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Frequently Asked Questions for ACS 
Employees 

 
—Introduction— 

 
Q. What is the Conflicts of Interest Board?  

 
A. The Conflicts of Interest Board (COIB) was established in 1989 with 

the revision of the City Charter. It is the agency charged with the 
administration and enforcement of the City’s ethics law. The 
Conflicts of Interest Law, contained in Chapter 68 of the City 
Charter, deals with the conflicts that might arise for any City 
employee between his or her public duties and private interests. Most 
conflicts are financial in nature, falling into the following categories:  
Gifts and Honoraria, Moonlighting, Post-City Employment, 
Ownership Interests, Financial Relationships, Political Activities, and 
Volunteer Activities.  

 
  

Q. I’ve heard about the “valuable gifts” rule.  Could you explain it?  
 

A. ACS employees, like all other City employees, are restricted from 
accepting gifts with a value of $50 or more from any person or firm 
doing business with the City, not just ACS. This includes cash, tickets 
to concerts, plays, or sports events, as well as travel expenses and 
meals. 

  

 
Q. I have been working with a particular family who appreciates the 

help I have provided.  For the holidays, they have offered me a small 
box of chocolates. Can I accept this item? 

 

A: No.  A stricter rule, rather than the $50 “Gift” rule would apply in this 
case.  Gifts, even small ones, that come from an ACS Client or 
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Participant you serve would be considered ‘gratuities’, or tips.   The 
law strictly forbids public servants from accepting any gratuities.   

  

Q. A not-for-profit I work with at my ACS job asked me if I might be 
interested in leaving ACS and working for them. May I interview for 
a position with that firm?  
 
A. You could pursue the opportunity, but first you’d have to be removed 

from your dealings with that firm.. (“Being removed” means that you 
have requested to be removed from any dealings with the not-for-
profit and your boss has agreed.) Also, the interviews have to be on 
your own time; you may not use ACS supplies or personnel, and you 
couldn’t use ACS letterhead for any correspondence regarding the 
position.  

 
  

Q. The job would involve my returning to ACS, on behalf of the not-for-
profit, to discuss business. Does that pose a problem?  
 
A. Yes. Former ACS employees are prohibited from appearing before 

ACS on business for a period of one year. This means you may not 
appear in person, write letters, or make phone calls to ACS on behalf 
of your new employer for one full year after leaving City 
employment. You are not restricted from returning to your old office 
to have lunch with friends, as long as your purpose is social, not 
business.  

 
  

Q. Suppose I retired from ACS where I oversaw a grant program, and 
then six months later I wanted to establish a consulting firm 
representing not-for-profits that are seeking contracts with ACS. 
Would this be a problem?  
 
A. You cannot, as a former employee, communicate with your old agency 

for one year.  So you can’t make phone calls, attend meetings, or 
write letters on behalf of your clients to ACS.  Since this is what is 
usually involved in consulting, you might, with these restrictions in 
mind, have a hard time finding clients.  

  

 
 
 



 3 

 
 
Q. I just accepted a position with the State Office of Children and 

Family Services doing the same thing I am doing for the ACS.  Is this 
a conflict?  
 
A. No. The State Office of Children and Family Services is a government 

entity.  Positions with government entities are exempt from the Post-
Employment Rules under the “government-to-government 
exception.”   

  

 
Q. I just learned through my ACS job that ACS is considering 

purchasing a new state of the art e-mail system that uses brand new 
technology.  I have a friend who’s in that field and I’d like to discuss 
it with him. I can do this, can’t I? 
 
A. No. A public servant may not disclose confidential information 

concerning the property, affairs, or government of the City, including 
ACS, that is obtained as a result of his or her official duties and that 
is not otherwise available to the public.  

 
Q. I am a landlord seeking to fill a vacant apartment, and I have lost the 

contact information for a prospective tenant.  When we met 
previously, I mentioned that I am employed by ACS, and this 
prospective tenant volunteered that his family has an open ACS case.  
Can I check the tenant’s record in the CONNECTIONS database 
order to find his contact information and offer him the apartment? I 
know there are rules on accessing the database for personal 
purposes, but in this case the tenant would appreciate my doing so.   

