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Question:  I am considering leaving the New York City 
Housing Authority, where I am a contracts administrator, 
to work for a company whose contracts I approve.  Do the 
Conflicts of Interest laws govern people leaving City 
employment for the private sector? 
 
Answer: As a City employee, you may neither seek a non-
City job with anyone with whom you are dealing directly 
in your City job nor accept such a job if it is offered. 

The City’s Conflicts of Interest laws prohibit a public servant from 
actively seeking a position or negotiating for a position with a firm while the 
public servant is involved with that firm as a City employee.  If you sign 
forms authorizing payments from NYCHA to a certain vendor, for example, 
you cannot send your resume to that vendor or even speak to one of the 
vendor’s employees about working there.  The Conflicts of Interest Board 
(the “Board”) fined a former project manager $1,000 for sending his resume 
to a City contractor while he was working on that contractor’s project.  One 
way to avoid violating the law is to ask your supervisor to remove you from 
work that involves the vendor whose contracts you administer.  If your 
supervisor agrees with your request, it’s fine to contact that vendor about job 
hunting.  If your supervisor cannot or will not reassign you, you must wait 
until your current assignment ends before approaching that vendor about a 
job.  (You could also quit and go job hunting, but that approach has some 
obvious drawbacks.) 

 
The following rules apply to public servants who have left City 

service.  The intent of the rules is not to handicap City employees who have 
switched to the private sector, but to prevent public servants from exploiting 
their confidential City information and misusing their City agency contacts 
to advance themselves or to give their new employers an unfair advantage. 
 
Rule 1.  You must always preserve confidentiality after leaving City 
service. 
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Never disclose confidential information.  Never use confidential 
information for your own advantage – or for your new employer’s benefit.  
What is confidential information?  Any information that a member of the 
general public cannot obtain. 
 
Rule 2. You may not appear before your former City agency on business 
matters for one year after you leave. 

This prohibits former City employees from “appearing” before their 
former City agency by telephoning, writing, faxing, emailing, attending 
meetings, or having any other contact for their new employer on matters that 
require significant decision making at the City agency.  The 12-month bar on 
appearing before your former City agency begins the day that you leave the 
City payroll.  The Board fined a former Deputy Agency Chief Contracting 
Officer (“ACCO”) $1,500 for violating the one-year bar and other post-
employment laws when, less than two weeks after the Deputy ACCO left 
City service, he contacted his former supervisor to ask if a contract had been 
awarded to his new employer. 
 
Rule 3.  You cannot work on a matter or project that you were directly 
involved in as a public servant. 

There is a lifetime post-employment ban that prevents a former public 
servant from appearing before any City agency—not just the public 
servant’s former agency-- on the same matter that he or she had participated 
in as a public servant.  This applies whether or not the former public servant 
gets paid for that appearance.  Even if the work is done “behind the scenes,” 
former public servants are prohibited from engaging in any paid activity 
involving that matter.  This rule relates to conduct where the former public 
servant’s involvement in a decision, approval, investigation, or similar 
matter was “personal and substantial.”  A former City engineer paid a 
$3,000 fine for working for a private firm, after leaving City service, on the 
renovation of a courthouse whose renovation the engineer had overseen 
when he was on the City payroll.  Such conduct as typing a contract or 
checking to see that an applicant had signed and dated a permit application is 
not considered “personal and substantial” participation. 

There are three exceptions to the job-hunting rule, one-year bar, and 
lifetime post-employment ban.  First, the rules don’t apply if you are acting 
on a ministerial matter, for example, if you are just picking up papers from 
the receptionist at your former City agency.  Second, these rules don’t apply 
if you are going to work for another government agency.  Third, in certain 
cases, the Board will issue waivers granting exceptions to these rules, but 
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waivers are pretty rare and hard to get.  Before you can apply for a Board 
waiver, you must get permission from the head of your former City agency. 

*  *  * 
If you are unsure whether your job hunting as a City employee or your 

conduct as a former City employee creates a conflict of interest, call the 
Conflicts of Interest Board at 212-442-1400 and ask for the attorney of the 
day.  You can also email us through our website (http://www.nyc.gov/ethics) 
by clicking on “Contact COIB.”  All calls and emails are confidential, and 
you may contact us anonymously. 
 

Susan C. Bronson is Assistant Counsel at the Conflicts of Interest Board. 
 
 
 

“Ask the City Ethicist” is written monthly by the staff of the New York City Conflicts of Interest Board and 
appears originally in The Chief Leader.  “Ask the City Ethicist” is provided as general information, and 
should not replace the text of Charter Chapter 68.  For legal advice on City ethics matters, please call the 
Board at 212-442-1400.  All calls are confidential.  You may call anonymously if you wish.   
http://nyc.gov/ethics. 
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