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Question:  I am getting ready to leave my City job and want to work in the 

private sector.  Are there any rules I need to know about as I search for new 

positions? 

 

Answer: As a City employee, you may not seek, negotiate for, or accept a non-City job 

with any firm or entity that you are personally involved with in your City job.  This rule 

applies not only to the specific firm you are dealing with at your City job, but also to its 

parent firm, subsidiaries, and sister firms.  So, if you are interested in applying for a job 

with a private firm, it is your responsibility to determine whether the firm is connected to 

a firm that you deal with in your City job.  Just because your agency or office is involved 

with a firm does not make you involved with the firm.  But you should assume that the 

rule applies if you have anything to do with the firm as part of your City job.  For 

example, if you sign any documents, such as a purchase order or a contract, involving the 

firm, you are personally involved with the firm under the City’s Conflicts of Interest 

laws.   

 

You can avoid violating the law by asking your supervisor to remove you from 

work that involves the firm whose contracts you administer, purchase orders you sign, or 

work you approve, etc.  If your supervisor agrees to this request, it would be okay for you 

to contact the firm about job hunting.  But if your supervisor is unable or unwilling to 

reassign you, you must wait until your involvement with the firm ends before 

approaching the firm about job hunting.   

 

Question:  I found a great new private sector job with a large City vendor, 

and I have been asked to represent my new employer in meetings with 

various City agencies, including my former agency.  Can I do this? 
 

Answer: No. Public servants who have left City service are bound by the following rules, 

which are intended to prevent public servants from exploiting confidential City 

information and misusing their City agency contacts to advance themselves or to give 

their new employers an unfair advantage.   

 

Rule 1.  You may not appear before your former City agency on business 

matters for one year after you leave.   
 

This rule prohibits former City employees from “appearing” before their former 

City agency during the first year after their have resigned or retired from City service. 

“Appear” means any substantive communication, such as telephoning, writing, faxing, 
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emailing, or attending meetings with the employees of your former City agency on behalf 

of your new employer.  The 12-month prohibited contact period begins the day that you 

leave the City payroll.  You are, however, permitted to have “ministerial” 

communications with your former agency, such as calling to ask for the fax number or 

picking up papers from the office receptionist.  

 

Rule 2.  You cannot work on a matter that you were directly involved in as a 

public servant.  

 
Unlike the one-year communication ban explained above, this rule prohibits 

former City employees from ever working in the private sector on the same particular 

matter they worked on as a public servant.  This rule applies even to work “behind the 

scenes.”   

 

Particular matters are defined as proceedings, applications, investigations, 

contracts, or other similar actions where the public servant’s involvement was “personal 

and substantial.”  This term is narrowly defined and applies only to the life of a specific 

contract or agreement, meaning that a public servant who is barred from working on a 

particular matter between the City and his current employer may work on a new matter 

between the same parties, provided that he or she was not involved with that new matter 

while in City service.   

 

Rule 3.  Any confidential information you obtained while in City service 

remains confidential even after you leave.  
 

 You are not allowed to disclose or use any confidential information after leaving 

City service.  Confidential information is any information that a member of the general 

public cannot obtain.  It cannot be disclosed, and it cannot be used for your own personal 

advantage or for the benefit of your new employer.   

 

Question: My new firm wants to bid on a City contract.  Can I help prepare 

the submission?  What about working on an existing contract I helped draft? 

 
Answer:  The answer to your question on preparing the submission may depend on what 

you want to do.  Even within the first year of your departure from City service, you can 

work behind the scenes on work submitted to your former agency, provided that you are 

not the person who submits the document to the City and provided that you do not 

disclose confidential information and were not involved in that matter (for example, in 

helping to draft the RFP) while in City service.   Your name can even be listed as one of 

the people on the team.   

 

As for working on an existing contract, the post-employment rules prohibit you from 

working on any contracts you were personally and substantially involved with while in 

City service.  So, once you leave City service, you can’t work on any contracts you 

helped draft, or were otherwise personally and substantially involved with, because doing 

so will violate the conflicts of interest rules.  
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Question:  What happens if I need to contact the City as part of my new 

private sector position?  Are there exceptions to these rules?  I have heard 

about the possibility of getting a waiver, so how do I get one? 
 

Answer:  In certain cases, the Board will issue waivers granting exceptions to these rules, 

but these waivers are rare and difficult to obtain.  And, before you can even apply for a 

Board waiver, you must first get permission from the head of your former City agency.   

 

Since waivers are rarely granted by the Board, you cannot count on receiving one, and we 

recommend you do not accept a private sector job where your responsibilities to your 

new employer would require you to violate one of the post-employment rules without 

first applying for and receiving a waiver.  When the Board considers an application for a 

post-employment waiver, it looks at a number of factors, such as where the former public 

servant is working (e.g., Is the private employer a vendor to the City?  Is it a not-for-

profit entity raising private funds to give to the City?), whether another employee at the 

private firm can do the work the former public servant is prohibited from performing by 

the post-employment rules, and the importance of the proposed work to the City and its 

interests.  Finally, because an application for a waiver must be made by your former 

agency, your former commissioner must provide his or her approval in writing, so your 

former commissioner must agree with you that a waiver is in the best interests of the 

City.   

 

The Board strongly recommends that you apply for a waiver, if you think you need one, 

before leaving City service, and that when searching for private sector employment, you 

do not count on receiving a waiver.  If you are wondering if a job you may be interested 

in taking would require you to get a waiver, please ask Board staff.   Violating one of the 

post-employment rules once you have left City employment means a possible 

enforcement action against you and a fine of up to $25,000 per violation.   

 

Question: What if I have any more questions about job-hunting and post-

employment restrictions? 
 

Answer:  If you have any doubt at all about whether your job hunting as a City employee 

or your conduct as a former City employee creates a conflict of interest, call the Conflicts 

of Interest Board at 212-442-1400 and ask for the attorney of the day.  You can also 

email us through our website (http://www.nyc.gov/ethics) by clicking on “Contact 

COIB.” All calls and emails are confidential, and you may contact us anonymously. 

 

Jessie M. Beller is Assistant Counsel at the Conflicts of Interest Board. 

 
“Ask the City Ethicist” is written monthly by the staff of the New York City Conflicts of Interest Board and 

appears originally in The Chief Leader.  “Ask the City Ethicist” is provided as general information, and 

should not replace the text of Charter Chapter 68.  For legal advice on City ethics matters, please call the 

Board at 212-442-1400.  All calls are confidential.  You may call anonymously if you wish.   

http://nyc.gov/ethics. 
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