
Ask the City Ethicist
#9: Gifts 

by 
Wayne G. Hawley  

 
Question:  What are the rules about gifts to City 
employees?  

 

Answer: There are two important rules: 
 
Rule 1.  You may not take a tip or gratuity of any value for 

doing your City job. 
 
Rule 2.  You may not accept any sort of gift worth $50.00 

or more from any person or company doing business with any City agency.  The $50.00 
amount is cumulative.  This means that you may not accept over any 12-month period a 
series of gifts from the same source worth $50.00 in total.  So, five lunches worth $10.00 
each over a year’s time, from the same City vendor, will violate the law.  Also, be very 
careful even of taking gifts worth less than $50.00 from a vendor you are personally 
dealing with in your City job.  If there is any hint that you are getting the gift because of 
your work with the vendor, you could be in trouble. 
 
 
Question: OK, I understand those rules, but what about the flowers or 
chocolates that some vendors deliver to the office during the holidays?  
 

Answer: Where returning a gift is impractical, as it may be for perishable items, and 
where its value appears not to be excessive, you may accept it as a gift to the City, with 
two conditions: 
 

1. The gift should be placed in a common area for everyone’s enjoyment or 
consumption, and 

2. You must notify agency leadership and the agency’s inspector general.  
 

Also, if you get a gift from a vendor at home, even if it is “just” flowers, watch out! 
This is not an innocent publicly offered gift. You should return it and should also 
immediately notify your supervisor and the Department of Investigation (“DOI”).  

 
 
Question: Speaking of the holidays, how about gifts exchanged between co-
workers? 
 

Answer: Token gifts are fine, like the $5-$10 holiday grab-bag or “Secret Santa.”  But 
watch out for larger gifts, especially between supervisors and subordinates.  How 
“voluntary” is a $40.00 scarf or necktie for the boss?  What if I give the boss an 



expensive tie, but you don’t give anything, and I am the one promoted?  Superiors must 
decline gifts of more than nominal value from subordinates.  
 
 
Question: What about holiday parties? One of the firms that works with my 
City agency invites everyone in my office to its holiday party.  It is a pretty 
nice event.  I think it is important for me to attend. 
 

Answer: It may be important for you to attend, but that is not your call to make.  In 
fact, if the party is worth $50.00 or more (as most nice events will be), you will be in 
violation of the law if you attend, unless your agency head certifies in writing that it is in 
City’s interest for you to be there.  So, your Commissioner decides who from your 
agency, if anyone, should attend.  
 
 
Question: Are wedding gifts okay? 
 

Answer: Gifts that are customary on social occasions, such as weddings, are generally 
okay.  This includes gifts between co-workers and gifts between City employees and 
friends at companies doing business with the City, so long as the gift is not significantly 
more extravagant than other gifts for that wedding.  But if you are inviting your City 
subordinates or friends from a vendor firm to your wedding, the better practice is to tell 
them “no gifts, please” and if they do give you a gift to report the gift to DOI. 
 
 
Question: As part of my job, I need to travel to inspect the equipment that a 
vendor is trying to sell to my City agency.  Can the vendor pay for my travel 
expenses? 
 

Answer: With the approval of your agency head, the vendor may pay for your 
reasonable travel expenses, that is, it can pay for expenses that the City would cover.  
This means flying coach, and business standard accommodations and meals, but no 
greens fees or tickets to ballgames.  It also means that, just like the City wouldn’t, the 
vendor can’t pay for you to spend a couple of extra days lying by the pool.  If the City 
wouldn’t pay for something, you can’t take it from the vendor either. 
 
 
Question: What if I have any more questions about accepting a gift? 
 

Answer:  If you have any doubt at all about accepting a gift, call the Conflicts of 
Interest Board at 212-442-1400 and ask for the attorney of the day.  You can also email 
us through our website (http://www.nyc.gov/ethics) by clicking on “Contact COIB.” All 
calls and emails are confidential, and you may contact us anonymously. 
 
Wayne G. Hawley is the General Counsel of the Conflicts of Interest Board. 
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http://www.nyc.gov/ethics


“Ask the City Ethicist” is written monthly by the staff of the New York City Conflicts of Interest Board and 
appears originally in The Chief Leader.  “Ask the City Ethicist” is provided as general information, and 
should not replace the text of Charter Chapter 68.  For legal advice on City ethics matters, please call the 
Board at 212-442-1400.  All calls are confidential.  You may call anonymously if you wish.   
http://nyc.gov/ethics. 
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