
Rule 2.  You cannot work on a matter in which you were 

directly involved as a public servant. 

 

Unlike the one-year communication ban explained above, 

this rule prohibits former City employees from ever working in the 

private sector on the same particular matter they worked on as a pub-

lic servant.  This rule applies even to work “behind the scenes.”   

 

Particular matters are defined as proceedings, applications, 

investigations, contracts, or other similar actions where the public 

servant’s involvement was “personal and substantial.”  This term is 

narrowly defined and applies only to the life of a specific contract or 

agreement, meaning that a public servant who is barred from work-

ing on a particular matter between the City and his current employer 

may work on a new matter between the same parties, provided that 

he was not involved with that new matter while in City service.   

 

Rule 3.  Any confidential information you obtained while 

in City service remains confidential even after you leave City ser-

vice. 

 

 You are not allowed to disclose or use any confidential in-

formation after leaving City service.  Confidential information is any 

information that a member of the general public cannot obtain.  It 

cannot be disclosed, and it cannot be used for your own personal 

advantage or for the benefit of your new employer. 

 

Question: My new firm wants to bid on a City contract.  Can I help 

prepare the submission?  What about working on an existing con-

tract I helped draft? 

 

Answer:  The answer to your question on preparing the submission 

may depend on what you want to do.  Even within the first year of 

your departure from City service, you can work behind the scenes on 

work submitted to your former agency, provided that you are not the 

person who submits the document to the City and provided that you 

do not disclose confidential information and were not involved in 

that matter (for example, in helping to draft the RFP) while in City 

service.   Your name can even be listed as one of the people on the 

team.   

 

As for working on an existing contract, the post-employment rules 

prohibit you from working on any contracts you were personally and 

substantially involved with while in City service.  So, once you leave 

City service, you can’t work on any contracts you helped draft, or 

were otherwise personally and substantially involved with, because 

doing so will violate the conflicts of interest rules.  

 

 

Question:  What happens if I need to contact the City as part of my 

new private sector position?  Are there exceptions to these rules?  I 

have heard about the possibility of getting a waiver; so how do I get 

one? 

 

Answer:  In certain cases, the Board will issue waivers granting ex-
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Question:  I am getting ready to leave my City job and want to work in 

the private sector.  Are there any rules I need to know about as I search 

for new positions? 

 

Answer: As a City employee, you may not seek, negotiate for, or accept 

a non-City job with any firm or entity with which you are personally in-

volved in your City job.  This rule applies not only to the specific firm 

you are dealing with at your City job, but also to its parent firm, subsidi-

aries, and sister firms.  So, if you are interested in applying for a job with 

a private firm, it is your responsibility to determine whether the firm is 

connected to a firm that you deal with in your City job.  Just because 

your agency or office is involved with a firm does not make you involved 

with the firm.  But you should assume that the rule applies if you have 

anything to do with the firm as part of your City job.  For example, if you 

sign any documents, such as a purchase order or a contract, involving the 

firm, you are personally involved with the firm under the City’s Conflicts 

of Interest law.   

 

You can avoid violating the law by asking your supervisor to 

remove you from work that involves the firm whose contracts you admin-

ister, purchase orders you sign, or work you approve.  If your supervisor 

agrees to this request, it would be okay for you to contact the firm about a 

job.  But if your supervisor is unable or unwilling to reassign you, you 

must wait until your involvement with the firm ends before approaching 

the firm about job hunting.   

 

Question:  I found a great new private sector job with a large City ven-

dor, and I have been asked to represent my new employer in meetings 

with various City agencies, including my former agency.  Can I do this? 

 

Answer: No. Public servants who have left City service are bound by the 

following rules, which are intended to prevent public servants from ex-

ploiting confidential City information and misusing their City agency 

contacts to advance themselves or to give their new employers an unfair 

advantage.   

 

Rule 1.  You may not appear before your former City agency 

on business matters for one year after you leave the agency.   

 

This rule prohibits former City employees from “appearing” 

before their former City agency during the first year after they have re-

signed or retired from City service. “Appear” means any substantive 

communication, such as telephoning, writing, faxing, emailing, or attend-

ing meetings with the employees of your former City agency on behalf of 

your new employer.  The 12-month prohibited contact period begins the 

day that you leave the City payroll.  You are, however, permitted to have 

“ministerial” communications with your former agency, such as calling 

to ask for the fax number or picking up papers from the office reception-

ist.  
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per contacted him in March 2009 about the 

architect’s services, at which time he paid 

the architect for his work.   

 
►In a joint disposition with the Board and 

OATH, an OATH Clerical Associate for-

feited four days of annual leave for admit-

ting a process server into a non-public area 

of her office to serve a summons for her 

lawsuit against her coworkers.  

 
►In a joint disposition with the Board and 

DOHMH, an Associate Public Health Sani-

tarian agreed  to resign from DOHMH and 

pay several other financial penalties for bor-

rowing a DOHMH vehicle without permis-

sion for his private entertainment business, 

during which time the vehicle was damaged 

in a car accident.   

 

►In a joint disposition with the Board and 

ACS, a Child Protective Specialist received 

a five-day suspension for accessing a state 

database to view information about a com-

plaint filed against her son. 