  
A. First, you should note that the ACS Code of Conduct requires you to 

disclose your relationship with this prospective tenant to your 
supervisor.  The code requires you to notify your supervisor anytime 
you have any involvement with an ACS Client or Participant which 
could create the appearance of a conflict of interest, whether through 
family connections, socially, or professionally.  Note that you must 
disclose the relationship even if your ACS job includes no dealings 
with this person. 

 
In answer to your specific question, you may absolutely not access 
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CONNECTIONS for this purpose.  As noted in the previous 
question, the Conflicts Law strictly prohibits public employees from 
disclosing confidential information, for any reason, or for using their 
official positions for personal gain.  These rules are clear and cannot 
be bent.  Using the CONNECTIONS database for personal purposes, 
even an innocuous or well-meaning purpose, will violate this law and 
will trigger an enforcement action.  ACS employees have been 
terminated solely for accessing the CONNECTIONS database for 
personal purposes.   

 

 
Q. My sister is looking for a job as a caseworker.   May I give her 

resume to ACS employees, or email ACS colleagues recommending 
her for a position? 
 
A. No.  Both the ACS Code of Conduct and the Conflicts of Interest Law 

strictly prohibit ACS employees from taking any action to help a 
close relative, or the spouse or registered domestic partner of a 
relative, or someone with whom ACS employees have a financial 
relation , to get a job at ACS or any other City agency or vendor to 
ACS.  

  

Q:   Let's see if I understand this.  My brother's wife is looking for a job 
in a different division from mine.  Does this mean that I can't make a 
call to encourage them to hire her? 
 
A:  That's right.  If you work for ACS, you may not make that call!   

 
  

Q.  I am interested in seeking a part-time second job as a bartender. 
This job would have no relation at all to my ACS job.  Are there any 
rules I should be aware of? 
 
A:  Yes. The ACS Code of Conduct includes a provision, Section 

III.B.12,  requiring that ACS employees “shall notify the ACS Office 
of Personnel of any outside employment.” Even if you do not see any 
potential conflict, you should notify the Office of Personnel. 

  
Q. What if the job is with a firm that has business dealings with the City 

or ACS?  
 
A. Aside from ACS’ requirement that you notify Personnel about any 
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outside employment, the Conflicts Law places restrictions on outside 
work for companies that have city business.  In this case, the job 
would normally be prohibited by a provision that forbids city 
employees from accepting a position with any firm that has business 
dealings with the City. 

 
However, waivers of this rule are available, depending on 
circumstances. You must receive written approval from the 
Commissioner, stating that your second job would not conflict with 
your official ACS duties. Contact the ACS Ethics Counsel to see if 
the Commissioner will approve your request.  The approval, if 
granted, will be forwarded by the Ethics Counsel to the COIB along 
with a request for a waiver.  If the COIB sees no conflict, you will be 
granted a written waiver and you will be permitted to take the second 
job. If the firm has dealings with ACS, obtaining a waiver is more 
difficult, but each waiver request is handled on a case-by-case basis. 

  
Q. Are there any special rules for attorneys in the Division of Legal 

Services? 
 
Yes. Due to the demands of their work, DLS attorneys are generally 

prohibited from engaging in any private practice.  Waivers may be 
available in limited circumstances, such as one-time short-term work 
for a family member, work as a hearing officer or ALJ, authoring a 
law article or teaching a class, and limited pro bono work.  For more 
information, contact the ACS Ethics Counsel or review ACS’ 
Memorandum on this topic. 

  
Q. I am a social worker who would like to start a NYC-based private 

practice in addition to my work for ACS.  I would not seek business 
or referrals directly through ACS, but, if ACS opens a case 
regarding one of my clients, my evaluations could be submitted to 
and reviewed by ACS in proceedings concerning the children I have 
evaluated. I might have to appear at ACS or at Family Court to 
explain my evaluations . May I perform this work? 

  
A.  We strongly recommend that you seek advice from the Conflicts 

Board or the ACS Ethics Counsel before starting a private social 
work practice. In the practice you describe, your personal 
appearances at ACS meetings, and the submission and review of your 
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evaluations, would be appearances before City agencies, which are 
prohibited by the Conflicts Law.  In addition, appearances on behalf 
of clients before other City agencies, such as HRA or HPD, would 
also violate the Conflicts Law. While it may be possible to maintain a 
private social work practice without violating the Conflicts Law or 
ACS regulations doing so will require detailed advice and careful 
thought.  

