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Question:  I am full-time public servant and I heard there might be 
restrictions on my personal political activities.  Could you explain these 
restrictions? 
 
Answer:  It’s great that you want to be involved in political activities, but 
you are correct, there are some restrictions imposed on a public servant’s 
political activity by the City’s conflicts of interest law.  These restrictions, 
contained in Chapter 68 of the City Charter, exist to ensure that your 
political activities do not cause a conflict of interest with your City job responsibilities.  More 
particularly, these restrictions exist to protect public servants from actual or perceived pressure to 
respond to a request from a superior to engage in political activities and to separate party politics 
from City employment.  We will discuss these restrictions in more detail below.   
 
 Engaging in political activities involves a lot of different things but they fall generally 
within one of the following categories: volunteering for or contributing to a campaign, working 
for a campaign, fundraising on behalf of a candidate, and running for elective office. 
 

Volunteering for a campaign or contributing to a campaign is generally OK.  Of course, 
as with any non-City activity, your volunteer work must be done during your own time and 
without using City resources, which includes, for example, City computers, phones, fax, copiers, 
letterhead, and personnel.  In addition to the restrictions mentioned above, you may not ask your 
subordinates to participate in or contribute to a campaign.  Moreover, you may not coerce or 
induce fellow employees to participate in or contribute to a campaign by, for example, 
threatening their job or promising them a raise or promotion. 

 
 Working for a campaign and getting paid for such work is also generally OK.  However, 
you must comply with all the restrictions stated above about not using City time or resources in 
connection with this work, follow any additional rules your own agency may have about outside 
employment, and make sure you do not communicate with any City agency on behalf of the 
campaign for which you work.  Also, employees who work in City agencies that have dealings 
with campaigns, namely, the Campaign Finance Board and the Board of Elections, should 
contact the Conflicts of Interest Board before taking any position in a local political campaign. 
 
 Fundraising on behalf of a candidate is generally OK, unless you are a high-ranking 
appointed official, who are prohibited from requesting any person to make a contribution to a 
campaign for City elective office.  Even if you are not a high-ranking appointed official, keep in 
mind that you may not ask your subordinates to contribute to a campaign and may not coerce or 
induce fellow employees to contribute to a campaign. 
 



 

 Running for elective office is a little bit trickier than the other issues discussed above.  
This is because, in addition to the City’s conflicts of interest law, candidates for elective office 
are also subject to Mayoral Directive 91-7 and the federal Hatch Act.  As with the other political 
activities mentioned above, the conflicts of interest law prohibits you from using City time or 
resources in connection with your non-City activity, including running for elective office.  Also, 
since the City’s conflicts of interest law prohibits high-ranking appointed officials from 
requesting any person to make a contribution to a campaign for City elective office, they are 
effectively barred from running for City office while keeping their City positions. 
 

In addition, Mayoral Directive 91-7 requires certain public servants who work in exempt, 
provisional, and non-competitive positions, to use annual leave or take a leave of absence from 
their jobs in order to run for elective office.  Moreover, the federal Hatch Act bars public 
servants who work in agencies that receive federal funding from running for elective office in a 
partisan election, that is, an election in which any candidate represents, for example, the 
Democratic or Republic party. 
 

If you are unsure whether your political activities create a conflict of interest, call the 
Conflicts of Interest Board at 212-442-1400 and ask for the attorney of the day.  You can also 
email us through our website (http://www.nyc.gov/ethics) by clicking on “Contact COIB.” All 
calls and emails are confidential, and you may contact us anonymously. 

 
 

    “Ask the City Ethicist” is written monthly by the staff of the New York City Conflicts of Interest Board and 
appears originally in The Chief Leader.  “Ask the City Ethicist” is provided as general information, and should not 
replace the text of Charter Chapter 68.  For legal advice on City ethics matters, please call the Board at 212-442-
1400.  All calls are confidential.  You may call anonymously if you wish.   http://nyc.gov/ethics. 
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