 
►In a joint disposition with the Board and 

ACS, a Child Protective Specialist Supervi-

sor received a fifteen-day suspension for 

accessing a state database to share confiden-

tial information about the father of her 

niece’s child with her niece. 
 
  

Interested in more information? 

Get in touch with COIB’s Training & 

Education Unit to arrange a class in 

Chapter 68 for you and your staff.  

Contact Alex Kipp, Director of Training, at 

kipp@coib.nyc.gov 
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A searchable index of all the COIB  

Enforcement Dispositions and Advisory 

Opinions is available courtesy of   

New York Law School here: 

 

http://www.nyls.edu/centers/

harlan_scholar_centers/

center_for_new_york_city_law/

cityadmin_library 
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ceptions to these rules, but these waivers are 

rare and difficult to obtain.  And, before you 

can even apply for a Board waiver, you must 

first get permission from the head of your 

former City agency. 

 

Since post-employment waivers are rarely 

granted by the Board, you cannot count on 

receiving one, and we recommend you do not 

accept a private sector job where your re-

sponsibilities to your new employer would 

require you to violate one of the post-

employment rules without first applying for 

and receiving a waiver.  When the Board 

considers an application for a post-

employment waiver, it looks at a number of 

factors, such as where the former public ser-

vant is working (e.g., Is the private employer 

a vendor to the City?  Is it a not-for-profit 

entity raising private funds to give to the 

City?), whether another employee at the pri-

vate firm can do the work the former public 

servant is prohibited from performing by the 

post-employment rules, and the importance 

of the proposed work to the City and its inter-

ests.  Finally, because an application for a 

waiver must be made by your former agency, 

your former commissioner must provide his 

or her approval in writing, so your former 

commissioner must agree with you that a 

waiver is in the best interests of the City.   

 

The Board strongly recommends that you 

apply for a waiver, if you think you need one, 

before leaving City service, and that when 

searching for private sector employment, you 

do not count on receiving a waiver.  If you 

are wondering if a job you may be interested 

in taking would require you to get a waiver, 

please ask Board staff.   Violating one of the 

post-employment rules once you have left 

City employment means a possible enforce-

ment action against you and a fine of up to 

$25,000 per violation.   

 

Question: What if I have any more questions 

about job-hunting and post-employment re-

strictions? 

 

Answer:  If you have any doubt at all about 

whether your job hunting as a City employee 

or your conduct as a former City employee 

creates a conflict of interest, call the Con-

flicts of Interest Board at 212-442-1400 and 

ask for the attorney of the day.  You can also 

email us through our website (http://

www.nyc.gov/ethics) by clicking on “Contact 

COIB.” All calls and emails are confidential, 

and you may contact us anonymously. 

 

Jessie Beller is Assistant Counsel at the New 

York City Conflicts of Interest Board. 

*** 

This article originally appeared in The Chief 

Leader. 

Recent Enforcement Cases 
►The Board and DOHMH fined a Public 

Health Advisor $1,000 for taking his City 

computer monitor home for his personal use 

over a long weekend. 

 
►The Board fined a former FDNY Electrician 

$12,500 for supervising his son-in-law, includ-

ing approving overtime, from at least 2007 

until the father-in-law’s retirement in 2010. 

The son received a $1,500 fine. 
 
►After a full trial at OATH, the Board fined a 

DOB Inspector $2,500 for invoking his City 

position and using his Inspector’s badge in an 

effort to get special treatment for his incarcer-

ated son. 
 
►In a joint disposition, the Board and 

DOHMH fined a Motor Vehicle Operator 

$2,440 for informing a friend that he had 

seen the friend’s girlfriend at a DOHMH 

STD Clinic, after which the friend assaulted 

the girlfriend. The names of patients at 

DOHMH clinics are confidential.   

 

►The Board issued a Public Warning Letter 

to a DOE Teacher for asking two students in 

her class to pass out flyers on behalf of a 

daycare center with which the Teacher was 

associated, for which work she paid the stu-

dents $35. 

 

►In a joint disposition with the Board and 

HRA, an HRA Eligibility Specialist re-

ceived a five-day suspension for using a 

state database to look up information re-

garding a friend to whom he owed money.  

 

►The Board fined a former Administrative 

Chaplain for the Department of Correction 

$2,500 for accepting a solid silver Kiddush 

cup and plate as a gift from an inmate as a 

token of appreciation for arranging a private 

event at a City jail to celebrate the Bar Mitz-

vah of the inmate’s son.   

 

►The Board fined the former DOE Chief 

Financial Officer $6,500 for using his DOE 

e-mail account to perform work related to 

(a) a private financial services firm at which 

he became employed upon leaving DOE; 

and (b) his private real estate investment 

business.   

 
►The Board fined a former Bronx Borough 

President $10,000 in connection with reno-

vating his home with help from the architect 

of a development project that sought his 

official approval.  The former Borough 

President admitted that, even though the 

initial construction work on the porch was 

finished in March 2007 and he paid the 

builders at that time, he did not receive a 

bill from the architect until after a newspa-
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