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Question:  I have a friendship with a co-worker who was recently 
promoted and is now my supervisor. She is looking for someone to 
repair the roof of her house and I used to do roofing.  Can I do the 
repairs for her as long as I don’t receive any payment?  

 
Answer:  Friendships and conflicts of interest can intersect in number of ways, and 
certainly would in the above-mentioned situation.  As a City employee, Chapter 68 of the 
City Charter (the “Ethics Laws”) prohibits you from engaging in financial relationships 
with a superior or subordinate.  This means that your personal friendship with your 
supervisor is no defense to violating this restriction.  Even if you volunteer your services, 
the time and labor that you donate constitutes a financial relationship.  (Consider the cost 
that you saved your friend from having to hire a professional.)    
 
No one should be made to feel that they are required to do favors for their supervisors.  
On the other hand, Chapter 68 does not prohibit financial relationships among co-
workers.  Therefore, it would not have violated Chapter 68 if you had fixed your friend’s 
roof in the past, when you were co-workers. 
 
When it comes to doing favors for friends (whether they work for the City or not), you 
should also know that you may not: 

 
• Use City resources for any non-City purpose. 
• Use your position to obtain any private or personal advantage for yourself or your 

spouse, domestic partner, child, parent or sibling; anyone with whom you have a 
business or other financial relationship; or any firm in which you have a present 
or potential interest. 

• Disclose any confidential City information- information that is not publicly 
available- or use this information for private or personal gain.  

 
Cases involving the misuse of City resources to help friends come before the Board from 
time to time.   Recently, for example, a City investigator gave a photocopy of his shield 
and identification to a friend for the friend’s use in the event that he was arrested. The 
Board found that public servants are prohibited from abusing the powers that are vested 
in them as part of their official duties, and may not use the symbols of those powers, such 
as a shield and identification issued by the City, for any non-City purpose, and fined the 
investigator for this violation of Chapter 68.   
 



Now, what about friends in the private sector who want to give you gifts?  Generally 
you’re not allowed to accept gifts from people who are doing business with the City.  
There is a small “social exception” carve-out for accepting customary gifts on social 
occasions from old friends.  But, be aware,  public servants who accept valuable gifts  – a 
gift of $50 or more- because they believe the donors qualify as close personal friends do 
so at their peril.  It is always the better practice to seek the advice of the Board in such 
circumstances.   
 
Under Chapter 68, you may not accept gifts whose total value is equal to $50 or more in 
any 12-month period from any single firm that has business with the City.  If you are 
considering accepting a gift from a friend who is engaged in business dealings with the 
city, then you should know that the Board will look at several factors to determine 
whether you: (i) used your office for private gain; (ii) gave preferential treatment to any 
person or entity; (iii) lost your independence or impartiality; or (iv) accepted the gift or 
favor for performing official duties.   
 
Faced with this restriction on accepting gifts, you might well ask, “How do I know if my 
buddy is engaged in business dealings with the City?”  Well, under the law, public 
servants have a duty to conduct a reasonable inquiry.  This means that you must do what 
you can.  At the very least, you must ask your buddy whether he or she has business 
dealings with the City.  However, you may also use City resources, including those 
within your own agency and the Conflicts of Interest Board, to find the answer.  If you 
are a high-level public servant, then you are required to do more than simply ask the 
donor or risk violating Chapter 68.      
 

Public servants who face disciplinary proceedings at their agencies for violating 
the City’s conflicts of interest law are encouraged to contact the Board’s enforcement 
staff to resolve the conflicts of interest issues. Leaving City service does not mean that 
public servants can walk away from the consequences of their conduct. For more 
information, please contact the Board at 212-442-1400.  

 
 

Vanessa Legagneur serves on the Board’s Enforcement Unit as Associate Counsel.  
 
 

“Ask the City Ethicist” is written monthly by the staff of the New York City Conflicts of Interest 
Board and appears originally in The Chief Leader.  “Ask the City Ethicist” is provided as general 
information, and should not replace the text of Charter Chapter 68.  For legal advice on City ethics 
matters, please call the Board at 212-442-1400.  All calls are confidential.  You may call anonymously 
if you wish.   http://nyc.gov/ethics. 
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