaign, and may not
ask a subordinate to work for or give to a political campaign. Nor may public servants with

substantial policy discretion engage in any kind of fundraising for City races.

" The Board cautions, however, that Charter Section 2604(b)(14) prohibits all other financial relationships between
subordinates and superiors (e.g., loans, subleases of apartments, sales of personal property). That a public servant

may be paid to work for a superior’s political campaign is a limited exception to this prohibition, one grounded, as
noted above, in the Charter history on volunteering to engage in political activity.
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Conclusion

It is not necessary for a City employee who moonlights for a campaign organization to
obtain a waiver from the Board in order to do so. City employees may indeed volunteer to work
for political campaigns, including their superiors’ election campaigns, and may also accept
payment for these services. City employees who do accept compensation are prohibited,
however, from communicating with City agencies (including the CFB) on behalf of a campaign,
absent a waiver from the Board. Finally, CFB employees or other City employees who have
some authority over, or responsibility for oversight of, the CFB should seek advice from the

Board before accepting paid or even unpaid positions in campaigns for elective City office.
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