
 

 
 

Questions Frequently Asked by Department 
of Education Employees 

  
Q.  What is the Conflicts of Interest Board?  

A. The Conflicts of Interest Board (COIB) was established in 1989 with the revision of the City 
Charter. It is the agency charged with the administration and enforcement of the City’s 
ethics law. The Conflicts of Interest Law, contained in Chapter 68 of the City Charter, deals 
with the conflicts that might arise for any City employee between his or her public duties and 
private interests. Most conflicts are financial in nature, falling into the following categories:  
Gifts and Honoraria, Moonlighting, Post-City Employment, Ownership Interests, Financial 
Relationships, Political Activities, and Volunteer Activities.  

 
—Gifts and Honoraria—  

Q. I’ve heard about the “valuable gifts” rule.  Could you explain it?  
A. DOE employees are restricted from accepting gifts with a value of $50 or more from any 

person or firm doing business with the City, not just the DOE. This includes cash, tickets to 
concerts, plays, or sports events, as well as travel expenses and meals. 

Q. My students have collectively contributed to a $60 fruit basket for me for the end-of-the-
year holidays. Can I accept this gift?  
A. In this case, even though the gift is valued at more than $50, a number of students 

contributed smaller amounts of money to buy the basket. But the gift must be identified as 
coming from the entire class, not from the individual students who contributed. 

Q.  My school PTA has selected a teacher of the year, and would like to give her a plaque. 
This is okay, isn’t it?  
A. Generally, this would be okay, provided the value of the plaque does not exceed $150.  The 

COIB has established $150 as the maximum value of such an award that any City 
employee may receive. 

 
—Interviewing for a Position and Post-Employment Restrictions— 

Q.  A vendor I work with at the DOE asked me if I might be interested in leaving the DOE and 
working for them. May I interview for a position with that firm?  
A. You could pursue the opportunity, but first you’d have to be removed from your dealings 

with that firm. Once the negotiations are over, if you don’t take a position with the firm, you 
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may return to the project you were working on with that firm. Also, the interviews have to be 
on your own time; you may not use DOE supplies or personnel, and you couldn’t use DOE 
letterhead for any correspondence regarding the position.  

Q.  The job would involve my returning to the DOE, on behalf of the new firm, to discuss 
business. Does that pose a problem?  
A. Yes. Former DOE employees are prohibited from appearing before the DOE on business for 

a period of one year. This means you may not appear in person, write letters, or make 
phone calls to the DOE on behalf of your new employer for one full year after leaving City 
employment. You are not restricted from returning to your old office or school to have lunch 
with friends, as long as your purpose is social, not business.  

Q.  Suppose I retired from the DOE where I did purchasing, and then six months later I 
wanted to establish a consulting firm representing businesses that want to sell to the 
DOE. Would this be a problem?  
A. You cannot, as a former employee, appear before your old agency for one year.  So you 

can’t make phone calls, attend meetings, or write letters on behalf of your clients to the 
DOE.  Since this is what is usually involved in consulting, you might, with these restrictions 
in mind, have a hard time finding clients.  

Q.  I just accepted a position with the State Board of Regents doing the same thing I am 
doing for the DOE.  Is this a conflict?  
A. No. The Board of Regents is a government entity.  Positions with government entities are 

exempt from the Post-Employment Rules under the “government-to-government exception.”   
 

—Misuse of Confidential Information— 
Q.  I just learned through my DOE job that the DOE is considering purchasing a new state of 

the art e-mail system that uses brand new technology.  I have a friend who’s in that field 
and I’d like to discuss it with him. I can do this, can’t I?  
A. No. A public servant may not disclose confidential information concerning the property, 

affairs, or government of the City, including the DOE, which is obtained as a result of his or 
her official duties and which is not otherwise available to the public.  

 
—Misuse of Position— 

Q.  I’d like to get my son a teaching job in a school in a bordering district. He’s certainly 
qualified for the position. Is that a conflict?  
A. You may not use your official DOE position directly or indirectly to benefit a close family 

member or someone you have a financial relationship with. You also may not divulge 
confidential information. If the job information is not available to the public, you couldn’t tell 
your son about the job in the first place. It is okay, however, to tell your son about a new job 
that is known to the general public, as long as you don’t use your position or influence to get 
him that job.  
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—Moonlighting—  
Q.  I’m considering seeking a part-time job. Are there restrictions?  

A. Generally, the City’s Conflicts of Interest Law does not prohibit second jobs, unless the 
second job is with a company that has business with the City, including the DOE, such as 
City contracts or a license with a City agency.  You also may not have a second job that 
puts you in personal, written, or telephone contact with the DOE or any City employees.  In 
addition, your second job must be done on your own time, and you may not use your official 
DOE position, confidential information, or DOE personnel or equipment to perform the job or 
to benefit your non-DOE employer. In seeking your outside job, you must adhere to the 
above rules as well.  

Q.  What if the job is with a firm that has business dealings with the City or the DOE?  
A. Waivers are available, depending on circumstances. You must receive written approval from 

the Chancellor, stating that your second job would not conflict with your official DOE duties. 
Contact the DOE’s Ethics Officer to see if the Chancellor will approve your request.  The 
approval, if granted, will be forwarded by the Ethics Officer to the COIB along with a request 
for a waiver.  If the COIB sees no conflict, you will be granted a waiver and you will be 
permitted to take the second job. If the firm has dealings with the DOE, obtaining a waiver is 
more difficult, but each waiver request is handled on a case-by-case basis.   

