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Question:  I recently started working full-time for a City agency and I 
heard there may be restrictions on my activities outside my City job, 
could you explain these restrictions? 
 
Answer:  For the purposes of this article, let’s limit our discussion of outside activities to 
moonlighting jobs, ownership interests, and volunteering. 
 
Generally, it is OK to engage in the abovementioned activities; however, as you mentioned in 
your question, there are a few restrictions imposed by the City’s conflicts of interest law.  These 
restrictions in Chapter 68 of the City Charter exist to ensure that your outside activities do not 
cause a conflict of interest with your City job responsibilities.  More specifically, the restrictions 
exist not only to prevent impropriety but also the appearance impropriety.  Public service is a 
public trust and it can be easily broken when a public servant’s motivation for his or her official 
actions is called into question.  We will discuss these restrictions below.  And remember, as 
always: above and beyond the restrictions imposed by the City’s conflicts of interest law, your 
own agency may have stricter rules, so you should check with your agency counsel before 
engaging in these outside activities. 
 
The City’s conflicts of interest law, contained in Chapter 68 of the City Charter, imposes the 
following general restrictions on your outside activities: 
 

1) You must perform your outside activities on your own time.   
The Board fined a City manager for conducting a part-time private printing business from 
his City office. 

2) You may not use City equipment, City supplies, City resources, City letterhead, or City 
employees for your outside activities.  
The Board fined a Department of Education employee for using City workers, copiers, 
and computers on projects for a private children’s organization. 

3) Never disclose confidential information.  Confidential information is any information that 
a member of the general public cannot obtain. 

4) Never, ever use your City position to help the people or firms with whom or which you 
deal in your outside activities. 
The Board fined a former Director of Administration of a City agency who used her 
position to authorize the hiring of her own private company and her sister’s company to 
clean her agency’s offices. 

 



In addition to the general restrictions mentioned above, the City’s conflicts of interest law also 
has additional restrictions specific to each outside activity.  Here are some examples: 
 

1) The City’s conflicts of interest law prohibits full-time public servants from working for a 
company that has business dealings with any City agency.  Business dealings include 
receiving City funds or having City contracts. 

2) The City’s conflicts of interest law prohibits full-time public servants from having an 
ownership interest in a company (which exceeds 5% of the company or an investment of 
$40,000) that has business dealings with any City agency.  Ownership can be imputed, 
that is, you not only have ownership interest in firms held by you, but you also have 
ownership interest in firms held by your spouse, domestic partner, or unemancipated 
child. 

3) The City not only allows but also strongly encourages public servants to participate in 
volunteer activities that help others.  But if the organization for which you volunteer does 
business with your agency or if it is regulated or supervised by your agency, then you 
must get the permission of your agency head in order to volunteer for that organization.  
(You don’t need the permission of the Conflicts of Interest Board, just that of your 
agency head.)  Also, you can’t be involved in the organization’s business dealings with 
any City agency.  For example, if you work for the Department of Buildings and the 
organization for which you volunteer is being audited by the Office of the City 
Comptroller, you can’t be involved with the audit in any way, or even discuss the audit at 
the organization.  

 
Finally, the Board will, in appropriate circumstances, issue waivers granting exceptions to these 
rules.  To get a waiver from the Board, you must first receive written approval from your agency 
head, detailing why you’re your outside activities would not conflict with your official City 
duties. 
 
If you are unsure whether your outside activities creates a conflict of interest, call the Conflicts 
of Interest Board at 212-442-1400 and ask for the attorney of the day.  You can also email us 
through our website (http://www.nyc.gov/ethics) by clicking on “Contact COIB.” All calls and 
emails are confidential, and you may contact us anonymously. 
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