  
Q. Do the rules on outside employment and ownership interests change 

if I take a leave of absence from my ACS job? 
 

A.  No.  As long as you are still considered an ACS employee, you must 
still abide by the Conflict of Interest rules on outside employment 
and ownership interests, even if you are on unpaid leave from your 
ACS job. 

  

Q. What is the prohibition on having an ownership interest in a 
business?  
 
A. The restriction is on having an interest in a firm that does business 

with the City.  Like the restriction on second jobs with firms doing 
business with the City, you would need the permission of the 
Commissioner and an order from the COIB to get an exception to this 
restriction.  This also applies to the ownership interests of your 
spouse, domestic partner, and children under 18.  

  
Q. As an ACS employee, can I offer additional outside services for pay 

to Clients or Participants with whom I deal in my ACS job?  For 
instance, tutoring or extra psychological counseling? What about 
outside businesses that do not relate to my ACS work, such as 
plumbing, tax preparation, or real estate? 
 

A: No.  Such behavior would violate the Conflicts Law’s restrictions on 
using your official position for personal gain, as your clients may not 
feel free to say no.  Similarly, you should not refer your ACS clients 
to businesses run by your family, friends, or financial associates. 
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Q. What are the restrictions on political activities?  

 
A. Being a public servant does not prevent you from engaging in political 

activity. However there are a few rules:  
 
►You must perform all your political activities on your own time;  
►You may not use ACS e-mail, letterhead, supplies, equipment, 

workspace  or personnel;  
►You may not coerce or induce fellow employees to participate in or 

contribute to a campaign by threatening their job or by promising 
them a raise or promotion;  

►You may not even ask subordinates to contribute to or participate in a 
campaign; similarly, you may not ask your ACS clients or other 
professional contacts with whom you  to contribute to or participate 
in a campaign.  

►Your contribution may not be in return for your appointment or 
promotion as a public servant;  

► If you are a high-ranking ACS official you may not engage in fund-
raising for certain political campaigns or hold certain political party 
offices. For further information and guidelines, contact the ACS 
Ethics Counsel.  

  
 
 
Q. My assistant is a skilled tradesperson who does great work. Can I 

hire her to do work for me at home?  
 
A. No. Superiors and subordinates are prohibited from having any kind 

of financial relationship. This includes loaning money, other than a 
nominal amount, going into business together, employing one 
another, or paying for goods and/or services. It also includes being in 
a sous-sous, or informal savings club, together.  

  
  
Q. I would like to volunteer to be on the Board of Directors or volunteer 

in an administrative capacity for a not-for-profit that has dealings 
with ACS. Is that a conflict of interest? 
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A. It could be. In such a case, you must first obtain written permission 
from the ACS Commissioner.  Contact the ACS Ethics Counsel to 
obtain this permission.  If you receive approval, you will have to 
abide by the following restrictions: All of your volunteer work must 
be done on your own time; you may not use ACS letterhead, supplies, 
equipment, or personnel for the work; you may not take part in any 
business the not-for-profit has with the City; you may not be 
compensated (if you are, you would be covered by second-job 
restrictions); and you may not use confidential ACS or City 
information, nor may you use your ACS  position to benefit your not-
for-profit.  

  
Q. I serve without pay on the Board of Directors of a not-for-profit 

organization that receives a grant from the Parks Department but 
has no dealings with ACS.  Is this okay?  
 
A. Yes, provided that you have nothing to do with the organization’s 

business dealings with the City and that none of the work is done on 
City time or using City resources or personnel.   

  
  

  
  
These materials are intended as a general guide.  For more information on the Board or 

on the conflicts of interest or financial disclosure laws, call or write the Board at 
 

NEW YORK CITY CONFLICTS OF INTEREST BOARD 
2 LAFAYETTE STREET, SUITE 1010 

NEW YORK, NY  10007 
212-442-1400 (TDD 212-442-1443) 
OR VISIT THE BOARD’S WEB SITE AT 

http://nyc.gov/ethics 
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