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New York City’s
Financial Disclosure Law:

A Guide to Section 12-110 of the NYC
Administrative Code

Q. WHAT IS THE FINANCIAL DISCLOSURE LAW?

A. New York City’s financial disclosure law, Section 12-110 of the City’s
Administrative Code, requires that over 8,000 New York City employees and
elected officials file annual reports of their financial affairs, as well as the
financial affairs of their spouses or domestic partners and dependent children.

The purpose of the financial disclosure law is to provide accountability on the part
of public servants, and to help ensure that there are no prohibited conflicts of
interest between City employees’ official responsibilities and private interests.

The law is administered and enforced by the New York City Conflicts of Interest
Board, as mandated by the New York City Charter.

Q. WHO FILES FINANCIAL DISCLOSURE REPORTS?
A. Elected Officials including:

* The Mayor

* Members of the City Council

« The Borough Presidents

* The Comptroller

* The Public Advocate

* District Attorneys

* Local political party officials as defined in the Administrative Code
* All candidates for the above offices

Any New York City public servant who is an agency head, a deputy agency
head, an assistant agency head, a paid member of any board or commission, a
member of the Management Pay Plan, level 4 or above, policymakers, or a City
employee involved in contracts, leases, franchises, revocable consents,
concessions, or applications for zoning changes, variances, or special permits.



Q. WHEN ARE THE REPORTS FILED?

A. Except in the case of candidates for elective office, financial disclosure reports
must be filed by the date designated by the Conflicts of Interest Board each year.

The reports include financial information from the previous calendar year (i.e. a
report filed in 2013 covers information from calendar year 2012).

If a person who is required to file a financial disclosure report leaves City
service, he or she must also file a report for that part of the last year in which he
or she was a public servant. This report is due within 60 days after the employee
or official leaves. A City employee who leaves City service on November 30,
2013, will be required to file a 2013 financial disclosure report within 60 days
after the last day the employee worked, in this case, by January 29, 2014.
Furthermore, all public servants leaving City service who are required to file a
financial disclosure report must obtain a Certification of Compliance from the
Board in order to receive his/her final paycheck and/or lump sum payments.

Candidates for elective office must file their financial disclosure reports on or
before the last date for filing designating petitions pursuant to the Administrative
Code.

Any candidate who is a write-in candidate at the primary must file a report
within 20 days after the primary. Any other candidates running to fill a vacancy
in a designation or nomination for an office are required to file a report within 15
days after filing designating petitions pursuant to the Election Law or within 5
days before the election for which the certificate is filed, whichever is earlier.

Q. IS IT POSSIBLE TO OBTAIN AN EXTENSION OF TIME TO FILE?

A. If a person can show justifiable cause or undue hardship, he or she may be able to
obtain an extension of time to file his or her financial disclosure report.

Requests for an extension of time to file a report must be postmarked or delivered
to the Board no later than 15 days before the deadline for filing the financial
disclosure report.

Q. WHAT HAPPENS WHEN A REPORT IS FILED LATE?

A. If a report is not filed within one week after the due date, and the filer has not
been granted an extension, the late filer is subject to a fine of a minimum of $250
and a maximum of $10,000.

Failure to pay the fine when requested constitutes an intentional violation of the
financial disclosure law, which is also a violation of Charter Chapter 68. Such a
violation is a misdemeanor, and is also punishable by disciplinary action and a



civil fine of up to $10,000.

Q. WHAT HAPPENS IF A REPORT IS NOT FILED OR IF FALSE
STATEMENTS ARE MADE ON THE REPORT?

A. Any intentional violation of the financial disclosure law, including a failure to file
or a misstatement, such as a misstatement of assets and liabilities, can subject the
person required to file a report to assessment by the Conflicts of Interest Board of
a civil penalty of up to $10,000.

In addition, any intentional violation of the Financial Disclosure Law is a
misdemeanor punishable by imprisonment for not more than one year or by a fine
of up to $1,000 or both. An intentional violation is also grounds for disciplinary
penalties.

Q. MAY A REPORT BE AMENDED?

A. Occasionally, a public servant unintentionally omits certain information in the
report or unintentionally includes incorrect information. In those cases, the filer
can contact COIB and request an amendment packet. The filer will have to go to
COIB to sign for and obtain their amendment packet.

Q. MAY THE PUBLIC SEE THE REPORTS?

A. Under the law, the public is entitled to inspect public portion of a public servants’
financial disclosure reports. The Board is required to notify the filer of any such
request to inspect his or her report.

By law, the public servant’s home address is withheld from public inspection,
unless the home is co-owned with a non-relative. So, too, financial
information pertaining solely to the public servant’s spouse or domestic
partner or dependent children is withheld from public inspection, unless the
information involves an actual or potential conflict of interest on the part of
the public servant.

Q. CAN A FILER REQUEST PRIVACY?

A. At the time the report is filed or at any time thereafter, except when a request for
inspection is pending, a filer may request that the Board withhold certain items in
the report from public inspection. The request must show that public inspection
of the item would be an unwarranted invasion of the filer’s privacy or a risk to the
safety or security of any person. The Board will then review the request and make
a determination.



Q. WHAT HAPPENS IF I AM A REQUIRED FILER AND I’'M TRANSFERRING
TO ANOTHER CITY AGENCY?

A. If you are transferring from one city agency to another, you are not required to file
a Financial Disclosure Report. Your new agency liaison will add you if you are
still required to file in your new position.

Q. HOW LONG ARE THE REPORTS KEPT ON FILE?

A. Financial disclosure reports must be maintained on file for a period of six years
from December 31st of the calendar year to which the report relates. The reports
are destroyed after six years, unless there is an ongoing investigation of the filing
public servant.

Q. CAN A FILER APPEAL THE REQUIREMENT TO FILE A FINANCIAL
DISCLOSURE REPORT?

A. Any employee designated as a required to file by his or her agency may appeal the
determination that he or she is required to file a financial disclosure report with
the Conflicts Board, first to his or her agency and then to the Board.

Q.WHO MAY | CONTACT WITH QUESTIONS REGARDING FINANCIAL
DISCLOSURE?

A. Each city agency has a Financial Disclosure liaison who may help you with any
inquiries you may have regarding the financial disclosure process. A listing of
financial disclosure liaisons can be found on the COIB’s website at:

http://www.nyc.qgov/html/conflicts/html/home/home.shtml

In addition, the Financial Disclosure Unit staff at the Conflicts of Interest Board is
available to answer your questions. Please contact the staff at 212-442-1429 or
efiling@coib.nyc.gov.

These materials are intended as a general guide. For more information on the
Board or on the conflicts of interest or financial disclosure laws, call or write the
Board.

FOR ADDITIONAL INFORMATION, CONTACT

NEW YORK CITY CONFLICTS OF INTEREST BOARD
2 LAFAYETTE STREET, SUITE 1010
NEW YORK, NY 10007
212-442-1400 (TDD 212-442-1443)

OR VISIT THE BOARD’S WEB SITE AT
http://nyc.gov/ethics
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