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Question:  I am thinking about leaving City service and joining the 

private sector.  Are there are any rules about looking for jobs?  
 

Answer: As a City employee, you may not seek, negotiate for, or 

accept a non-City job with any firm or entity that you are personally 

involved with in your City job.  This rule applies not only to the 

specific firm you are dealing with at your City job, but also to its 

parent firm, subsidiaries, and sister firms.  So, if you are interested in 

applying for a job with a private firm, it is your responsibility to 

determine whether the firm is connected to a firm that you deal with 

in your City job.  Just because your agency or office is involved with a firm does not 

make you involved with the firm.  But you should assume that the rule applies if you 

have anything to do with the firm as part of your City job.  For example, if you sign any 

documents, such as a purchase order or a contract, involving the firm, you are personally 

involved with the firm under the City’s Conflicts of Interest laws.   

 

You can avoid violating the law by asking your supervisor to remove you from 

work that involves the firm whose contracts you administer, purchase orders you sign, or 

work you approve, etc.  If your supervisor agrees to this request, it would be okay for you 

to contact the firm about job hunting.  But if your supervisor is unable or unwilling to 

reassign you, you must wait until your current assignment ends before approaching the 

firm about job hunting.   

 

Your job search must be done on your own time, and you may not use your City 

position (or City letterhead, personnel, equipment, or supplies) to promote your job 

search, unless you are explicitly authorized to do so by your agency head.  For example, 

you may not use a City fax machine to fax your resume.   

 

Question:  I left my City job a few weeks ago and now work for a private firm.  Can I set 

up a meeting at my former agency to make a presentation about my new firm?  

 

Answer:  No.  Public servants who have left City service are bound by the following 

rules, which are intended to prevent public servants from exploiting confidential City 

information and misusing their City agency contacts to advance themselves or to give 

their new employers an unfair advantage.   

 

Rule 1.  You may not appear before your former City agency on business 

matters for one year after you leave.   
 

This rule prohibits former City employees from “appearing” before their former 

City agency during the first year after their have resigned or retired from City service. 
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“Appear” means any substantive communication, such as telephoning, writing, faxing, 

emailing, attending meetings, or having any other contact on behalf of your new 

employer.  The 12-month prohibited contact period begins the day that you leave the City 

payroll.  You are permitted to have “ministerial” communications with your former 

agency, such as calling to ask for the fax number or picking up papers from the office 

receptionist.  

 

Rule 2.  You cannot work on a matter that you were directly involved in as a 

public servant.  

 
Unlike the communication rule explained above, this rule is a lifetime ban 

prohibiting all former City employees from working in the private sector on the same 

particular matter they worked on as a public servant.  This rule applies even to work 

“behind the scenes.”   

 

Particular matters are defined as decisions, approvals, investigations, contracts, 

agreements, or similar activities where the public servant’s involvement was “personal 

and substantial.”  This term is narrowly defined and applies only to the life of a specific 

contract or agreement, meaning that a public servant who is barred from working on a 

particular matter between the City and his current employer may work on a new matter 

between the same parties, provided that he or she was not involved with that new matter 

while in City service.   

 

Rule 3.  Any confidential information you obtained while in City service 

remains confidential even after you leave.  
 

 You are not allowed to disclose or use any confidential information after leaving 

City service.  Confidential information is any information that a member of the general 

public cannot obtain.  It cannot be used for your own personal advantage or for the 

benefit of your new employer.   

 

 

Question: I’m thinking of leaving City service to work for the State.  Do these rules apply 

to me?  
 

Answer: Under the so-called “government-to-government” exception, the post-

employment rules do not apply if you are going to work for another government agency.  

So you are permitted to contact your former agency and work on matters you were 

personally and substantially involved with if your employer is a municipal, state, or 

federal agency.  But you still can’t disclose or use confidential City information.  

 

 

Question: Are there any other exceptions to these rules?  What if I really need to contact 

my former agency or if my former agency needs to contact me?  
 

Answer: In certain cases, the Board will issue waivers granting exceptions to these rules, 

but these waivers are rare and difficult to obtain.  Before you can apply for a Board 

waiver, you must first get permission from the head of your former City agency.   



 3 

 

 

 
Jessie M. Beller is Assistant Counsel at the Conflicts of Interest Board 

 
“Ask the City Ethicist” is written monthly by the staff of the New York City Conflicts of Interest Board and 

appears originally in The Chief Leader.  “Ask the City Ethicist” is provided as general information, and 

should not replace the text of Charter Chapter 68.  For legal advice on City ethics matters, please call the 

Board at 212-442-1400.  All calls are confidential.  You may call anonymously if you wish.   

http://nyc.gov/ethics. 

 

 

 

 

 


