
 

 

Ownership of Real Property  
 

 
—Purchasing property from the City— 

 
Q.  I work for the City as a computer programmer/analyst for the 

Department of City Planning. I have submitted an application to 
purchase a single-family home from the City. My job has nothing to do 
with the sale or management of these homes, and the final selection is 
through a lottery. Is this a conflict of interest?  

 
A.  The City Charter states that the law will not prohibit a public servant, 

except for certain employees of certain agencies, from bidding on 
and purchasing City-owned property. Since you are not employed by 
any of those agencies, and since your department has nothing to do 
with selling or maintaining these buildings, and since the sale is held 
through a lottery system, there is no conflict here and you may 
proceed with your planned purchase.  

 
 
Q.  I am a Real Property Manager at the Department of Housing 

Preservation and Development. I want to purchase the house I am living 
in, which is owned by the City but is being sold through a program at 
my agency that gives tenants of small City-owned homes an opportunity 
to buy them. Is this permissible?   

 
 
A.  Most City employees are expressly not prohibited from making such 

a purchase. However, NYC Charter section 2604 (c) (7) states that 
employees of HPD working in the Office of Property Management 
(and certain other City employees) are specifically prohibited from 
bidding on and purchasing any City-owned real property, through a 
public auction or sealed bid sale, or from purchasing any City-owned 
residential building containing six or fewer units. As an employee of 
this particular office in your agency, you are prohibited from buying 
this property.  
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—Renting property to recipients of Public Assistance— 

 
Q.  I work in the personnel unit of the Human Resources Administration 

and own a 6-family apartment building. May I rent any of my apartments 
to public assistance recipients?  

 
A. Yes. HRA employees generally may rent to people receiving public 

assistance, provided that you do not work in the Income 
Maintenance Center that handles that particular case or, if you do 
work in such a unit, that you are insulated from the particular case. 
Since you are not in any position to influence any decisions 
concerning the type or amount of any public assistance given to the 
renter, there is no conflict of interest here, and you may rent to 
recipients of public assistance. Similarly, HPD employees generally 
may rent to people receiving federal Section 8 funds, provided that 
they do not work in the unit handling rent subsidies or, if they do 
work in such a unit, that they are properly insulated from their 
tenant’s case.  

 
—Serving on co-op boards—   

 
Q.  I am an attorney in the Tort Division of the NYC Law Department. I 

would like to serve on the Board of Directors of the cooperative 
corporation, which owns the building I live in. As a Board member I 
would recuse myself from any direct dealings with the City. Is this 
permissible?  

A. You may serve on the Board as long as you adhere to the 
following:  

  You must perform all of your duties for the co-op on your own 
time.  

 
  You may not use your City position to obtain any private 
advantage for yourself, the co-op, or its shareholders.  

 

  You may not use City equipment or other City resources in 
connection with your work for the co-op.  

 

  You may not use or disclose confidential information concerning 
the City.  

 

  You may not be compensated for this work.  
 

  You may not represent the cooperative or its shareholders (other 
than yourself) before the City.  
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  You may not have direct business dealings with the City for the 
coop board. However, you may have direct dealings with the City 
on behalf of your own co-op apartment.   

 

Remember, each personal situation is different, and answers from the 
Board will vary based on the differences. The above hypothetical situations 
are typical of the questions brought before the Board. However, each 
answer, no matter how similar the situation, may not exactly apply to your 
particular situation. Contact the Board for a specific answer to your own 
personal situation. You should also ask your personnel office or counsel’s 
office about your own agency’s rules, which may be stricter than the 
Board’s rules.  

FOR ADDITIONAL INFORMATION, CONTACT 
 

NEW YORK CITY CONFLICTS OF INTEREST BOARD 
2 LAFAYETTE STREET, SUITE 1010 

NEW YORK, NY  10007 
212-442-1400 (TDD 212-442-1443) 

 
OR VISIT THE BOARD’S WEB SITE AT 

http://nyc.gov/ethics
 

6/04 
 
 

 3

http://nyc.gov/ethics

	FOR ADDITIONAL INFORMATION, CONTACT
	NEW YORK, NY  10007

	OR VISIT THE BOARD’S WEB SITE AT
	http://nyc.gov/ethics

