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Question: I’m an employee at a New York City agency, 
and I’m thinking of supplementing my income with private 
work for a for-profit company.  What restrictions do the 
City’s ethics laws place on outside employment? 
 
Answer: A City employee must navigate a number of 
provisions of the City’s ethics law when he or she works a 
second job in the private sector.  Some of the restrictions on 
outside employment are intuitive. Others are less so.  
 
The restrictions begin during the job-hunting process.  A City employee is prohibited from 
soliciting, negotiating for, or accepting a position with any person or firm that is involved in a 
particular matter with the City while the public servant is actively considering, directly 
concerned, or personally participating in such particular matter on behalf of the City.  This 
restriction helps to ensure that companies with business before the City do not receive special 
treatment in exchange for providing a City employee with a job.  Because of the danger of 
inappropriate influence, this rule is broadly construed; even sending a resume out to a company 
that has a matter on which you are working could be considered a violation of the law.  
 
In conducting a job search, a City employee should also keep in mind that he or she is 
prohibited from working for certain companies that have “business dealings” with the City.  A 
full-time City employee is prohibited from having a position with a company doing business 
with any City agency.  See City Charter § 2604(a)(1)(b).  If the City employee only works part-
time, he or she is only prohibited from working for a company that has business dealings with 
his or her own City agency.  See City Charter § 2604(a)(1)(a).  Chapter 68 provides that City 
employees who knew or should have known of the City business dealings are responsible under 
the law. See City Charter § 2604(a)(6).   
 
Once the job hunt is over and a City employee begins working a second job, a number of 
additional restrictions come into play.  Perhaps the most obvious restrictions are that the City 
employee may not use any City time or resources to perform work for the outside company.  
The City’s Acceptable Use Policy, which allows for a City employee to make incidental 
personal use of City time and resources for personal reasons, does not apply to activities that 
financially benefit the employee.  There is no acceptable level of use for personal financial gain, 
and even minimal uses of City time and resources are prosecuted.   
 
A City employee is also prohibited from using his or her City position to further his or her 
private interests.  As such, a City employee may not use his or her City title in advertisements 
for the outside company.  It also means that a City employee cannot ask his or her subordinates 
to perform services for, purchase products or services from, or otherwise support the private 
company.   
 



Additionally, a City employee cannot “appear before” the City on behalf of his or her private 
employer.  A City employee appears before the City any time he or she makes a 
communication, for compensation, other than those involving what the City Charter calls 
“ministerial matters.”  The level of “communication” necessary for such an appearance is 
minimal; even silently attending a meeting where City employees are present has been deemed 
an appearance before the City.    Similarly, the ministerial matter exception, which allows for a 
City employee to make appearances related to an administrative act that does not involve 
substantial personal discretion is narrow.  The threshold used by the Board to determine 
whether there exists substantial personal discretion is so low that the request and issuance of 
some permits has been deemed to be non-ministerial and therefore requesting them would be a 
prohibited appearance before the City.   
 
Clearly, there are a lot of restrictions that could apply to a public servant who wishes to 
moonlight for a private company, and not all of them apply to all employees.  Given the volume 
and complexity of these restrictions, the Board suggests that you call to get advice regarding 
your particular situation before taking a second job.  You can call the Board’s Attorney of the 
Day Monday through Friday from 9 a.m. to 5 p.m. at (212)442-1400. 
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