Q.  I work as a secretary for the DOE, and I want to take a job working nights and weekends 
for a firm that does business with the Department of Consumer Affairs.  May I do this?  
A.  No. A City employee is not permitted to accept a second job with – or have an ownership 

interest in – any firm, including a private university, that does business with the City.  
However, the COIB will grant waivers in situations where they feel that no true conflict of 
interest would exist.  

Q.  I am a school psychologist. Excellent Evaluators, a psychological testing firm, wishes to 
hire me to perform evaluations of children who attend DOE schools. Excellent 
Evaluators does not do business with the DOE, but my evaluations would be submitted 
and reviewed at Impartial Hearings concerning the children I have evaluated.  DOE 
employees participate in the Impartial Hearings. I might even have to appear at Impartial 
Hearings. May I perform this work for Excellent Evaluators?  
A.  No, you may not. The Conflicts Law prohibits City employees from appearing, directly or 

indirectly, before any City agency, including the DOE.  Your personal appearances at 
Impartial Hearings, and the submission and review of your evaluations, would be 
appearances before the DOE, which are prohibited by the Conflicts Law.  

 
—Ownership Interests—  

Q.  What is the prohibition on having an ownership interest in a business?  
A. The restriction is only on having an interest in a firm that does business with the City.  Like 

the restriction on second jobs with firms doing business with the City, you would need 
permission of the Chancellor and an order from the COIB.  This also applies to your spouse, 
domestic partner, and children under 18.  
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—Political Activities—  

Q.  What are the restrictions on political activities?  
A. Being a public servant does not diminish your right to engage in political activity. However 

there are a few rules:  
 You must perform all your political activities on your own time;  
  you may not use DOE letterhead, supplies, equipment, or personnel;  
  you may not coerce or induce fellow employees to participate in or contribute to a 
campaign by threatening their job or by promising them a raise or promotion;  

  you may not even ask subordinates to contribute to or participate in a campaign;  
  your contribution may not be in return for your appointment or promotion as a public 
servant;  

  if you are a high-ranking DOE official you may not engage in fund-raising for certain 
political campaigns or hold certain political party offices. For further information and 
guidelines, contact the DOE’s Ethics Officer.  

 
—Supervisor/Subordinate Relationships—  

Q.  My assistant is a skilled tradesperson who does great work. Can I hire her to do work for 
me at home?  
A. No. Superiors and subordinates are prohibited from having any kind of financial relationship. 

This includes loaning money, other than a nominal amount, going into business together, 
employing one another, or paying for goods and/or services. This prohibition serves as 
protection to all City employees from abuses by coworkers who might expect a payback 
some time in the future.  

 
—Tutoring—  

Q. As a teacher, can I tutor the siblings of three of my students as a side job?   
A.  No. While teachers may have an excellent built-in client base, they are prohibited from 

tutoring students in their own school and the siblings of those students.  In addition, they 
may not advertise their services anywhere on DOE property or in any DOE publication.  
However, teachers may advertise in publications of the PTA or other parent’s organizations 
of other schools.  

 
—Volunteer Work and Not-for-Profits—  

Q.  I would like to volunteer to be on the Board of Directors or take an administrative 
position for a not-for-profit that has dealings with the DOE. Is that a conflict of interest?  
A. It could be. In such a case, you must first obtain written approval from the Chancellor’s 

Office stating that your volunteer work would be in the best interests of the City.  Contact 
the DOE’s Ethics Officer to obtain this permission.  If you receive approval, you will have to 
abide by the following restrictions: All of your volunteer work must be done on your own 
time; you may not use DOE letterhead, supplies, equipment, or personnel for the work; you 
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may not take part in any business the not-for-profit has with the City; you may not be 
compensated (if you are, you would be covered by second job restrictions); and you may 
not use confidential DOE or City information, nor may you use your DOE position to benefit 
your not-for-profit.  

Q.  I serve without pay on the Board of Directors of a not-for-profit organization that 
receives a grant from the Parks Department but has no dealings with the DOE.  Is this 
okay?  
A. Yes, provided that you have nothing to do with the organization’s business dealings with the 

City and that none of the work is done on City time or using City resources or personnel.  
Q.  I am thinking of volunteering as a basketball coach in a program sponsored by a not-for-

profit that gets funding from the DOE.  I would have no administrative or decision 
making authority. I can do this, right?  
A. If you have no decision-making authority at the organization, no involvement in the business 

with the DOE, and are not doing the work of a paid employee, you can volunteer there 
without receiving DOE approval.  

 
—Writing Textbooks— 

Q.  I am a high school math teacher and I have written a math book on my own time.  My 
publisher wants to sell the book to DOE schools, including my own school.  Is this 
allowed?  
A. You will first need an approval letter from the Chancellor’s Office and a waiver from the 

COIB. However, you may not accept any royalties from the sale of the book to your own 
high school.  In the case of an elementary or middle school teacher writing a book, he or 
she would not be able to accept royalties from the sale of the book to the entire district 
where his or her school is located.  In addition, no DOE employee who wants to sell a book 
to the DOE can be involved in any sales of the book to the DOE, or in the selection of books 
to be purchased by the DOE.  

 
  

 
FOR ADDITIONAL INFORMATION, CONTACT 

 

NEW YORK CITY CONFLICTS OF INTEREST BOARD 
2 LAFAYETTE STREET, SUITE 1010 

NEW YORK, NY  10007 
212-442-1400 (TDD 212-442-1443) 

 
OR VISIT THE BOARD’S WEB SITE AT 

http://nyc.gov/ethics
 

7/04 
 

 5

http://nyc.gov/ethics

	FOR ADDITIONAL INFORMATION, CONTACT
	NEW YORK, NY  10007

	OR VISIT THE BOARD’S WEB SITE AT
	http://nyc.gov/ethics

