
 

ANSWERS FROM THE CITY ETHICIST 
#2: An Important Tip 

 
 
Question:       In my City job, I have a lot of contact with the public – 

assisting people with requests, handling cases, taking 
complaints, etc.  To show his appreciation for all I’ve 
done for him, a client wants to give me $25.  May I 
accept it?  - Serving the Public in Queens

 
Answer:          The City Charter prohibits a City employee from 

accepting anything from anyone other than the City 
for doing his or her City job, including “tips.” 

 
                        This “gratuity rule” makes a lot of sense if you put yoursel

a green-grocer, or the parent of a child enrolled in a Depart
school.  You wouldn’t want to have to pay a cop in your ne
your kid’s teacher, extra money to do the job that you’re al
for with your taxes.  And although a gratuity may seem inn
if that police officer or teacher accepted the tip, it could po
him or her to allegations of having given preferential treatm
someone in exchange for cash. 

 
                        So, no, Serving, you can’t accept the $25 from your former

doing your City job.   On the other hand, it would be fine f
a letter to your supervisor singing your praises!   

 
                                “Answers from the City Ethicist” is written monthly by the staff of the New Y

Interest Board.  COIB offers advice to City employees about City Charter Cha
of Interest Law.  “Answers from the City Ethicist” is provided as general infor
not replace the text of Chapter 68.  For legal advice on City ethics matters, ple
212-442-1400.  All calls are confidential, and you may call anonymously if yo
also visit us online at nyc.gov/ethics. 
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